Hanna Sarkkinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Stasi

Stasi-vankila Hohenschönhausen

Viime viikolla vierailin jälleen tapojeni mukaan Berliinissä. Kävin kaupungissa ensimmäisen kerran kesällä 1970 ja jaettu kaupunki muureineen jätti nuoreen mieheen pysyvän jäljen.

Benno Ohnesorg ja Saksan mielenosoitukset

On paljon mietitty sitä, miksi Saksasta on tullut mielenosoitusten luvattu maa. Ehkä osansa on myös tapahtumilla, jotka alkoivat kun poliisi, Karl-Heinz Kurras, ampui opiskelijamielenosoituksessa Benno Ohnesorgin 02.07.1967. Tutkittaessa Saksojen yhdistymisen jälkeen DDR:n Stasin arkistoja, on osoitettu, että kyseinen Kurras oli Länsi-Berliinin poliisiin soluttautunut tai värvätty Stasin agentti. Asiasta kirjoitti jo vuonna 2009 arvostettu die Welt laajan artikkelin.

https://www.welt.de/politik/article3781473/Benno-Ohnesorg-von-Stasi-Spit...

Stasi vaikuttaa yhä Berliinissä?

DDR:n valtiollisen turvallisuuden ministeriö (Stasi, MfS) tulee yhä vielä silloin tällöin esiin Saksassa. Berliinissä nimitettiin joulukuussa valtiosihteeriksi Andrej Holm, jonka takaa on sittemmin paljastanut Stasi-historiaa. Hän on nuoruudessaan toiminut Stasin (MfS) avustavana tietojen antajana. Tämän historian hän on kuitenkin salannut ja mm. kirjoittanut nimensä vakuutukseen, ettei koskaan ole ollut Stasin kanssa tekemisisssä. Tällainen vakuutus vaaditaan Saksassa kaikilta viranomaisilta.

Tiitisen lista

Tiitisen lista on taas ponnahtanut keskusteluihin. Ns. Tiitisen listan toimitti Suomen viranomaisille Länsi-Saksan turvallisuuspalvelu BND vuonna 1990 DDR:n kaatumisen jälkeen. Listalla kerrotaan olevan 19 suomalaista politiikkoa tai muuta vaikuttajaa, joista DDR:n tiedustelupalvelu Stasi oli kiinnostunut mahdollisina yhteistyökumppaneina.

Stasi-skandaali ravisuttaa Saksan journalistiliittoa

Pari kuukautta sitten eräs Saksan journalistiliiton virkailijoista joutui eroamaan, kun hänen aikaisempi Stasi-historiansa paljastui. Näitä paljastumisia on tullut julki Saksojen yhdistymisen jälkeen vieläkin, vaikka yhdistymisestä on jo 25 vuotta.

Tarvitsemme ilmiantonapin - viranomaisia varten

Viime päivinä on kirjoiteltu, kuinka Kela harkitsi ilmiantonapin, tai ilmiantolomakkeen käyttöönottoa. Verottajalla moinen toiminnallisuus jo on. Kansa on kuulemma oikein "innostunut" käräyttelemään naapureitaan. Muistaako joku historiasta, missä eurooppalaisessa maassa myös oltiin kovin innostuneita käräyttelemään ja kyttäämään toisiaan? Kyllä, DDR:hän se. Ja se ei ollut ihanneyhteiskunta.

Tämä kannattaa lukea

Saksassa tulee vieläkin  uutta tietoa DDR:stä ja Stasista.Tämä kannattaa ehdottomasti lukea.

http://www.bild.de/politik/inland/roland-jahn/die-stasi-leute-leben-unte...

Onneksi netistä löytyy käännöskoneita. Käyttäkää niitä.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä