Hanna Sarkkinen

Aktiivimalli joutaa roskiin

Yli 140 000 suomalaista on allekirjoittanut aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen ja kyselytutkimuksien mukaan kansalaisten enemmistö haluaa perua aktiivimallin. Aktiivimalli koetaan epäoikeudenmukaiseksi eikä se ole onnistunut tavoitteissaan, eli ihmisten aktivoinnissa. Silti hallituspuolueet esittävät kansalaisaloitteen hylkäämistä ja aktiivimallin jatkamista.

Aktiivimalli sotii kansalaisten oikeustajua vastaan, sillä se rankaisee ihmistä työttömyydestä, silloinkin kun ihminen on tehnyt kaikkensa löytääkseen itsellensä töitä. Oikeustajua vastaan on myös se, että aktiivimalli rankaisee erityisesti työkykyongelmien kanssa painivia ikääntyviä työttömiä.

Aktiivimallista päätettiin joulun alla 2017 ja se astui voimaan 2018 alussa. Vasemmisto-oppositio esitti lakiesityksen hylkäämistä. Kun loppuvuodesta 2017 kerroimme eduskunnan käsittelyssä aktiivimallin olevan työttömyysturvan massaleikkuri, meitä syytettiin pelottelusta.

Yleisradion haastattelussa esimerkiksi ministeri Lintilä (kesk.) lupasi, että aktiivimalli ei rankaise tosissaan töihin haluavia. Lintilä totesi: ”Ei varmasti kukaan, joka aktiivisesti hakee työtä ja on aktiivisesti työmarkkinoiden käytössä, tule sanktioiden piiriin.”  Kuitenkin aktiivimalli on leikannut kuukausittain yli 150 000 henkilön työttömyysturvaa. On ihmisiä, jotka ovat hakeneet aktiivisesti työpaikkoja ja joutuneet silti leikkuriin. On ihmisiä, jotka eivät ole yrityksistään huolimatta päässeet työvoimapalveluihin ja joutuneet silti leikkuriin. Kysymys kuuluu, eikö ministeri tuntenut esitettävän lain sisältöä vai antoiko hän tarkoituksella väärää tietoa?

Erityisesti aktiivimallista ovat kärsineet ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset ja työkyvyttömät. Valtioneuvoston tilaaman selvityksen mukaan Suomessa on arviolta 27 000 sellaista työtöntä, jotka ovat tosiasiallisesti työkyvyttömiä. On ihmisiä, joiden terveydentila ei mahdollista edes kuntouttavaan työtoimintaan osallistumista, mutta jotka eivät silti pääse työkyvyttömyyseläkkeelle. Myös heiltä on aktiivimalli leikannut. Aktiivimalli siis rankaisee ihmisiä heidän sairaudestaan.

Hallituspuolueet ovat eduskunnassa vedonneet siihen, että aktiivimallia seurataan ja korjataan. Aktiivisuusehtoon esitettävät viilaukset eivät kuitenkaan ratkaise aktiivimallin keskeistä valuvikaa. Jos henkilö ei aktiivisesta työnhausta riippumatta saa työtä, tai hän ei jostain syystä pääse työhön, koulutukseen eikä palveluihin, tai hänellä ei esimerkiksi terveydentilan vuoksi ole edes mahdollisuutta osallistua, leikkuri puree edelleen. Kansalaisaloitteen hyväksyminen ja aktiivimallin purkaminen on ainoa esitetty ratkaisu, jolla tällaiset kohtuuttomat tilanteet voidaan estää.

On järjetöntä, että hallitus on lähtenyt entisestään lisäämään sosiaaliturvan byrokratiaa samalla kun nimenomaan byrokratialoukut hankaloittavat työn vastaanottamista. Jos keikkatyön vastaanottaminen voi johtaa tukien viivästymiseen niin työtä ei uskalleta ottaa vastaan. Jos sanktioiden uhalla ihmiset ohjataan hakeutumaan mihin tahansa sopimattomiin tai tarpeettomiinkin TE-palveluun, niin palveluiden vaikuttavuus heikkenee ja julkiset rahat menevät hukkaan.

Sanktioilla ei ratkaista ongelmia vaan luodaan niitä lisää. Työllisyyden edistämiseksi ei tarvita uusia sanktioita vaan lisää panostuksia koulutukseen ja työvoimapalveluihin. Tarvitaan myös sosiaaliturvan norminpurkutalkoot, jotka on hyvä aloittaa purkamalla epäonnistunut aktiivimalli.

Työttömyys tai työkyvyn menettäminen voivat kohdata kenet tahansa meistä. Ihmisiä on kohdeltava oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti myös silloin, kun hänellä ei ole mahdollisuutta elättää itseään työllä. Oli kyse sitten työttömistä, sairaista tai vanhuksista. Aktiivimalli toimii koko tätä hyvinvointivaltion perusajatusta vastaan ja siksi kansalaiset oikeutetusti vaativat sen kumoamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Aktiivi malli on tosi hyvä
. Jonkun verran kireämpi sais olla tosin .

Jopa minuun on aktivointi tepsinyt .

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aktiivimalli ei rankaise työtöntä, joka viitsii olla aktiivinen. Ja eikös työttömän kuulu olla aktiivinen työn etsinnässä...

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Montako työpaikkahakemusta pitää tehdä/kk että olisi mielestäsi tarpeeksi aktiivinen? Aktiivimallissa kun ei riitä vaikka tekisi 1000 hakemusta/kk jos ei saa sitä työpaikkaa.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

#2
Kommenttisi todistaa sen ettet sinä rassukka edes ymmärrä mistä aktiivimallissa ja sen toteutuksessa on kyse, yhtä ymmärtämätön, tiedoton ja taidoton kuin koko keksinnön mannekiini lindström...
Se on hyvä että ensi kevään jälkeen tuota teidän puolueen irvikuvaa ei enää eduskunnassa nähdä. Skudbai sucker!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Aktiivimalli ei rankaise työtöntä, joka viitsii olla aktiivinen."

- Valitettavasti olet väärässä, Seppo, mutta uskoakseni bona fide. Kuulemma ay-liikkeen taistelevan siiven saneluun perustuu se, että työttömyysturvaa on leikattu lain mukaan, kun työtön työnhakija on löytänyt osa-aikaista työtä yli sadaksikin tunniksi 65 päivän tarkastelujakson aikana, mutta ei leikata jos hän on vain istunut saman 3 kk:n aikana yhdellä viiden päivän työnhakukurssilla. Tämä ristiriita saattaa olla ay-liikkeen taistelevan siiven etu, muttei todellakaan palvele yksittäisiä työhaluisia työttömiä tai työllisyyden kehitystä.

Esimerkki: Yli 55-vuotias työtön työnhakija huomattuaan, ettei yli vuoden yrittämisen jälkeen päässyt oman alansa vakinaiseen kokopäiväiseen kuukausipalkkaiseen työsuhteeseen tähtäävien hakemusten avulla työhaastatteluunkaan, hakeutui osa-aikatyöhön toisen ammattialan palvelukseen. Ansiopäiväraha laskettiin nyt soviteltuna eli hän sai 300 euron palkanosan/kk itselleen ja yli menevästä osasta puolet vähennettiin hänen päivärahastaan. Hänen todettiin ensimmäisen kolmen kuukauden tarkastelujakson jälkeen täyttäneen aktiivisuuskriteerit osa-aikatyössä ollessaan. Toisen kolmen kuukauden tarkastelujakson jälkeen hän yllättäen menetti aktiivisuusstatuksensa ja työttömyyspäiväraha aleni 4,65 %. Erikseen kysyttynä työttömyyskassa kertoi, että sen laskelmien mukaan tarkastelujakson aikana tehtyjen yli sadan provisiopalkkaisen työtunnin keskimääräinen tuntiansio jäi alle 7,04 euron/h eli alle minipalkkatason. Työttömyyskassa katsoi yli 55-vuotiaan ilmeisesti olleen omaehtoisessa 'vapaaehtoistoiminnassa' eli ei-aktiivinen.

Toisaalta alle 40-vuotias työtön työnhakija puolestaan osallistui kolmen kuukauden (65 pv) aikana viisi päivää kestävään työnhakuvalmennukseen, jonka aikana hän 'opetteli hakemaan työtä' ja nautti korotettua työttömyysetuutta sekä kulukorvausta 9 euroa päivässä. Hän säilytti aktiivisuusstatuksensa ja täyden päivärahansa, vaikkakaan kuulemma 'parantuneet' työnhakutaidot eivät näyttäisi toistaiseksi tuottavankaan yhtään parempaa tulosta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Työttömiä ei saa laskea eristäytymään! -soffalta on noustava konstilla millä hyvänsä.
Työttömyys on väliaikainen tilanne elämässä. On parempi, että käytetään kaikki konstit uuden työpaikain löytämiseen - sekä keppiä että porkkanaa. Tässä taloustilanteessa luulisi olavan mahdollista löytää ainakin jonkinlainen työpaikka, joka olisi syytä ottaa vastaan, vaikkei se täyttäisi kaikkia odotuksia. Jo puoli vuotta työttömänä oleminen vaikeuttaa osaamiseen ja työnanaatjien halukkuuteen palkata ko henkilö.

Nämä hyvää tarkoittavat kirjoittelut ja toimentiteet, jotka passioittavat ihmisiä, ovat erittäin turmiollisia pitkässä juoksussa työttömille itselleen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Muistuttaisin jälleen paremmasta aktiivimallista, ks. alla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tämä ratkaisisi myös tätä vanhushoivan raskasta kuormaa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuon kansalaisaloitteen nimien keruu on päättynyt. Ei sitä kannata muistutella. Ei se henkiinherää.

Liki 4000 nimeä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Aktiivimalli oli/on virhe.

--

Työttömyydenhoidon sijaan tulisi ennemminkin keskittyä yhteiskunnanhoitoon, eli tehdä juuri niitä reformeja, joita emme tällähetkellä kykene tekemään.

Reformienkin jälkeen on yhä työttömiä, mutta merkittävästi vähemmän kuin nyt ja yhteiskuntakin olisi yleisestiottaen paljon paremmassa hapessa.

--

"Laiskojen työttömien" ongelma on täysin hypoteettinen: työhaluttomia ei kukaan palkkaa.

No can do.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Sote-valiokunta toteaa mietinnössään (StVM 32/2018 vp) yksimielisesti seuraavaa:

"tilastotietojen perusteella aktiivimalli näyttää kohdistuvan työttömyysetuuden saajiin ikäryhmittäin ja alueittain epätasa-arvoisesti... Aktiivimalli on alentanut erityisesti iäkkäiden työttömien työttömyysetuutta... Alennettua työttömyysetuutta saaneita oli maantieteellisesti eniten Itä-Suomessa, Uudellamaalla ja käsivarren Lapissa.... perustoimeentulotuen saajien määrä on kasvanut aktiivimallin käyttöönoton jälkeen.... toimeentulotukiriippuvuus nostaa työllistymisen kynnystä ja johtaa työttömyyden pitkittymiseen.... Valiokunta katsoo... että aktiivimallissa on epäkohtia."

Edellä oleva teksti on siis valiokunnan mietinnöstä eli sen ovat allekirjoittaneet myös hallituspuolueiden kansanedustajat.

Johtopäätös hallituspuolueiden osalta on se, että pidetään aktiivimalli voimassa. Koko oppositio on sen kumoamisen kannalla.

Kansalaisaloite 3/2018 vp vaatii mallin kumoamista. Aloitteen on allekirjoittanut noin 140 000 suomalaista.

Perussuomalaiset äänestivät aktiivimallia vastaan jo joulukuussa 2017. Perusteet olivat likipitäen samat kuin edellä kuvataan nyt valiokunnan mietinnössä.

Pekka Pylkkönen

Työttömyyskorvaukset rankaisevat duunareita jotka joutuvat maksamaan koko shaissen. Jos työttömät maksaisivat järjestelmän itse, hehän voisivat kehittää juuri sellaiset säännöt kuin huvittaa. Nyt tämä on äärimmäisen epäoikeudenmukainen laillistettu varkaus.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Mistä ihmeestä tuollainen viha ja katkeruus työttömiä kohtaan kumpuaa jota tällä forumilla häpeämättömästi syljet muiden ihmisten niskaan, hakeutuisit jo hoitoon.

Pekka Pylkkönen

Mutta ehdotukseni varmasti poistaisi kaiken vihan ja katkeruuden. Työttömien ei tarvitsisi olla katkeria työläisille tai päin vastoin, kun kummatkin hoitaisivat omat asiansa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #11

Aktiivimalli loi työpaikkoja yhä kasvavaan byrokratiaan. Siinä sen koko saavutus.

Toisksi: Kun aktiivimallia ruvettiin tänään käsittelemään eduskunnassa Anna Kontula kertoi:

"‪Aloitamme aktiivimalli-kansalaisaloitteen käsittelyn. Salissa ei ministereitä lukuunottamatta ole yhtään hallituspuolueiden edustajaa.‬"

Henry

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #11

Pekka Pylkkönen
Missä olet havainnut työttömien vihaa ja katkeruutta työläisille tai päinvastoin?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #15

En ole Pylkkönen, mutta kirjoitustensa perusteella arvaan että aina peiliin katsoessaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Kun työtön avautuu kiukkuisena siitä että hän saa lorvimisesta liian vähän rahaa, käytännössä hän on vihainen työläisille jotka eivät hänen mukaansa tee tarpeeksi työttömien eteen.

Sitä aineellista hyvinvointia kun eivät tuota juuri muut kuin työläiset ja yrittäjät.

Liian monella suomalaisella on sama asenne kuin eräällä somalilla joka perusteli korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO vuosikirjapäätös 86/2009) oleskelulupahakemustaan siten, että Etiopiassa hänellä ei ollut työtä, mutta Suomessa perhe-elämä on silti mahdollista koska "Suomessa eläminen on ilmaista".

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #17

@17. Tuo on sairasta kuvitelmaasi. Et voi verrata suomalaisia somaleihin, ihmisvihaaja. Onko työttömien vika, jos firma meni konkkaan, läksi ulkomaille, yt:t ja eikä saa sellaista työtä, josta maksetaan palkkaa, jolla tulee toimeen?

Sinä olet se, joka on pilkannut ja haukkunut kiukkuisena. Narsisti.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #17

"Kun työtön avautuu kiukkuisena siitä että hän saa lorvimisesta liian vähän rahaa, käytännössä hän on vihainen työläisille jotka eivät hänen mukaansa tee tarpeeksi työttömien eteen."

Korjaus: "Kun työtön avautuu kiukkuisena siitä että hän saa "lorvimisesta" liian vähän rahaa, käytännössä hän on vihainen poliittisille päättäjille jotka eivät hänen mukaansa tee tarpeeksi työttömien eteen."

Työläiset kun eivät pysty käytännössä tekemään työttömien (+ sairaiden, lasten, vanhusten jne.) eteen muuta kuin että tekevät sen työnsä niin kuin tähänkin asti ovat tehneet. Ja se riittää.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #11

Tässä maassa ei ole montaa joka "hoitaa omat asiansa" on ns. oman onnensa seppä. Täydellisessä markkinataloudessa jossa ei ole mitään sosiaalista ulottuvuutta näin kävisi. Lopulta kukaan ei jäisi henkiin.

Sinäkin elät toisten työn varassa. Vaikka sen tunnustaminen toki loukkaa ylpeyttä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Työttömiä on kymmeniä tuhansia, vaikka on talousbuumi päällä.
Tarvitaan enemmän keppiä kuin porkkanaa tämän suman selvittämiseen.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #32

Työttömiä on kyllä satoja tuhansia, ei kymmeniä. Ja keppiä antamalla ei se suma selviä, se on nähty.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Puhu suomea, että minäkin ymmärrän!!

Ninni Saarinen

Aktiivimalli on näemmä ymmärretty aivan väärin, se nimittäin on viesti työttömille, että tarttis alkaa ottamaan vastuuta omasta toimeentulosta. Kelasta kun aikanaan loppuu rahantulo, niin saattaa iskeä paniikki.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mitäs niille tehdään jotka ei saa töitä. Täydellistä työllisyyttä ei olekkaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#26 Kyllä on jos ottaa vastaan tarjotun työn.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #35

On vaikea ottaa vastaan sellaista työpaikkaa jota ei ole olemassa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 41 000 avointa työpaikkaa, ja 2018 joulukuussa työttömiä oli kyselytutkimuksen mukaan 146 000. Työttömien todellinen lukumäärä on huomattavasti suurempi.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Aktiivimallin saa heittää roskikseen. Se ei tuo työpaikkoja. Kilpailukykysopimusta pitää terästää riippumatta ay-liikkeen mielipiteestä ja lakkoilusta. Se edes voi tuoda työpaikkoja, joihin työttömät voivat hakeutua. Kiky jäi liian hampaattomaksi, tiedätte kyllä miksi.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Työttömiä syyllistetään hanakasti työttömyydestään, kun ei kyetä tai haluta nähdä totuutta, että Suomessa on pysyvä rakenteellinen suurtyöttömyys.
Suurtyöttömyyden vallitessa kaikki eivät työllisty edes juoksuttamalla, rankaisemalla ja syyllistämällä.

Aktiivimallin rangaistustoimenpiteet ovat aikamoista kurjien kurjistamista, sillä työttömälle jokaikinen ropo on kallis.

"Näin aktiivimalli iskee yli 100 000 suomalaiseen: Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki pienenevät 32,40 euroa kuukaudessa"
https://yle.fi/uutiset/3-10136644

VEIJO Mustonen

Kyllä sitä jo oman mielenterveyden vuoksi pitää olla vähän aktiivinen
Työnhaussa.Jonkun se seinäraha pitää
maksaa kuitenkin.Valittajilla ei ole
aikomustakaan mennä töihin vaikka olisi sitä tarjolla.On niin mukava
uuninpankolta haukkua hallitusta ja
toimittaja myös.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@27. Puskista huutelija ei ymmärrä, että kepeillä paukuttaen ei kuollut hevonen nouse. Tämä vain lisää mielenterveysongelmia. Kyllä suomalaiset ottavat työn, josta maksetaan palkkaa, jolla tulee toimeen. Työttömät maksavat jo oman osuutensa sekä leikkurilla.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

#27 No paljonko maksat, minkähänlaisella summalla osallistut työttömien elättämiseen vuositasolla? Entä montako tällaista "valittajaa" ja uuninpankolla makaajaa tunnet henkilökohtaisesti, satoja , tuhansia, enemmänkin?
Sinunkin ehkä kannattaisi tarkkailla omaa mielenterveyttäsi kun tuollaisia juttuja suustasi päästelet

Juha Koponen

..Hallitus on saanut 120 tuhatta työpaikkaa suomalaisille.Pitkäaikaistyöttömyys on pahinta syrjäytymistä ja edesauttaa kaikkea huonoa kehitystä, rikollisuutta, alkoholismia. Ihminen menettää otteen itsestään ja yhteiskunnasta vuosien työttömyydellä.
Ei ole mitenkään selitettävissä, että terve nuori mies tai nainen on vuosikausia kotosalla työttömänä.
On törkeää ja vastuutonta osoitella sormella hallituksen pitkaikaistyöttmyyteen kohdistuneita toimia. Vuosia on vain annettu lisärahaa kotona oloeiluun On uskomatonta, että jos vanhemmat ovat molemmat työttömänä, jopa lapsi pitää saada hoitoon yhteiskunnan kustannuksella, jotta vanhemmilla olisi laatu aikaa keskenään!? Vasemmisto tai ketkä tätä nyt ajavatkaan ovat kauhean väärässä yhteiskunnasta ja ihmisen tarkoituksesta elää elämäänsä.
Pitkäaikaistyöttömyys maksaa miljardeja ja sitä ei saisi tukea mitenkään...

Pekka Määttä

Blogisti ei ymmärrä, tai ei halua ymmärtää tai uskoo saavansa ääniä tällä kirjoituksella. Aktiivimallihan on toiminut suhteellisen hyvin, on lisännyt aktiivisuutta ja vähentänyt tukia niiltä, jotka eivät tee mitään.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Aktiivimalli vähentää tukia myös niiltä jotka hakevat aktiivisesti työpaikkaa mutta eivät syystä tai toisesta (asuinpaikka, terveys jne.) sitä saa. Työpaikkojen hakeminen ja pääsy työhaastatteluihin ei riitä. Vaikka tekisi 1000 hakemusta/kk niin ei riitä. Pitää tehdä töitä tietty määrä 3kk:n jaksolla ja palkan pitää olla riittävä.

Tai sitten pitää osallistua johonkin TE-toimiston hyväksymään "työllistymistä edistävään" toimenpiteeseen, mutta niihinkään ei kaikkia oteta. Eikä pelkkä aktiivimallin leikkurilta välttyminen ole riittävä syy päästä sellaiselle kurssille tai muuhun "työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen".

Vaihtoehdoiksi jää toki vielä palkattomat työharjoittelu, työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Ja ainakin kuntouttavaan työtoimintaan pääsyn, tai joutumisen, miten sen nyt ottaa, kriteerejä on kiristetty huomattavasti kuluvan vuoden alusta lähtien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset