Hanna Sarkkinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tutkimus ja kehitys

Yleistysharha T&K-prosenteista

Koska eri mailla on erilaisia toimialaprofiileja, maiden kilpailukykyä ja tuottavuutta ei pidä vertailla maiden tasolla, vaan toimialoittain. Vastaavasti järkevät T&K-panostukset riippuvat toimialarakenteesta. Siksi tämä on järkyttävä yleistysharha:

Budjetilla pitäisi rakentaa hyvinvointivaltiota

Hallituksen talouspolitiikka on vastuutonta ja lyhytnäköistä. Hallitus kasvattaa Suomen hyvinvointivelkaa, lisää eriarvoisuutta ja romuttaa Suomen osaamista. On vastuutonta ja lyhytnäköistä murentaa suomalaista hyvinvointivaltion perusteita.

Sulautetut järjestelmät ovat digitaalisuuden ydin

Kävin 80-luvulla Tekesissä sisäisesti kamppailua niitä vastaan, joiden mielestä ohjelmidtohankkeille ei pitäisi myöntää t&k-tukea. Softahan oli vain "insinöörityötä". Kuvasta ilmenee, että sulautetuilla järjestelmillä ja niihin liittyvällä ohjelmistokehityksellä on merkittävin t&k:n kasvupotetentiaali. Satunmoisin lanseerasin tuon termin sulautetut järjelmät (embedded systems) Telenokiassa talvella1981.

Onko Suomen velkaantumisessa vaara?

Pääministeri pelottelee velkaantumisen vauhdilla ja alijäämämenettelyllä. Niihin perustuu Suomen talouspolitiikka. Meneekö oikein?

 

T&K ei nostanut Suomea 90-luvun lamasta

Tänäänkin on kuultu lukuisia kertoja väite, että t&k- ja koulutussatsaukset nostivat Suomen lamasta 90--luvulla. Tilastot Tekesin t&k-rahoituksesta, kuvat,  eivät tue tätä väitettä. Koulutuksen vaikutukset taas ovat  hitaita.  

Nokialla oli merkittävä vaikutus: Parhaimmillaan yhtiön osuus bkt:sta oli neljän prosentin luokkaa vuonna 2000.

Emme sitten innovoineet

Suomen talouden pitkäaikaisesta anemiasta me kaikki olemme huolissamme. Haluamme korjata tilanteen. Erimielisyyttä esiintyy lähinnä siitä, mikä on oikea taudin kuva, diagnoosi. Sen lisäksi tietysti reseptit ovat toisistaan poikkeavia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä