Hanna Sarkkinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työelämän tasa-arvo

Syrjintä on huono riskinhallintakeino

Yrittäjänä minua sapettaa aina todella syvästi, kun joku perustelee syrjiviä työnantajakäytäntöjään tai vastuutonta toimintaansa yrittäjäriskillä. Riski kuuluu olennaisena osana yritystoimintaan, ja valtaosa yrittäjistä pärjää ihan mainiosti toimimalla lain ja hyvän maun puitteissa.

Naisilla loppuvuosi palkatta

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisten keskiansiot ovat tänä vuonna keskimäärin 83,4 prosenttia miesten keskiansioista. Ero on sama kuin viime vuonna. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut hyvin hitaasti viime vuosina Suomessa ja palkkaero on länsieurooppalaisittain suuri. Palkkaero näkyy edelleen eläkkeissä, naisten kokonaiseläkkeet ovat huomattavasti miehiä matalampia.

Kompromissi palkankorotusneuvotteluihin ja nollatuntisopimuksiin

Ammattiyhdistysväki on innoissaan nousukauden saapumisesta Suomeen. Kikyssä esimerkiksi osan lomarahoistaan menettäneet mielensä pahoittaneet ovat povaamassa toinen toistaan suurempia korotuksia syksyn neuvotteluihin. Julkisuudessa on vertailtu tilannetta ulkomaiden esimerkkeihin, joissa on saatu neuvoteltua jopa 2-6% vuotuisia korotuksia. Vaikka sympatiani ovat jokaisen palkkatyöläisen puolella, niin esittäisin silti kansakunnan etujen nimissä palkankorotusten nollalinjan jatkamista. Syitä sille on vaikka kuinka.

Tarina kahden kerroksen työsuhteista

Kerron teille tarinan. Tarina sijoittuu niemeltämainitsemattomaan valtion tutkimuslaitokseen, mutta sama tarina toistuu lukemattomissa muissakin työpaikoissa ympäri Suomea.

 

Työpaikan työntekijöistä osa toimii toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa ja osa määräaikaisissa. Monet näistä määräaikaisissa työsuhteissa olevista ovat kuitenkin käytännössä vakinaisia työntekijöitä, joiden merkitys työpaikalla on verrannollinen vakinaisissa työsuhteissa työskenteleviin, mutta heidän määräaikaisia työsopimuksiaan vain ketjutetaan.

Suomi ei nouse ilman äitejä

On vakava tosiasia, että alle kolmivuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on viime vuosina laskenut jyrkemmin kuin äitien työllisyysaste keskimäärin. Pienten lasten äitien muita Pohjoismaita alhaisempi työllisyysaste on asia, johon Suomella ei ole varaa. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet sekä vanhemmuudessa isät ja äidit.

Feminismi ja valtiovarainministeriö

Enemmän kuin ymmärretäänkään, valtiovarainministeriö on feminismin asialla ja feminismi valtiovarainministeriön asialla. Avainsana on naisten työllisyys.

Kotipesä ensin puhtaaksi, kansanedustaja Paloniemi!

Aila Paloniemi (kesk.) moitti hallitusta (9.1.) kotihoidontukiajan puolittamisesta, koska muutos eriarvoistaa perheitä ja vähentää valinnanvapautta. Ilkeä piikki osui sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyyn (kok.), joka on esittänyt vaihtoehtoja perhevapaajärjestelmän remontoimiseksi. Vastaavaan ei keskusta kyennyt hallituskaudellaan (2007–2011), vaikka asia oli kirjattu hallitusohjelmaan, puolueella oli kyseisen ministerin salkku ja asiantuntijat sitä suosittelivat selvityksessään.

Tasa-arvoinen äiti on valtion etu

Maailman talousfoorumi (WEF) julkaisee vuosittain Global Gender Gap -raportin, jossa tarkastellaan valtioittain (nyt niitä oli 142) sukupuolten välisiä tasa-arvoeroja. Vuonna 2014 Suomi oli maailman toiseksi tasa-arvoisin maa Islannin jälkeen.

Suomi on tasa-arvon kärjessä koulutusmahdollisuuksissa, ministerinimityksissä ja poliittisissa osallistumismahdollisuuksissa. Taloudellisessa osallistumisessa ja mahdollisuuksissa olemme vasta sijalla 21.

Työttömien pisteytys!

Viime päivinä on taas kohistu siitä, miten työttömiä on "hyväksikäytetty" työpajoilla ja että 9€/päivä työttömyys ja muiden tukien päälle ei ole riittävä korvaus. Tästä voi oikeutetusti olla montaa mieltä, mutta itse en näe työpajoja mitenkään hyvänä väylänä työelämään pitkäaikaistyöttömille. Mielenterveydelle se voi monelle olla hyvä aloitus, mutta harvempi sieltä työllistyy.

Tumma ihonväri on uhka työturvallisuudelle

Ihonvärillä näyttää olevan yhteys työturvallisuuteen suomalaisessa työelämässä. Vuosien varrella on tämän tästä uutisoitu tummaihoisten pitämiin ruokapaikkoihin kohdistuneista tihutöistä sekä työntekijöihin kohdistuneista uhkauksista. Viimeksi Lieksassa pahoinpideltiin hiljattain työssään aloittanut taksikuski poliisin mukaan rasistisin perustein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä