Hanna Sarkkinen

Mistä rahat?

Eduskuntavaaleissa puolueet ja ehdokkaat esittävät ehdotuksia palveluiden kehittämiseksi ja maailman parantamiseksi. Myös Vasemmistoliitto esittää omia ehdotuksiaan eriarvoisuuden vähentämiseksi, ympäristön suojelemiseksi sekä tulevaisuuden työelämän rakentamiseksi vaaliohjelmassamme.

Kuitenkin ennen vaaleja monet varovat kertomasta, että mistä varat hyvien asioiden toteuttamiseen otetaan. Joidenkin tahojen esittämät vaatimukset ovat myös äärimmäisen ristiriitaisia. On epärehellisestä ja populistista sanoa, että veroastetta on laskettava ja samaan hengenvetoon vaatia lisärahaa koulutukseen ja vanhushoivaan. Samaan aikaan ei voi tehdä isoja veronalennuksia ja palveluiden parannuksia.

On rehellistä kertoa avoimesti, mistä rahat aiotaan ottaa. Siksi Vasemmistoliitto on julkaissut Mistä rahat -ohjelman, jossa kerromme, millaisilla vero- ja tukiuudistuksilla esityksiämme esimerkiksi rahoitetaan. Mikään muu puolue ei ainakaan vielä ole näin selkeästi kertonut, miten he aikovat ehdotuksensa rahoittaa.

Veroastetta tuskin voidaan alentaa, jos haluamme tulevaisuudessakin rahoittaa hyvinvointipalvelut, infrastruktuurin, sosiaaliturvan ja koulutuksen vanhenevan väestön olosuhteissa. Esitämme yli kahden miljardin verran ehdotuksia tulojen hankkimiseksi. Esityksillä voidaan rahoittaa tarvittavia parannuksia esimerkiksi vanhustenhoitoon ja lasten koulutukseen.

Esitämme esimerkiksi ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta luopumista ja progressiivista pääomaverotusta sekä listaamattomien yhtiöiden verohuojennuksen rajausta. Yhdistetty verotus kaikille tuloille tekisi pääomatuloverotuksesta aidosti progressiivista, keventäisi pienten pääomatulojen verotusta ja hyödyttäisi kaikkia muita paitsi suurten pääomatulojen saajia. Nyt myös hyvin pienistä pääomatuloista peritään kohtalaisen suurta veroa, ja toisaalta suurten pääomatulojen veroprosentti on varsin matala suhteessa ansiotuloverotukseen, mikä osaltaan kannustaa tulonmuuntoon.

Toivottavasti vaalikeskusteluissa vältytään populismilta, jossa samaan aikaan vaaditaan veroja alas ja palveluita ylös. Taikahattua kun ei ole olemassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...mistä rahat aiotaan ottaa..."

Tuo on väärä kysymys. Hyvinvointia ei rakenneta rahalla, vaan työllä.

Oikea kysymys on siis: "Mistä se työvoima otetaan?"

Vasemmistoliiton kannattaisi pyrkiä muuttamaan oikeistotahojen läpisaamaa rahakeskeistä yhteiskuntanäkemystä.

Tuota Mistä ne rahat otetaan? on hoettu vaalitenteissä jo yli 30 vuotta ja nyt Vasemmistoliitto tuntuu oppineen sen niin hyvin, että alkaa itse rummuttaa sitä vaaliteemanaan. Tämä on surullinen esimerkki siitä, että oikeiston propaganda on uponnut myös Vasemmistoliittoon.

Suosittelen lukemaan kirjan

Don't Think of an Elephant!: Know Your Values and Frame the Debate--The Essential Guide for Progressives

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomi on jo valmiiksi maailman 3. tasa-arvoisin maa, joka on kerrassaan loistava sijoitus, mutta ainahan sitä voi pyrkiä parempaan ennen vaaleja.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HS: "Esitämme esimerkiksi ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta luopumista ja progressiivista pääomaverotusta sekä listaamattomien yhtiöiden verohuojennuksen rajausta. Yhdistetty verotus kaikille tuloille tekisi pääomatuloverotuksesta aidosti progressiivista, keventäisi pienten pääomatulojen verotusta ja hyödyttäisi kaikkia muita paitsi suurten pääomatulojen saajia. Nyt myös hyvin pienistä pääomatuloista peritään kohtalaisen suurta veroa, ja toisaalta suurten pääomatulojen veroprosentti on varsin matala suhteessa ansiotuloverotukseen, mikä osaltaan kannustaa tulonmuuntoon."

Tulojen kokonaisverotukseen on päästävä viimein, tulomuotokikkailu loppuu samalla ja kuten toteat, pienemmät nykyiset pääomatulot tulevat samalla nykymallia kevyemmin verotetuiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset