Hanna Sarkkinen

Tukitaan verovuodot ja suljetaan veroparatiisit

Suomen vuosibudjetti on reilut 50 miljardia euroa tänä vuonna. Tuon verran rahaa vaatii valtion talouden pyörittäminen ja sillä rahalla saadaan esimerkiksi kansaneläkkeet, työttömyysturva, sairaanhoitoa, lapsilisät, koulutus, tutkimus, tienpito ja poliisivoimat. 

Budjetin loppusumma on erittäin suuri, mutta vielä käsittämättömämpi on se luku, kuinka paljon rahaa heitämme hukkaan vuosittain veronkierron takia. Euroopan maat menettävät vuosittain satoja miljardeja euroja verovälttelyn ja veronkierron seurauksena. Itse keksisin noille rahoille valtavasti tärkeitä käyttökohteita. Ne voisi suunnata esimerkiksi vanhushoivan parantamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan tai koulujen luokkakokojen pienentämiseen. 

Verovälttely nakertaa hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa. Mutta veronkierto vääristää myös yritysten välistä kilpailua, ja haittaa erityisesti pienyritysten toimintaa. Pienet yritykset eivät voi käyttää porsaanreiät löytäviä juristi- ja ekonomiarmeijoita minimoimaan maksettavia veroja monikansallisten konsernien lailla. Pienet kotimaiset yritykset maksavatkin usein suhteellisesti enemmän veroa kuin voittonsa veroparatiiseihin siirtävät monikansalliset suuryritykset.

Suomi voi puuttua kansainväliseen verokikkailuun esimerkiksi rajoittamalla suuryritysten sisäisten korkojen verovähennysoikeutta. Kuitenkin suurimmat ja tehokkaimmat toimet on tehtävä kansainvälisellä tasolla ja EU:n on oltava verokierron vastaisen taistelun eturintamassa.

EU:n tulee velvoittaa kansainvälisiltä yrityksiltä julkista maakohtaista kirjanpitoa, joka tekee suuryritysten aggressiivisesta verosuunnittelusta näkyvää. Tulee edelleen lisätä omistusten avoimuutta ja näin helpottaa asiallisen veronmaksun valvontaa.

EU:n omalla alueella toimii veroparatiiseja. Ne on suljettava välittömästi ja unionin on estettävä pääomien pakeneminen unionin ulkopuolelle maailman muihin veroparatiiseihin. Unionin sisäisten veroparatiisien toiminta voitaisiin lopettaa ja samalla katkaista myös jäsenmaidensa välinen verokilpailukierre määrittämällä yhteinen ja yhdistetty yhteisöveropohja ja asettamalla minimitaso kansalliselle yritysverotukselle.

Veroilla on väliä, koska niillä rahoitetaan julkishyödykkeet ja peruspalvelut. Koululaiset jäävät opettamatta, varusmiehet kouluttamatta, ikäihmiset hoitamatta ja tiet rakentamatta, jos verovaroilla ei kyetä maksamaan ihmisten palkkoja. 

Veroparatiisien olemassaolo mahdollistaa taloudellisen epätasa-arvon lisääntymisen ja johtaa siihen, että varallisuus kasaantuu aina vain harvempien käsiin. Veroparatiisit ovat myös korruption, talousrikollisuuden ja rahanpesun pesäkkeitä, jotka on aika siirtää historiaan. Siinä EU voi tehdä paljon.

Hanna Sarkkinen
Kansanedustaja, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja
Eurovaaliehdokas

(Kirjoitus julkaistu myös Kalevassa 9.5.2019)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä aikataululla ja keinoilla ajettlit sulkea EU:n veroparatiiseista lähimmän, Viron?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aikataulu kiinnostaa täälläkin. Mulla on pitkäaikainen haave käydä Luxemburgissa ja se pitää toteuttaa ennen kuin Sarkkinen lopettaa Luxemburgin toiminnan ja sulkee sen. Onko myöhäistä jos varaan lennot heinäkuulle?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hollanti taitaa myös olla vaaravyöhykkeessä...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Ainakin Amsterdam pitää välittömästi siirtää historiaan liian matalan verotuksen vuoksi.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Mä en ole menossa Dubliniin, mutta olen ajatellut ehkä sielläkin joskus käydä. Kiinni kai sekin menee(Irlanti).

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onko olemassa jokin mahdollisesti verotukseen liittyvä syy, jonka johdosta Suomessa ei ole pääomia oikein tahtonut kertyä yrityksiin?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tulee melkoinen hallitusohjelma. Suomi muuttaa planeetan ilmaston, sulkee maita ja poistaa eriarvoisuuden nyt ensi töikseen.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Voidaan aloittaa Suomesta ja ottaa Wahlroosin ja Liliuksen miljoonat. Niillähän kustannetaan kansalaispalkat. Muistaakseni tämmöistäkin on kaduilla ehdoteltu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nalle ymmärsi jo kauan sitten muuttaa tuota pakoon Ruotsiin. Tosin Sarkkinen ehkä sulkee ruotsinkin, kun siellä voi välttyä perintöverolta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Puhhenvuoroa kun lukee tulee siihen johtopäätökseen, että mitään ei kannata tehdä

Ei kannata haaskata aikaa veroparatiiseihin, ei ilmastonmuutokseen, ei eriarvoisuuteen, ei soteen, eikä mihinkään muuhunkaan.

On parempi mennä kiven taakkse piiloon, ja itkeä itsensä uneen ja äänestää persuja, jotka eivät ainakaan aio mihinkään puuttua ja mitään muuttaa, sillä kaikki oli paremmin silloin ennen, kun vielä sai syödä neekerinpusuja ja tuijottaa mustaa miestä.

Huonoja ideoita, meidän ei kannata mitään tehdä, tää on hävitty tää peli.

Hallituskin on perseestä, tai ainakin tulee olemaan, vaikka sitä ei vielä ole, mutta kun se kerran netissä lukee, niin niinhän se on.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Ei kannata haaskata aikaa veroparatiiseihin, ei ilmastonmuutokseen, ei eriarvoisuuteen, ei soteen, eikä mihinkään muuhunkaan."

Kaksi ensimmäistä näistä on globaaleja ongelmia joista pitää motkottaa mutta joihin ratkaisut löydetään, tai tässä tapauksessa ei löydetä, globaalisti. Eriarvoisuudesta puhuminen on jotain uuskieltä joka ei oikein avaudu voisi sanoa ihan suoraan vaikka että laitetaan sitten pieniin eläkkeisiin se 100€/kk. Sote on näistä konkreettinen aihe johon todellakin uuden hallituksen toivoisi löytävän muutakin fiksattavaa kun 200M€ lisää hoitajamitoituksen nostamiseksi 0.7 : ksi (ihan aiheesta).

Eli jalat ilmasta takaisin maan kamaralle ja oikeita ratkaisuja niihin ongelmiin jotka koskevat Suomi nimistä valtiota unelmahötön sijaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos ehdottaa naapurimaiden sulkemista, niin olisi ehkä aihetta vaihtaa tekijöitä. Näillä on vaan pärjättävä neljä vuotta, joten täytyy koittaa dialogin kautta ohjata. Kyllä Sarkkinenkin voi hyödyksi olla, jos saadaan vain ohjattua oikealle uralle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tässä Sarkkisen kirjoituksessa on kovasti samanlaisia puutteita, joita esiintyy Laura Huhtasaaren (ent. presidenttiehdokas) ja Arto Luukkasen (ent. kansanedustajaehdokas) puheenvuoroissa. Sarkkinen on jopa päässyt eduskuntaan.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

AY-liikkeen omistama Kojamo tekee kymmenien miljoonien vuokra-asuntobisnesvoitot vuosittain. Nämä AY-liikkeet saavat verottomina. Miten aiot sulkea nämä parasiittiyhtiöt?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Anteeksi vain Sarkkinen, mutta Suomen vuosibudjetti ( julkiset menot ) olivat vielä viime vuonna 124,1 miljardia euroa ja verotuksin ja maksuin kerätty tulopuoli oli 121,8 miljardia euroa.

Taloussyklin huipulla joudutaan valkaantumaan, joka ei Sarkkinen ole hyvä ollenkaan.

Kauppatase on nyt poskellaan yli 2 miljardia miinuksella, kun se oli vielä vuosikymmen takaperin säännöllisesti vuosittain yli 10 miljardia plussalla, joilla varoin Suomen hyvinvointia kehitettiin.

Nyt pelkkä kuvitellun hyvinvointivaltion ylläpito vaatii maailman korkeimmat verot, palvelumaksut julkisista palveluista ja vieläpä velkaa kaiken tämän päälle.

Ei vaikuta lupaavalta ei. Kreikkaa pukkaa päälle pikkuhiljaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomuksesta on ollut valtionvarainministeri pitkän aikaa, mites nyt noin tarkan talouden puolue on asiat tuolle tolalle päästänyt.

Vasemmistoliitolla on aika pieni ansio kasvaneesta valtionvelasta.

No onneksi nämä tuhlaavat oikeistopuolueet ovat nyt oppositiossa.

Kansa kiittää.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Kenties kokoomus on tuhlaajapoika, mutta siihen verrattuna vasemmisto polttaa rahaa kuin öljysheikki - vaikkei sillä ole ensimmäistäkään öljylähdettä.

Poliitikoilta näyttää jääneen huomaamatta, että Valtion rahasampo nimeltä Nokia oli ja meni. Ankara sopeuttaminen olisi pitänyt aloittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun kumisaapastehtaan tontilta alkoi puskea ompuntaimia.

Kansa kiittää viimeistään neljän vuoden päästä siten, että persut istuvat eduskuntasalin oikean laidan lisäksi myös vasemmalla ja keskellä. Siinä vaiheessa Sarkkisenkin entistä paikkaa lämmittää jonkun karvaisen persuäijän takapuoli.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiiski, Salonen ja kummpanit ovat siis sitä mieltä, että on aivan oikein, että veroparatiisiyhtiöt tekevät pikavoittoja Suomessa ja häipyvät veroja maksamasta ja me tänne kylmään pohjolaan jäävät maksamme heidän puolestaan verot. Taitaa Salonenkin olla sittenkin ainoastaan tuulivoimayhtiöiden bulvaani, kun niin veroparatiisivaltioita puolustaa, sinnehän ne meidän veroeuroista kerätyt tukimiljoonat päätyvät veroja maksamatta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aika hienosti Granlund päätelty parista kommentistani. Narahdin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Granlund taas sekoittaa pahasti laillisen valtioiden välisen verokilpailun varoparatiiseihin ja verohelvetteihin. Granlund, mitä ovat pikavoittoja Suomessa tekevät veroparatiisiyhyiöt ja minne ne veronsa maksavat ? Aikanaan vielä 1980- 1990 luvuilla ne tapasivat olla valtion yhtiöitä.

Suomi sattuu nyt vain olemaan jäsen EU: n yhteismarkkinoilla ja siten sen on kunnioitettava sen sääntöjä.

Huolestuttavaa on, että Ruotsistakin on tullut Suomeen nähden veroparatiisi.

Silloin kun sosialisti aloittaa keskustelun sanalla veroparatiisi, on kohdallaan tarkastaa keskustelijan aito tietämys edes siitä, mistä on kyse.

Veroparatiisi - siis mikä se onkaan ?

Entäpä sitten verohelvetti ?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Helsingin pörssin osakkeiden omistuksesta noin puolet on ulkomaisten sijoittajien hallinnassa. Siis ulkomainen raha tukee 50 miljardilla eurolla suomalaisiin yrityksiin sijoittamiensa pääomien kautta Suomen vientiteollisuutta, palveluyrityksiä ja synnyttää Suomeen suoraan ja välillisesti n.500 000 työpaikkaa !

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa sijaitsevat ulkomaiset yritykset tuottivat liikevaihtoa 92,2 miljardia euroa vuonna 2018. Teollisuuden toimiala oli merkittävin sekä henkilöstön lukumäärällä että liikevaihdolla mitattuna.

Sarkkinen ja kumppanit saavat veropuheillaan yritykset vetämään rahansa pois Suomesta. Turha luulla, että ulkomaisilla sijoittajilla on muuta rakkautta Suomea kohtaan kuin sijoituksille saatava tuotto.

Tuottoa syntyy vain silloin, kun kyseisen maan veropolitiikka ja yritysten kilpailukyky voidaan turvata kulloinkin maassa istuvan hallituksen veropolitiikalla ja yrityksiin kohdistuvan asenteen ennustettavuudella.

Hyvänä esimerkkinä sinne Turkuun päin on Mayerin telakka ja Uudenkaupungin autotehdas. Ilman Suomen valtion yrityksille takaamaan suotuisaa toimintaympäristöä risteilijät tehtäisiin Ranskassa tai Italiassa ja mersut Meksikossa.

Hanna Sarkkisen verotusta käsittelevään "ilmiöpöytään" terveisiä. Suomeen tuli edellisen hallituksen aikan 300 uuttä ulkolaista yritystä tai niiden tytäryhtiöitä. Nyt ulkolaiset yritykset odottavat päätöksiänne !

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Veroparatiisien sulkeminen on kaunis ajatus, mutta sellaiseksi se jääkin, sillä niitä on maailma väärällään.
82 eri valtiota.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Veroparatiisi

Suomella ei ole minkäänlaisia valtuuksia määrätä muiden maiden veropolitiikkaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hämmästyttävää, miltei jokainen kommentoija kommentoi epäasiallisesti. Eikö teitä yhtään hävetä?

Itse kannatan veronkiertoon puuttumista ja veroparatiisien sulkemista. Käytännössä tuo tapahtuu jos on tapahtuakseen vaiheittain. Veronkierron käyttämät aukot lainsäädännössä pitää tukkia, esimerkkinä juuri konsernivelan käyttö. Tähän voidaan luoda monenlaisia rajoituksia, joko kieltää se kokonaan tai asettaa vaikkapa konsernivelalle korkokatoksi markkinakorko.

Veroparatiisien purku alkaa avoimuusvaatimuksilla, tästä on nähty jo nyt esimerkkejä niin Sveitsin kuin parin muunkin maan osalta. Kyse on sen kuuluisan pankkisalaisuuden raottamisesta. Myös rankempiin toimiin olisi tarvittaessa mahdollisuus, äärimmäisyytenä olisi veroparatiisimaan sulkeminen kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta esimerkiksi säätämällä rahansiirrot veroparatiisiin laittomiksi.

Sekään ei ole kunniaksenne, että sotkette veroparatiisit ja verokilpailun ja siihen sortuneet maat keskenään. Vaikkapa Viro ei ole veroparatiisi vaikka sielä onkin joissan suhteessa alhaisempi veroaste jota jotkut toimijat käyttävät hyväksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Veroparatiisit ovat menneen talven lumia, mutta tyypilliseen tapaan niin kansanedustaja kuin Kiveläkin pitävät edelleen yllä kuvitelmaa ”Panaman papereista”. Kryptovaluutat ovat tulevaisuutta, veroparatiisit ja offshore-järjestelyt menneisyyttä.

Bitcoinin ohella maailmassa on useita virtuaalivaluuttoja, joista tunnetuimmat kilpailijat ovat muun muassa Ethereum, Litecoin, Monero, Ripple, Dash ja Lisk. Veronkierto, huume- ja ihmiskauppa, mukaan lukien ”pakolaisten” salakuljetus ja eräillä maantieteellisillä alueilla suositut Ihmisryöstöt (kidnappaukset) siirtyvät ja ovat jo siirtyneet kryptovaluutan anonyymiin suojaan.

Kivelälle tiedoksi, että näihin veroparatiiseihin ei ole ollut enää viimeisten parin-kolmen vuoden aikana kovin helppo avata pankkitiliä. Edellytykseksi on tullut aito ja aktiivinen liiketoiminta, eikä holding-tyyppisiä järjestelyjä suosita.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eivät ole, valitettavasti. Kaikkein löperöimmästä toiminnasta on osittain luvuttu joissakin maissa, mutta veronkierto monellakin tapaa on yhä todellisuutta ja siinä keskeisessä asemassa on nämä veroparatiiseksi nimetyt maat. Kryptovaluuttojen merkitys toki kasvaa, mutta eivät vielä ole siinä mitassa että olisivat syrjäyttämässä veroparatiisit omaisuuden ja tulojen kätkemisessä.

Lisäksi kannattaa huomata, että veroparatiiseja on paljon, ja jokainen niistä toimii eri tavoin. Jokaisella niistä on myös erilainen lainsäädäntö. Eli vaikka huomiosi pankkitilien avaamisen vaikeudesta pitäisi tiettyjen maiden suhteen paikkansa, ei se kata koko kenttää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #22

Yksinkertainen erottelu on laillinen ja laiton veronkierto. Näistä ensimmäinen tarkoittaa sitä, että urheilija x kehtaa asua Monakossa eikä maksa kaikkia verojansa Suomeen. Hyi hyi. Sitten on monimutkaisemmat kuviot joita myös verosuunniteluksi kutsutaan kun Google on Irlannissa tai oliko se Nordeakin joka vähän veivasi tilejään. Hyi hyi. Mutta ei asia tästä muutu aihe on toki olemassa eikä tästä miksikään muutu joten toivoisi kansanedustajan keskittyvän niihin asioihin joihin voi vaikuttaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #23

Onko perussuomalaisten virallinen kanta, ettei veronkiertoon voi vaikuttaa?

No, olittehan mukana leikkaamassa harmaan talouden torjunnan resursseja, joten ilmeisesti näin on.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #25

Lukisinpa mielellään, miten perussuomalaiset olivat mukana leikkaamassa harmaan talouden torjunnan resursseja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Verinkierto on ihan määritelmällisesti aina laitonta. Laillinen verojen minimoiminen on verosuunnittelua. Jos jälkimmäinen ei käy omaan moraaliin, kannattaa jättää myös kotitalousvähennys tekemättä henkilökohtaisessa verotuksessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #22

Kuinka hyvin olet käytännössä tutustunut asiaan? Mihin ne rahat laitetaan, jos pankkitiliä ei voi avata?

Lähes kaikissa veroparatiisimaissa on samanlainen IBC-lainsäädäntö. Esitä yksikin veroparatiisi, jonka yhtiölainsäädäntö eroaa IBC-mallista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Jos et pidä Viroa veroparatiisina niin valistaisitko tietämätöntä, onko jossain alhaisempi yhteisövero? Mikä veroparatiisin määritelmä mielestäsi on, ellei se kelpaa että välttyy veronmaksulta?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #26

Verottamalla kestävyysvaje poistuu kas kun Sipilä ei huomannut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Virossa ei ole yhteisöveroa. Veroa maksetaan 20% nostetusta osingosta, mutta sinä tiesitkin tämän.

Hongkongissa on taas kerätty liikaa veroja, ja niinpä ”corporate profits tax” muuttui näin:

”Under the two-tiered profits tax rates regime, the profits tax rate for the first $2 million of assessable profits will be lowered to 8.25% (half of the rate specified in Schedule 8 to the Inland Revenue Ordinance (IRO)) for corporations and 7.5% (half of the standard rate) for unincorporated businesses (mostly partnerships and sole proprietorships). Assessable profits above $2 million will continue to be subject to the rate of 16.5% for corporations and standard rate of 15% for unincorporated businesses.”

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Lähinnä Kivelän määritelmää koitan kalastella. Minun kirjassani se, että välttyy veronmaksulta, täyttää veroparatiisin määritelmän.

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

"Tähän voidaan luoda monenlaisia rajoituksia, joko kieltää se kokonaan tai asettaa vaikkapa konsernivelalle korkokatoksi markkinakorko."

Tällainen sääntö on jo. Lukaise vaikka tuosta yleisiä osakaslainalle annettuja sääntöjä:
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Ajamalla esim. Carunan oma pääoma alas tai miinukselle, markkinakorko nousee ja sääntöjen mukaan korkeampi korko on sallittu. Ei monopoliasemassa olevalle yritykselle tämä on tarpeellinen mahdollisuus (esim. Basware aikanaan). Ongelma sääntöjen kanssa on siinä, kun vihervasemmisto ei ymmärrä taloudesta mitään ja toisella puolella (yrityksissä) on teihin nähden ylivoimainen osaaminen. Kaikki nämä yritykset rajoittaa voittoa jne. ovat tuhoontuomittuja. Yrityksellä ei ole mitään tarvetta tehostua, jos se saa kumminkin veloittaa kaikki kulut johonkin voittotasoon saakka. Vastaavasta syystä julkkaripuoli on tehoissa yksityistä kilpailevaa yritystä jäljessä. Ainut toimiva keino on kilpailu jonkinlaisten vaihtoehtojen kautta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitän Marko Kivelää puuttumisesta asiattomiin, lapsellisiin kommentteihin. Väliin puutun kenties liikaakin ja en jaksanut nyt. Lisäksi Marko teki sen paljon asiantuntevammin ja elegantimmin kuin olisin kyennyt.

Juuri monin mittarein menestyvät, kehittyneet ja yhteiskuntarauhan maat (kuten Pohjoismaat) ovat rakenteensa vuoksi alttiina veroparatiisittamisen kaltaiselle suoneniskennälle: hyvin toimivista yhteiskunnista yhteiskuntaruumiin verenkiertoa eli rahaa veronkierrolla pois, resepti toimivan yhteiskunnan heikentämiseksi joidenkin yksilöiden ja yritysten kohtuuttomuuden eli ahneuden vuoksi. Viime kädessä tällainen iskee omaan nilkkaan monialaisesti ja -ulotteisesti onnistuneen yhteiskunnan asukasta.

Hanna Sarkkilaa kiitän tekstistään. Asiattomat kommentit kertovat tahtomattaankin siitä, että blogisti on hyvällä asialla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kivelä kirjoittaa omiaan. En tule ikinä saamaan vastausta kysymykseeni siitä, miten veroparatiisien yhtiölainsäädäntö poikkeaa toisistaan maittain. Ei Kivelä taida oikeastaan tietää näistä asioista kovinkaan paljoa, eli samaa luokkaa edustaa kuin blogisti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Höh.
Veroparatiisin tunnusmerkkeinä pidetään yleisesti paitsi alhaista tai olematonta verotusta myös tiukkaa pankkisalaisuutta, joka mahdollistaa varojen kätkemisen. Määritteistä voidaan olla montaa mieltä mutta tätä noudattaen esimerkiksi Viro ei ole veroparatiisi. Luxemburg on. Pelkkää verotuksen tasoa tarkastelemalla myös Viro sellainen on.

Sarkkisen ehdotus yhteisen minimiyhteisöverotason määräämisestä koko unionin alueelle taas iskisi myös ja erityisesti Viron kaltaisiin maihin, sellaisiin jotka ovat valinneet toisenlaisen tien kuin sosiaalidemokratian kyllästämät Pohjoismaat. Ymmärrän että vasemmistolaiselle on vaikea sietää sitä, että joku Euroopassa valitsee toisenlaisen tien kuin Suomi. Täältä verohelvetistä katsoen melkein mikä tahansa muu maa on "veroparatiisi" ja siis -parasiitti.

Kilpailu yhteisöveronmaksajista on myös hyväksi Suomen kaltaisille maille, joiden on "pakosta" sopeutettava verotasoaan. Tästä esimerkkinä yhteisöveron lasku, joka oli osaltaan lisäämässä yhteisöveroista saatuja tuottoja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Jos Sarkkinen olisi nöyrtynyt tarkentamaan, mitä veroparatiisilla ja sulkemisella tarkoittaa, voisi keskustelukin koskea hänen ehdotustaan ja sen toteuttamiskelpoisuutta. Nyt ollaan joka puolella, eikä ole mitään käsitystä, mitä Sarkkinen tai vasemmistoliitto oikeastaan aikoo. Kirjoitus lienee ollutkin tarkoitettu vain omien hengennostatukseksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #44

Sarkkinenhan ei itse osallistu keskusteluun, pari aseenkantajaansa käy haukkumassa muut keskustelijat mutta blogistin itsensä sanoma jää hyvin epäselväksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kivelällä ei ole hajuakaan siitä, mistä kirjoittaa.

Päätti nyt vain lähteä mukaan vasemmistopopulismiin taikasanalla "veroparatiisi ",

Jussila sentään tietää asian todellisen kansainvälisen tilan.

Tuli tässä mieleen hupaisa ja myttyyn mennyt MOT-ohjelma Panaman papereista, kun YLE:n puupäätoimittaja soitti Kekelle Monacoon. Keke taisi sanoa toimittajalle jota kuinkin, että " pitäkää tunkkinne " - en ole asunut Suomessa 40 vuoteen.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Kumpiko on kivempi: paratiisi vai parasiitti? Suomi tai oikeammin julkushallintomme on varsinainen veroparasiitti joka imee elinvoimaa pääkaupungin virastoihin koko maasta.

EUssa häviää 50 miljardia vuodessa päästökaupoahuijauksiin. Sekö on sitä ilmaston vastaista taustelua jota halutaan lisää? Muutama miljoona kelpaisi tännekkin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitä Vasemmisto meinaa tehdä EU:n Luxemburg veroparatiisille?. Onko sosialistisen EU:n veroparatiisi sitten sitä parempaa veronkiertoa?.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Niin kauan kuin EU:n jäsenvaltioilla on verotuksellinen itsemääräämisoikeus, verotus Euroopan eri kolkissa on väistämättä erilaista. Siitä seuraa niin kutsuttu valtioiden välinen verokilpailu.

Kun Suomi ottaa löysät pois nostamalla vaikkapa yhtiöverokantaa, bisnes vaihtaa maata. Se ei ole veronkiertoa. Sitä kutsutaan tavaroiden, palveluiden, pääoman ja henkilöiden vapaaksi liikkuvuudeksi. Se on koko EU:n ydin. Aikooko kansanedustaja Sarkkinen kenties sulkea koko unionin?

Valtion budjetin rakentaminen harmaasta taloudesta otaksuttavasti saatavien tuottojen varaan ei ole talouspolitiikkaa. Se on härski petos. Aivan yhtä hyvin kestävyysvajeen umpeenkuromisen voisi kirjata joulupukin huoleksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitäpä jos nyt ihan ensin suljette edes suomessa toimivien sosiaalialan ja terveydenhoidon alan KONSERNIEN rahavirrat suomesta eli sisäpiiriläisten veronkierron...Ai niin,ei onnistu kun hallitukseen tulee kaveriksi keskusta ,joka omaa läheiset välit luxemburgiin,kuten toki suuri osa suomalaisista ent.ja nykyisistä poliitikoista.Kerropa meille mitä kuuluu Itlalle(josta ei suuri osa suomalaisista ole kuullutkaan eli suomen itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ,sitra sijoittajan kanssa samaa maata nykyään,eli niitä käytetään sisäpiiriläisten intressien edistämiseen) jonka lahjaksi saadut Nesteen osakkeet olivat ovela veto joka on aivan oma juttunsa.

SDP-KESKUSTA osaa varmasti vastata,vai mitä?Luuleeko vasemmisto todellakin että Urpilaisen vaalimainosta(jossa lupasi karsia veroparatiisit silloin aikoinaan) käyttäen suomesta karsitaan veronkierto tai eu-veroparatiisit lopettavat toimintansa??Urpilaisen mainostama veroparatiisijahti EI koskettanut silloinkaan Luxemburgia koska siellä on suomalaisten salaisia tilejä ja Luxemburg EI anna tietoja vieläkään yhdellekkään suomalaiselle poliitikolle,vaikka polvillaan anoisitte.Median hallituksissa(almamedia jne.) istuu nykyisin ent.poliitikkoja joiden tilejä/kytköksiä tutkittiin,joten voi,voi vaikeaksi menee,vai mitä?

Junkker on tämän kaverokerhon sisäpiiriä ja tunnettu omista kähminnöistään maassaan,joten.Nyt vaan vastauksia Itlan nesteen osakkeiden kohtalosta ,ja siitä miten veroparatiisit kielletään,kun ne eivät ole laittomia,jos suomenkin lakia tulkitaan.Vatikaani on Italialaisten rahanpesuparatiisi mitä sille teette,kun Vatikaani ei kuulu eu kolhoosiin,vaikka tekeekin yhteistyötä kylläkin sen kanssa,muttei ole rahanpesua saanut estettyä.Itsenäisenä valtiona Vatikaanilla on myös oma valtion talous.

" Vaikka valtio ei kuulukaan Euroopan unioniin, sillä on EU:n kanssa kahdenvälinen sopimus siitä, että maan virallinen valuutta on euro. Ennen euroa Vatikaanissa käytettiin Italian liiroja"

Suomi ei todellakaan pysty estämään veronkiertoa tai rahanpesua jos ja kun sitä harjoittavat KAIKKI eu-maat ja niiden yhteistyökumppanit,varsinkaan kun korruptoitunut eu ja sen johtajat ovat kaikki samaa sisäpiiriä keskenään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tietysti AY-liikkeen rahavirratkin tulisi asettaa verotuksen piiriin, sillä eihän nyt hyvänen aika näiden touhu ole enää yleishyödyllistä, vaan kovin kaukana siitä liiketoimintoineen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ilman muuta pitää verottaa Ay-liikettä ja säätiöitä, siinä missä muitakin yhteisöjä. Keskustelussa veroparatiiseista se on kuitenkin puhdasta whataboutismia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toki näin on, mutta Sarkkisen veroteeseissä pata soimaa kattilaa aina niin kauan, kun ay-businekset nauttivat omituisesta verovapaudestaan.

Markku Moilanen

Asiaa puhuu Sarkkinen. Verokavallukset on saatava viranomaisten tutkintaan myös ne jotka on vuotanut julkisuuteen tavalla tai toisella. Yleltä panamapaperit verottajan käsiin vaikka oikeus estikin sen ja kaikki muutkin vuosikymmenien takaa

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Hanna se meinaa suututtaa kaverinsa ja ammattiyhdistysliikkeen.Onnee vaan.
Millos nää säätiöt oikein pistetään verolle?Joka vaalien alla kauhea mouhuuminen ja lopputulos on nolla.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala
Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Missä näitä haahuilijoita oikein kasvaa. Ei realiteetin häivääkään noissa jutuissa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

IA: "Missä näitä haahuilijoita oikein kasvaa. Ei realiteetin häivääkään noissa jutuissa."

Irmaseni, mars oman kommenttisi kanssa peilin eteen.

Hanna Sarkkinen puuttuu tärkeään (ja samalla törkeään) asiaan. Törkeää veronkierto on koko yhteiskunnan kannalta: itseltä ja kanssaihmisiltä, koko yhteisöltä varastamista.

Kansanedustajan kaltaisia huutavan ääniä erämaassa on oltava, ennen kuin asioihin aletaan puuttua. Pelkästään pohjoismaisiin verrokkeihimme nähden Suomi on minimoinut talousrikollisuuden tutkimiseen käytettävät resurssit, jokainen näistä verrokeista pyrkii edes jonkin verran puuttumaan talousrikollisuuteen.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Missäs niitä veronkieräjiä sitten kasvaa, kun ei verottajakaan niitä löydä?

Eestinlaivoilla vissiin kaljakeissejä kotiin kärräilemässä ja taxfree-lakuja mässäilemässä.

Eikös valtionvarainministeriö tullut muutamia vuosia sitten sellaiseen lopputulokseen, että veronkiertäjiä jahtaavien viranomaisten lisääminen ei kattaisi näihin lisäresursseihin vaadittavia kustannuksia. Suurimmat kupruntekijät jäävät jo nyt viraston tiuhasilmäiseen verkkoon.

On suoranaista virkamiesten vähättelyä uskotella, että heiltä pääsisi karkuun semmoinen harmaan talouden silakkaparvi, jolla olisi minkäänlaista merkitystä valtiontaloudelle.

Henkilöresursseja onkin varmaan vähennetty, mutta vain siksi, että Suomi on digitaalisessa mielessä poliisivaltio. Ei talousrikollisia enää perässä juoksemalla kiinni saada, algoritmeilla ne napataan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #54

Tapioseni, kommentissasi on paljon luuloja mutta ei lainkaan perusteluita eikä tietoa.

Matti Vanhasen pääministeriaikana ns. hienotunteisuussyistä luovuttiin perimästä Suomen pörssissä vaikuttaneilta ulkomaisilta hallintarekistereiltä osinkoveroja, tämä merkitse lain ja veron kiertämistä. Nuo rekisterit toimivat lähinnä bulvaaneina suomalaisille veronkiertäjäsijoittajille.

Kotimaista hallintarekisteriä valmisteltiin pitkään ja edellisellä pelikaudella (peliltähän tämä näyttää) Kokoomus sen sitten teetätytti hallitusohjelman vastaisesti, 90 prosenttia asiantuntija tahoista vastusti sitä, näiden joukossa poliisi ja verottaja.

Jos sinulle ei kelpaa Hanna Sarkkisen teksti, lue Tom Packalenin teksti:

Hallintarekisteri mahdollistaa rakenteellisen korruption mm. sotesopimuksissa
http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236922...

Asioita osattiin ennakoida 2011:

Veronkiertotemppu & kuinka se tehdään
https://voima.fi/blog/arkisto-voima/veronkiertotem...

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #55

Hallintarekisterit voidaan toki avata, mutta verovälttelyn isoon kuvaan se ei käsittääkseni vaikuta sitä eikä tätä. Pörssikaupassa pimitetyt voitot ovat vain tippa meressä - ja kaupankäynti siirtyy vain muihin instrumentteihin, jos paperikauppa ei enää ole sijoittajille kannattavaa.

Hannan ideahan on, mikäli hänen artikkelinsa oikein ymmärsin, harmonisoida verotus koko unionin tasolla ja sitä kautta eliminoida verokeitaita.

Eräänlaiseksi verokeitaaksi voitaneen suomalaisittain varmaan lukea Virokin, joka kyllä nyhtää yrittäjiltä omansa, kuten Suomikin, mutta hieman eri perustein ja eri vaiheessa rahan kiertokulkua.

Harmonisointi ei kuitenkaan onnistu. Helvetti jäätyy ennemmin. Siksi en laskisi harmaasta taloudesta saatavia varoja tulopuolelle sen enempää kuin Kreikalta luvassa olevia lainanlyhennyksiä.

Airi Pulkkinen

Edellisellä kaudella SDP:n valtiovarainkaudella Antti Rinne/Katainen mm. v. 2014 kehitysapuun käytettiin 1301 miljoonaa euroa ja Rinne kertoi häpeävänsä sen pienuutta. Seuraavana vuonna Suomeen tuli 32500 henkilöä turvapaikkaa hakemaan. Samana vuonna 2014 eu-nettomaksu oli 809 miljoonaa euroa. EVM:lle lähetimme budjetistamme 1440 miljoonaa euroa lokakuussa 2012. jne. verorahat saivat kyytiä vaikka maan talous velkaantui yhä lisää.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Ammattiliittojen verovapaus pitää lopettaa heti ja tällaiset verovuodot ovat aivan väärin tavallisia ihmisiä ja yrittäjiä kohtaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Veikkoseni, onko sinulla jokin syy jättää laskuista saman verovapautetun sektorin toinen puoli eli EK, Suomen Yrittäjät? Väärin tavallisia ihmisiä ja työntekijöitä kohtaan.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Hei! En tiennyt että niilläkin on tämä sama älytön etu. Kaikki vaan verolle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Veikko Virkkunen

Minäkään en tiennyt, että EK olisi vuokra-asuntojen operoija valtion korkotuella ay- liikkeen rinnalla ja vielä vähemmän olin tietoinen, että Suomen Yrittäjät järjestöllä olisi jotain verotonta liiketoiminta.

Sen tiedän, että Suomen Yrittäjiin kuuluu 286 000 yritystä joiden palveluksessa on 1,4 miljoonaa palkansaajaa. Yrittäjät maksavat veronsa Suomen verolainsäädännön mukaisesti.

Tiedän myös sen, että hallitusohjelmassa pyritään nyt kiristämään yritysten verotusta. Saa nähdä kuinka monet yt alkavat veroruuvin kiristämisen jälkeen. Sitä on vaikea arvioida, mutta varmaa on, että 75 % työllisyysasteeseen ei päästä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen kolumnistin kannalla. Verokikkailu on lopetettava. On karmeaa, että meillä on jopa Euroopassa ja EU:n jäseninä veroparatiisivaltioita. Tuon rosvoilun kitkeminen ei siis ole helppoa. Mutta se olkoon EU:n ykköstehtäviä.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Kunhan nyt saisi koko kansan omistamalta ja rahoittamalta YLE:ltä tiedot kotimaisista veropakolaisista?

Niillehän tuo kansainvälistä tutkiva juornalistiryhmä uskoi paperit. Hienosti Bettina piilotti ne ettei totuus maamme veronkiertäjistä tule julki.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Mattsson

Bettina piilotti, koska valtavan ennakkomarkkinoinnin ja maailmanympärimatkailun seurauksena sieltä ei lopulta mitään löytynytkään paria yksittäistä harrastelijaa lukuunottamatta. Piti löytyä tuhansia suomalaisia !

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

"Budjetin loppusumma on erittäin suuri, mutta vielä käsittämättömämpi on se luku, kuinka paljon rahaa heitämme hukkaan vuosittain veronkierron takia." Näin sanoo Sarkkinen.

Looginen johtopäätös lienee että jos saisimme kerättyä valtion kassaan sen summan, joka nyt menee ohi veronkiertona, voisimme nykyisen veronkeruun lopettaa tarpeettomana kokonaan ja silti jäisi vielä tuhlattavaakin.
Oivallinen idea. Sen veronkiertonsa verran kaikki varmaan maksaisivat mielellään, jo nykyverotus voitaisiin vastapainoksi lopettaa. Kannatan.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Hyvä ehdotus, mutta miksi halutaan lytätä?
Eikö olisi aika yrittää korjata?
Taisipa viime hallituksemme edistää veronkiertoa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset