Hanna Sarkkinen

Eduskunta rajoittaa pikavippejä – oli aikakin

Eduskunnan talousvaliokunta, jossa minä olen jäsenenä, hyväksyi tänään yksimielisen mietinnön, jolla tiukennetaan pikavippien sääntelyä. Seuraavaksi mietintö menee eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi.

Valiokunnassa vallitsi yli puoluerajojen harvinaisen laaja yhteisymmärrys siitä, että pikavippien – tai muodollisemmin korkeakorkoisten vakuudettomien kuluttajaluottojen – ongelmiin täytyy puuttua ja vippejä tarjoavat firmat laittaa kuriin. Teimme hallituksen lakiesitykseen useita tiukennuksia.

 

Kohtuuttomien korkojen perimisen loputtava

Jatkossa kuluttajan nostaman luoton korko ei saa olla 20 prosenttia suurempi. Laskimme rajaa hallituksen esittämästä 30 prosentista. Lisäksi uusi laki tiukentaa muita kuin korkokuluja: esimerkiksi luoton myöntämiseen tai lainan käyttöön liittyvät kustannukset eivät saa ylittää 0,01 prosenttia luoton määrästä päivää kohden tai 150 euroa vuodessa. Tämä ehkäisee korkorajoituksen kiertämistä.

Tähän asti joidenkin pikavippien vuosikorot ovat saattaneet olla satoja prosentteja. Nyt sovitut rajoitukset eivät ole täydellisiä, mutta suuri askel parempaan suuntaan.

Vasemmistoliitto ja monet muidenkin puolueiden kansanedustajat ovat pitkään vaatineet pikavippien markkinoinnin kieltämistä. Tämä ehdotus ei sisältynyt hallituksen lakiesitykseen, mutta siitäkin valiokunnassa keskusteltiin. Eduskunta velvoittaa nyt seuraavan hallituksen selvittämään mainonnan rajoittamista.

Jatkoselvitykset on tehtävä myös maksuhäiriötietojen poistumisajan lyhentämisestä, sosiaalisen luototuksen saatavuuden parantamisesta sekä pikavippifirmojen valvonnan ja rankaisemisen tehostamisesta.

Lisäksi talousvaliokunta vaatii hallitusta arvioimaan ulosoton suojaosuusjärjestelmän ja sen, pitäisikö velkajärjestelyssä olevalla jäädä enemmän käteen välttämättömien elinkustannusten kattamiseen.

Nämä kaikki ovat vasemmistoliiton tavoitteita. Voinkin rehellisesti sanoa, että harvoin olen eduskunnassa nähnyt mietintöjä, joissa näin moni vasemmiston ajama asia on edennyt, ja vieläpä yksimielisesti.

 

Riittäkö tämä?

Toki voi sanoa, etteivät tänään sopimamme toimet ole riittäviä pikavipeistä aiheutuvien haittojen suitsimiseen. Itsekin olisin valmis menemään pidemmälle.

Onneksi talousvaliokunnan eduskunnalle ehdottama lausuma velvoittaa valtioneuvostoa seuraamaan tarkoin tilanteen kehittymistä ja ryhtymään tarvittaessa välittömästi lisätoimiin.

Myös niille, jotka ovat valmiita räjäyttämään koko pikavippitouhun, valiokunnan mietintö antaa vähän toivoa. Se nimittäin ”edellyttää, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen siitä, onko pikavippijärjestelmä lainkaan tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen, ja ryhtyy selvityksen pohjalta tarvittaviin lainsäädännöllisiin ja muihin asian vaatimiin toimenpiteisiin.”

Eduskunnan hyväksymät lausumat ovat velvoittavia, eli seuraavankin hallituksen on toimittava niiden edellyttämällä tavalla.

 

Miksi pikavippisääntelyä on kiristettävä?

Suomalaisilla kotitalouksilla on velkaa enemmän kuin koskaan. Takuusäätiön mukaan myös talous- ja velkaongelmia on enemmän kuin milloinkaan. On valitettavan todennäköistä, että tältä osin kotitalouksien tilanne pikemminkin pahenee kuin paranee lähivuosina.

Helposti saatavat, aggressiivisesti markkinoidut ja ottajalleen kalliit vakuudettomat kulutusluotot ovat keskeinen velkaongelmien syy.

Vuoden 2018 lopussa yli 380 000 ihmisellä oli maksuhäiriömerkintä. Suomeksi sanottuna he olivat menettäneet luottotietonsa. Ulosotossa oli viime vuonna melkein 580 000 velallista. Myös perittävät velkamäärät ovat kasvaneet nopeasti.

Nämä ovat valtavia lukuja, joiden takaa löytyy monenlaisia ongelmia, sammuneita unelmia ja hätää.

Esimerkiksi vuonna 2017 yli 350 000 sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksua päätyi ulosottoon. Ihmisillä ei siis ollut varaa maksaa välttämättömästä hoidosta. Jotkut ovat turvautuneet pikavippiin terveyskeskuskäynnin tai lääkkeiden rahoittamiseksi ja löytäneet pian edestään sekä lainanlyhennykset että järjettömät korot, joihin heillä ei ole varaa.

Näin ei voi jatkua.

 

Miten ehkäistä velkaongelmia?

Pikavippitoiminnan rajoittaminen tai kieltäminen, talousneuvonnan ja -kasvatuksen lisääminen, sosiaalisen luototuksen parempi saatavuus ja muut edellä mainitut uudistukset ehkäisisivät osaltaan velkaantumista.

Sitä voidaan ehkäistä myös varmistamalla, ettei sosiaali- ja terveydenhuolto, varhaiskasvatus, asuminen, opiskelu, lääkkeet tai muut välttämättömät asiat maksa kohtuuttomasti ja aja ihmisiä velkakierteeseen. Perusturvaa on parannettava, kuten myös pienimpiä palkkoja, joilla on nykyään usein vaikea elää varsinkin suuremmissa kaupungeissa.

Perustavammalla tasolla ongelma on myös kulutuskeskeinen, mainonnan kyllästämä kulttuurimme, jossa statusta, arvostusta ja elämänsisältöä haetaan kulutusvalinnoilla ja joka ajaa monen elämään yli varojensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ihan kiinnostaisi tietää vaikuttaako tämä vain uusiin lainoihin, vai jo ennen lakia otettuihin myös. Eli tippuuko vanhojen lainojen korot lain tultua voimaan samalla hetkellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taannehtivaa lainsäädäntöä ei tuolla tavalla voi laatia. Sopimus lainasta on tehty aikoinaan silloisen lainsäädännön vallitessa.

Jukka Ryhänen

Jos (ja toivottavasti kun) uusi korkokatto tulee voimaan en pitäisi mahdottomana että kiskurikoron kohtuullistamisvaatimus menisi läpi tuomioistuimessa.

Tuntuisi kohtuuttomalta että ennen lain muutosta tehdyistä lainoista pitäisi maksaa moninkertaista korkoa samaan aikaan kun ala kokonaisuudessaan pakotettaisiin ruotuun.

Kuluttajansuojalaissa on kohtuullistamispykälät kuten myös oikeustoimilaissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Miksi Suomessa on vuonna 1982 säädetty korkolaki? Miksei sillä säädelty saman tien pikavippien korkoja viivästyskoron lisäksi? Kun pankit ovat luopuneet vekseleistä, jopa vakavaraiset pikkuyritykset ottavat pikavippejä, joihin aikaisemmin käytettiin vekseleitä. Ovatko suomalaiset hölmöjä, ja ovatko kansanedustajat hölmöjä, kun päätökset tehdään jälleen kerran myöhässä ja vasta kun asialle on pakko tehdä jotain? Ovatko kansanedustajat ihan oikeasti niin todellisuudesta vieraantuneita, että eivät ymmärrä, että kun koronkiskonta on ollut laillista, sitä ei ole tarvinnut harjoittaa järjestäytyneen rikollisuuden muodossa, vaan sitä harjoittavat ”kunnialliset liikemiehet”?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Rikoslaki 36:6 ja 7, rangaistava kiskonta, oikeustoimilaki 31§ säädetään säätellee kiristämistä ja kiskontaa hädänalaisen tilan hyväksikäytön näkökulmasta. Oikeustoimilain 36§:ssä säädetään oikeustoimen kohtuullistamisesta. Ovatko nämä pykälät kuolleet?

Jukka Ryhänen

Juuri näin. Näyttävät valitettavasti olevan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Mitähän puolueita nämä hoiva-ja koronkiskontabisnestä pyörittävät kannattavat ja äänestävät, kun ko pisnisten estäminen, tai ainakin kohtuullistaminen on niin kovin"vaikeaa...?!"
( Vrt. "pysyvien" yritystukien karsiminen.)

Jukka Ryhänen

Kyllä pikivippifirmoissa nyt kiristellään hampaita. Kultakaivos on ehtymässä. Seuraavaksi voi odottaa toiminnan siirtyvän yhä enemmän maan rajojen ulkopuolelle. Ruotsalaiset, norjalaiset, virolaiset ym. ovat hääränneet alalla jo vuosia, useimmiten Suomessa olevien tytäryhtiöiden kautta. Jotkut toimivat ulkomaisten yhtöiden ja pankkien kautta. Velkomuskanteet ja täytäntöönpano on Suomessa asuvan velallisen osalta tietenkin edelleen suoritettava Suomessa. Tuomioistuimet joutunevat huomioimaan viran puolesta pakottavan kuluttajalainsäädännön mikäli velallinen ei osaa tehdä väitteitä.

Yllättävän kauan on valtio antanut roistojen häärätä ja kupata ihmisiä. Nyt ongelma on poksahtamassa jo eläkeläistenkin osalta. Moni on hairahtunut leventämään kapeaa eläke-elintasoa vipeillä.

Netti ja kasvoton helppo nopea hakuprosessa luo illuusion ja antaa petollisen hallinnan tunteen lainan ottajalle.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Hoiva-,päivä-ja vammaiskotibisnes, kaivosteollisuus-ja sotebisnes...
...PIKAVIPPIBISNES taitaa olla vielä em. pisniksiä tuottavimpia...?!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ferratumin pääomistajan Jorma Jokelan omaisuus oli 2015 yli 300 miljoonaa, nykyistä arvoa en ole katsonut. Ferratum on Frankfurtin pörssissä.

”Ferratumin mukaan Joustava-luotossa 1 500 euron lainalle todellinen kulut huomioiva vuosikorko on 219,29 prosenttia, jos asiakas nostaa kerralla 1 500 euroa ja maksaa sen takaisin minimilyhennyksillä.

Kuluttajansuojalain muutos toi vuonna 2013 alle 2 000 euron pikavippeihin korkokaton, jonka perusteella todellinen vuosikorko voi olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä.”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000947768.html

Näinhän nuo kikkailevat ja kansanedustajat tuntuvat katselevan ihmeissään. Kai näissä uusissä säännöksissä on samanlaisia typeryyksiä. Köyhille nämä pikavipit on tarkoitettu, minulle ei ole koskaan tullut mieleenkään ottaa sellaista, eikä siihen ole ollut tarvettakaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Venäjällä pikavippeihin joutuvat turvautumaan tavalliset ihmiset, jos haluavat elää. Sairaudenhoitokustannukset voivat olla tähtitieteellisiä: usean kuukauden palkka.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Miksi ei vaan vaadita vakuutta, niin loppuu turha luototus ihmisille, joilla ei ole mitään?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Oma ehdotukseni olisi, että jos asiakas todeta maksukyvyttömäksi niin sitten kaikki korot, perintäkulut ja ulosottokulut pois, että maksaa vain sen hetkistä pääomaa jota inflaatio sulattelee myös. Lain voisi ottaa käyttöön suoraan että jos tästä hetkestä eteenpäin joku todetaan maksukyvyttömäksi jolloin se voi vaikuttaa myös nykyisiin, väärin myönnettyihin luottoihin.

Toisinsanoen lisäisi luottotappioita jos lainaa rahaa sellaisille joille sitä ei pitäisi lainta, kuten näin pitäisikin olla nykyisenkin lain mukaan.

Alle 50% maksimi todellinen vuosikorko sitten pitäisi myös olla joka paikassa mutta se ei olemassa oleviin lainasopimuksiin vaikuta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On teillä vain Vasemmistoliitossa huono muisti !

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kiitos ja kumarrus! Pelastit päiväni ja uskoni politiikkaan. Valtava ongelma ja ja maailmanlaajuinen. Täällä Venäjällä hirvittävä ongelma myös on ns. mikrolainafirmat. Vaaleissa keväällä näytetään yhdessä rintamassa pikavippifirmoille! Tämä taistelu on vietävä loppuun.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös Vasemmistoliitto ja sinänsä hallituksessa olleet tekemässä uutta " pikavippilakia " viime hallituskaudella ?

Olisitko silloin voinut olla jotakin mieltä, oman puheenjohtajan sammuen otsa pöytään työtehävissä Sotsissa verovaroin tuolloin, Sarkkinen ?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hyvä suoritus, hatunnosto!

Tästä ehdotus jatkon osalta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270459-p...

Pikavippiala ei ole pelkästään tarpeeton, se on haitallinen!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vasemmisto hyväksyi koronkiskonnan silloin kun myytiin yrittäjien velat Norjalaisille.Vieläkin ovat velkahirressä,j alapset syrjäytettiin jne.Kokoomus ei halunnut korkokattoa koska EK om amies ,kokoomuksen kokkila,omisti silloin Ferratumista osansa.Mitähän nämä nyt keksivät kun sosiaali ja terveydenhoidon palveluja kaupataan osamaksuilla ,ja sielläkin on samoja ulkolaisia pankkeja häärimässä.

Siellä on kavaltajia ja veronkiertäjiä ,verovelkaisiaomistajissa.ferratum sai jo vuosia sitten sakot 300 000 laittomista maksatuksistaan ,pankkilunan se sai poliitikon avulla Maltalla.

Suomessa koronkiskonnasta tehtiin LAILLISTA 2005 kun hallituksen silloiset joukot päästivät nämä roistot suomeen vapaasti harjoittamaan LAILLISTETTUA koronkiskontaa.VAALI kikka koska 2013 ei kellään ollut halua koronkiskontaa lopettaa.Ja syyt ovat sisäpiirien omat intressit ja piste.Ei uppoa tämä(kään)äänten kalastelu,tästä on puhuttu vuosikaudet ja vaadittu koronkiskonnan palauttamista RANGAISTAVAKSI.Nyt kokoomus ja näemmä eräät vähemmistöpuolueetkin hakevat äänisaalista köyhiltä ja pienituloisilta,ratsastaen vippifirmoilla joita ei suomeen olisi koskaan edes tullut,ellei hallituksella olisi ollut om alehmä ojassa.

Suomen laki ei näille mitään pysty,koska hallitus ei ole niin halunnut.Kannattaa katsella sinne firmojen PANKKIEN taustajoukkoihin,niin jo silmät aukeaa.Ei täällä mitään ulosottoja olisi näiden takia ellei hallitus olisi katsonut että veronmaksajien maksama toimeentulotuki j aasumistuki,korvaa näiden perintätoimistojen kulut kun ne maksatetaanveronmaksajilla.Ferratuminkin omistajille tuli muhkeat siivut!nyt voikin alkaa näytelmän kun on fyrkkaa ulkomailla suut silmät täyteen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Eiköhän se ollut se Vanhasen hallitus ,kuten muistelinkin joka oli silloin vallankahvassa 2005.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hidasälyistä porukkaa siellä onkin istunut hallituksessa ,kun 2008 on tehty jo tutkimus vippien takia ulosottoon joutuneista.On ollut kiire selvitellä poliitikoiden omia kupruja ilmeiseti,niitähän siellä riitti noihin aikoihin ja sen jälkeen.Tämä ongelma on kuitenkin ollut tiedossa jo vuosikaudet.

Se ettei mitään ole todellisuudessa tehty,vaan tahallaan annettu ongelmien paisua johtuu siis jo mainistuista seikoista.Joidenkin intreseissä ei ole ollut lopettaa tätä bisnestä ja piste.2013 olisi voitu jo tehdä tarvittavat toimet.Kyllä niitä lakeja saadaan kyhättyä ja muuteltua nykysuomessa jo yhdessä yössä,jos jollakulla sisäpiriläisellä tarvetta ilmenee.Ei ole ollut vaikeuksia myydä kansallisomaisuutta erityisluvilla jne.

7 vuotta odoteltu ulosottoon joutuvien määrien kasvua,ja vaalien alla herätään.2008 oli ongelmat jo sitä luokkaa,että 2013 silmänlumeeksi tehty pelleily oli aivan muuta varten,kuin niitä ulosoton asiakkaita ja uusia tulevia varten tehtyä.Veronmaksajat ovatkin rahoittaneet jokaisen sisäpiiriläisenkin ulkomaan tilejä,kuten on käynyt sosiaali ja terveydenhoidossakin.

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

Olen ihmetellyt näitä pikavippilainojen korkoja jo vuosien ajan ja sitä että miksi tälläinen yleensä on nykyisen kaltaisessa yhteiskunnassa ollenkaan mahdollista, mutta asia on nyt selkiintynyt.. lainsäädäntö on ollut ja on edelleenkin täysin puutteellinen ja ala-arvoinen tässä asiassa ja nämä Pikavippi rahastajat/ryöstäjät ovat saaneet hääriä näillä lainamarkkinoilla mielin määrin... ja tekevät sitä edelleen ja uusia "Rahoitusalan" yrityksiä syntyy edelleen kuin sieniä sateella... kuinkahan monta yhtiötä.. ainakin eri nimistä meillä tässä maassamme on !? ja kiihtyvällä vauhdilla näkyvät koko ajan nytkin tarjoavan noita pikavippejään.. olikohan eilen vai edellinen ilta niin ainakin neljä eri vippiyhtiötä mainosti TV.ssä noita lainojaan.... heti kun tuo Hallituksen esitys julkaistiin niin rupesi tulemaan siis tuutin täydeltä noita tarjouksia että saisivat markkinoitua noita lainojaan vielä vanhojen korkojen ja sopimusten mukaisesti !
10%..kin on liikaa nykyisillä 0%.in koroilla ja olisi kyllä mielenkiintoista nähdä että mitä näille yrityksille tapahtuu kun nuo entisetkin korot kohtuullistettaisiin tuohon max 10%.iin.... montakohan noista yrityksistä sen jälkeen olisi pystyssä ja markkinoimassa noita lainojaan tuolla korolla.
Siis tuo korkomarginaali voisi ihan hyvin olla kytketty esimerkiksi Euriboriin ja siihen max 10%... jos tuolla 10% tuotolla ei jokin pankki pärjää niin sellaisen voi aivan hyvin lopettaa.
P.S Näillä Pikavippi pankeillahan ei ole käytännössä mitään muita kuin mainoskulut... ei ole toimitiloja eikä työntekijä kustannuksia, siis käytännössä ainoastaan nuo mainoskulut.... näiden ns Pankkien toimintaa voisi aivan hyvin kuvailla yhdellä sanalla "Rosvofirmat" jotka yrittävät hyötyä vain sellaisten ihmisten kustannuksella jotka ovat jo muutenkin ajautuneet maksuvaikeuksiin ja eivät saa mitään muuta yhteiskunnallista vaikutusta aikaan kuin Vahinkoa lainanottajille ja koko yhteiskunnalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pikavippitoiminta ja sen salliminen ovat uusliberalistisen talousajattelun hedelmiä. EU tukee jopa tällaista bisnestä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin kommentissani 16.11.2011:

”Ylen TV-uutisten mukaan Suomessa on yli 300 000 ihmistä, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin pikavippien takia. Tämä kertoo erittäin vakavasta ongelmasta.
Vippikierteeseen joutuvat ja joutuneet henkilöt ovat suuressa vaarassa menettää luottokelpoisuutensa. Tämän jälkeen asianomaiselle ei anneta lainaa ja vuokra-asuntoa on vaikea saada. Miten tällainen henkilö voi toimia luottokelpoisuuden menetettyään hyödyllisenä veroa maksavana yhteiskunnan jäsenenä?”

Joten eihän tässä ole mennyt vasta kuin vähän yli seitsemän vuotta Suomi-neidon heräämiseen. Saa nähdä, kuinka kauan kestää haukottelu, jotta neito saadaan aidosti hereille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset