Hanna Sarkkinen

Kaikki blogit puheenaiheesta HS-gallup

HS-gallup sekoittaa vaalien tuloksia?

Helsingin Sanomat ei kerro enää kyselyyn vastaamattomien osuutta?

 

Oletetaanko kyselyssä olevan kunnallisvaalien äänestysaktiivisuus, kun kyselyn faktoissa kerrotaan vastauksia yhdistettävän edellisen kunnallisvaalien tuloksiin?

 

Viime kunnallisvaaleissa oli 4 391 558 äänioikeutettua − 2 570 768 äänestäjää = 1 820 790 henkilöä jätti äänestämättä.

 

Eli SDP saisi HS-gallupin mukaan eduskuntavaaleissa 2 570 768 * 0,22 = vain 565 569 ääntä?

 

Kesä on päättynyt ja ääniä sataa, HS-gallup syyskuu 2018

Edelliseen HS-gallupiin tuloksiin verrattuna kaikki puolueet saivat ääniä lukuunottamatta vihreitä ja kristillisdemokraatteja.

Muutos gallupeissa (ääninä):

SDP +20 241

KOK +12 190

KESK +20 916

VIHR -5 623

VAS +12 955

PS +34 770

RKP +11 830

KD -495

MUUT +8 727

SIN +13 674

 

Antamattomien määrä vähentyi -129 183. Antamattomia ääniä oli näin 1 484 341 kpl. Jos vaalit olisivat olleet nyt, puolueet olisivat saaneet ääniä:

SDP 644 924 (14,3 % äänioikeutetuista)

HS-gallupit

Gallupeissa luvattiin taas seuraavien vaalien tulosta. Kuvaa (HS-gallup, ääninä) tehdessä huomasin aikaisemmassa uutisessa sekoitettavan prosentteja luontevasti keskenään.

Helsingin Sanomat: Sdp on säilyttänyt paikkansa suosituimpana puolueena, perussuomalaisten kannatus laski eniten, 17.5.2018

"KAIKKIAAN hallituksessa olevat kolme puoluetta nauttivat nyt vajaan 38 prosentin luottamusta, mutta siitä kokoomuksen osuus on runsaat puolet. Toisaalta myös epätietoisia kannastaan tai sen salaavia on melkein yhtä paljon eli 35 prosenttia."

Kokoomus ja Vihreät laskussa

Koska Helsingin Sanomien mielipidemittausta ei näytä kukaan olevan innokas täällä kommentoimaan, pitänee vanhan uhrautua. Pitäydyn lyhyen ajan trendiin, eli vuoden vaihteen tilanteesta tähän päivään.

Kokoomuksen jälkeen muutoksia suurempien puolueiden järjestyksessä

Tuoreen HS-gallupin  mukaan kokoomuksen jälkeen puolueiden järjestys on muuttunut. Vihreitten kannatuksen nousu on päättynyt ja SDP on noussut takaisin kakkospaikalle.

Kokoomuksen  kannatus on noussut 21,1 %:iin. Muiden puolueiden luvut ovat seuraavat:

SDP 17,8 %, Vihreät  16,7 %, Keskusta 16,1 %,  PS 9,2 %, Vas 7,9 %, RKP 4,5 %, KD 3,2 %,

Laura Huhtasaari ja HS:n presidenttigallup

Helsingin Sanomat julkaisi eilen gallupin seuraavien presidentinvaalien tuloksesta. Sen mukaan 68% äänestäjistä antaisi tukensa istuvalle presidentille, Sauli Niinistölle, jo ensimmäisellä kierroksella.

Keskustan pitää muuttaa politiikkansa suunta

Helsingin Sanomien uusimman kannatusmittauksen mukaan keskustan kannatus on 16,4 prosenttia. Nyt kun puolueen kannatus heikkenee voimakkaasti, keskustan kenttäväen on osoitettava terävyytensä. Aloite muutosten tekemiselle ei lähde ministeriryhmästä tai puoluejohdosta. Puolueen kannalta on parempi vaatia muutosta puolueen linjaan kuin siirtyä nukkuviin. Samalla puoluejohdon ja ministeriryhmän kokoonpanoa pitäisi arvioida uudelleen.

Uusi eduskunta HS:n viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan

Helsingin Sanomat julkaisi tänään printtiversiossaan aukeaman kokoisen  artikkelin, jossa lehti arvioi uuden eduskunnan koostumusta, jos seuraavat vaalit toteutuisivat lehden kesäkuussa julkaiseman mielipidetutkimuksen mukaisesti. Sen mukaan Keskusta ja Kokoomus menettäisivät kumpikin yhden edustajapaikan. Perussuomalaisille vaalitulos olisi katastrofi, se menettäisi yli puolet paikoistaan, yhteensä 22. Voittajat puolestaan olisivat SDP 12:lla lisäpaikalla  ja Vihreät, lisäys 10 paikkaa. Myös Vasemmistoliitto saisi kolme lisäpaikkaa.

HS:n puoluegallup

Helsingin Sanomien tänään julkaisema puoluegallup vahvistaa viimeaikaisten mielipidemittausten trendiä. Sekä Yle:n että HS:n gallupit kertovat Perussuomalaisten kannatuksen romahtamisesta ja vastaavasti SDP:n kannatuksen usean %-yksikön kasvusta. Molemmat jo kahteen kertaan peräkkäin.

Perussuomalaiset kestivät raivoisat hyökkäykset

Helsingin Sanomat julkaisi tuoreen gallupin. Se on ennakko-odotuksia parempi, sillä perussuomalaisten kannatuksessa ei tapahtunut kovinkaan merkittäviä muutoksia.

Olen erittäin tyytyväinen. Perussuomalaisten kannatuspohja on vahva. Me kestämme tuulet ja tuiskut sekä mukasuvaitsevien hyökkäykset.

Helsingin Sanomatkin on katsonut peiliin ja myöntää, että "vihreät on paistatellut tänä kesänä onnellisten tähtien alla".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä