Hanna Sarkkinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutuspoliitiikka

Suomi on maailman paras maa, mutta vain jos toimit oikein

Kansainväliset tutkimuslaitokset ja vertailut kertovat, että Suomi on maailman paras maa. Tämä pitää paikkaansa, mutta vain jos kykenet kulkemaan normatiivista polkua, jonka valtio eteesi viitoittaa.

Erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa Suomea ylistetään ja rankkaudumme vertailu toisensa jälkeen kärkipaikoille, usein aivan ensimmäiseksi. Tästä voimme olla ylpeitä. Keskimääräisesti ja globaalisti arvioiden elämme turvallisessa yhteiskunnassa, äärimmäisen hyvinvoinnin keskellä.

Voisiko koulukuljetuksen järjestää paremmin?

Lapseni aloitti esikoulun. Koska asumme yli viiden kilometrin etäisyydellä esikoulusta, on lapseni oikeutettu maksuttomaan koulukuljetukseen. Ainakin meillä kunta on järjestänyt kuljetuksen bussilla, jolla kulkevat kaikki alueen koululaiset. Ei kovin mukava juttu esikoululaisen kannalta, sillä opetus alkaa vasta 45 minuuttia bussin perillesaapumisen jälkeen.

Unohtuiko hallitukselta yliopistojen autonomia?

Professori Jaakko Hämeen-Anttila käsitteli kolumnissaan (HS.fi 18.9.) viisaasti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) suunnitelmia poistaa maamme yliopistoista pääsykokeet.

On kohtuutonta jättää opiskelupaikan valinta – yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä – yhden kortin, ylioppilaskokeessa menestymisen, varaan.

Kyvyttömien puolue

Politiikassa puhutaan aina paljon koulutuksesta ja sen tärkeydestä, mutta harvoin siitä mihin koulutuspolitiikalla tähdätään. Sillä saralla erot ovat suuret saman kuuloisen kuoronkin piirissä. Historiallisesti Suomi on ollut hyvä ja edelläkävijä tasa-arvoisen kulutuksen tarjoajana, jolla on saatu suuri osa kansasta koulutettua hyvin ja samalla kohotettu kansallista kilpailukykyä. Olemme tarjonneet erinomaiset mahdollisuudet lahjakkaille yksilöille nousta köyhästä perhetaustasta huolimatta varakkaimpien joukkoon.

 

SYRJÄYTYMISEN KALLIIT LUNNAAT

Olen huolissani suomalaisnuorten henkisestä hyvinvoinnista, niin tilastojen kuin henkilökohtaisen kokemukseni valossa.

Mennään ensin tilastoihin – tässä tutkimustietoa suomalaisnuorten mielenterveydestä: v. 1987 syntyneistä naisista kolmasosalla ja miehistä neljäsosalla on takanaan joko psykiatrian erikoissairaanhoitoa tai psyykenlääkkeiden käyttöä! Tähän ryhmään eivät siis lukeudu ne, jotka eivät ole hakeutuneet hoitoon. Peräti viidesosa lukiolaistytöistä kokee koulu-uupumusta, ja syömishäiriöt ovat yleistymässä.

Hintojen muodostumisperiaatteet iskostettava kansaan

Keskustelussa jatkuvasti hehkutetaan liian pieniä palkkoja, joilla ei elä. "Puute on työnantajista, jotka haluavat maksaa palkkaa". Kyseisen argumentin viljelijät ovat usein sellaisia, jotka ovat itse lopettaneet hierojalla ja parturissa käymisen, irtisanoneet lehtitilaukset, ostavat ulkomailta ja kierrättävät paljon Tori.fi:ssä. Puute on myös ostovoimaisista kuluttajista. Ihmisten pitäisi sisäistää työn todellinen hinta Suomessa. Ei täällä voi toisella teettää enää juurikaan mitään alle 40:llä laskutuseurolla tunnilta.

Neljäs teollinen vallankumous?

Tämän vuoden toukokuussa Adidas ilmoitti, että vuonna 2017 se aloittaa urheilujalkineiden valmistuksen uudelleen Saksassa Ansbachissa. Saksan tehtaan lisäksi yrityksen tavoitteena on avata toinen tehdas Yhdysvaltoihin saman vuoden aikana. Yli kahdenkymmenen vuoden ajan kaikki sen jalkineet oli valmistettu alihankkijoilla Aasiassa. Myös Nike on suunnittelemassa valmistuksen aloittamista uudelleen Euroopassa.

 

Yleisradion luomat valheelliset mielikuvat

Yleisradion viikon takaisessa uutisessa "Koodareista huutava pula – sata turvapaikanhakijaa aiotaan kutsua apuun" annetaan ymmärtää, että maassamme olisi huutava pula koodareista ja että maahanmuuttajista saataisiin pulaan apuja.

Sivistysvihamielinen hallituspolitiikka tuhoaa Suomen tulevaisuuden

Aalto-yliopistossa on saatu tuta Juha Sipilän hallituksen sivistysvihamielinen politiikka täydessä karmeudessaan. YT-kirves on heilunut: Aalto-yliopisto irtisanoo peräti 8 % työntekijöistään. Tämä on suoraa seurausta Sipilän hallituksen päätöksestä leikata yliopistojen rahoitusta lähes 700 miljoonan euron edestä vuosien 2016–2018. Aallon osuus leikkauksista on noin 140 miljoonaa euroa.

 

Strategisten tieteenalojen välistä synergiaa edistettävä!

Nykyään puhutaan paljon Suomen uuden nousun potentiaalisista lähteistä. Kaupallistetut innovaatiot, kuten Nokian matkapuhelimet aikoinaan, olisivatkin niitä mitä parhaimmillaan!

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun KTK-opiskeljat muuttivat hiljattain teekkarien seuraksi Otaniemeen. Tämän ansiosta he voivatkin verkostoitua helposti toistensa kanssa, parhaimmillaan myös keksiä maailmanluokan bisnesmahdollisuuksia!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä