Hanna Sarkkinen

Esperi on vain jäävuoren huippu

Viikonlopun aikana julkisuudessa on keskusteltu esiin tulleista Esperi Caren vanhustenhoivan laiminlyönneistä ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Valtion valvontavirasto Valvira määräsi Esperin Kristiinankaupungin hoivayksikön toiminnan välittömästi pysäytettäväksi.

Tiedot vanhustenhoidon laadun vakavista ongelmista eivät ole uusia tai yllättäviä. Eikä kyseinen Esperin yksikkö ole ainoa yksityinen hoivakoti, jonka ongelmista on raportoitu. Esperi omistaa lukuisia vanhustenhoivayksiköitä eri puolilla maata, ja yrityksen työntekijät ovat kertoneet laajoista ongelmista henkilöstön määrässä ja johtamisessa. Vuosi sitten ammattiliitto Tehyn selvityksessä käy ilmi, että potilasturvallisuus on vaarantunut Esperin yksiköissä liian vähäisten hoitajien määrän takia. Ongelma ei rajoitu ainostaan Esperiin, vaan ongelmia on myösmonien muiden yksityisten hoivajättien vanhushoidon laadussa.

Kyse on laajasta ongelmasta: vanhustenhoidon riittämättömistä resursseista ja hoivan yksityistämisen aiheuttamista ongelmista. Vanhustenhoivasta on pyritty jatkuvasti säästämään ja säästöjen hakemiseksi hoivapalveluja on yksityistetty laajasti eri puolilla Suomea. Suurin osa vanhustenhoidon kustannuksista syntyy henkilökunnasta, joten kun säästöjä haetaan niin se tarkoittaa useimmiten säästöjä hoitavista käsistä. Henkilökunta raportoi, että yksityisissä hoivayksiköissä henkilöstömitoituksia alitetaan jatkuvasti ja työvuorolistoilla on haamuhoitajia. Tekeviä käsiä ei siis ole riittävästi, ja samaan aikaan asiakkaat ovat yhä huonommassa kunnossa.

Yksityinen vanhushoiva näyttäytyy julkista palvelutuotantoa halvempana ja ”tehokkaampana” usein nimenomaan henkilöstösäästöjen ansiosta. Yksityisissä hoivalaitoksissa myös maksetaan hoitajille pienempää palkkaa kuin julkisella puolella.

Vanhustenhuollon työntekijät tekevät tärkeää ja raskasta työtä pienellä palkalla. Työntekijät kärsivät ylikuormituksesta ja siitä, etteivät he saa tehdä työtänsä laadukkaasti. Esperin työntekijöiden suita on myös yritetty tukkia, kun he ovat pyrkineet nostamaan esiin yrityksen toimintakulttuurin ongelmia ja kertoneet epäkohdista eteenpäin.

Yksityisten yritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Siinä ei ole mitään väärää ja osa yksityisistä yksiköistä on varmasti hyviä. Kuitenkin voiton tavoittelun logiikka on huonosti yhteen sovitettavissa laadukkaan vanhushoivan kanssa. Isot sijoittajien hallussa olevat hoivaketjut ovat jyränneet pienet ja paikalliset yrittäjät pitkälti pois markkinoilta. Myös Esperi on monikansallisen sijoitusyhtiön omistuksessa, joten on selvää, että toiminnan ensisijainen tarkoitus ei ole laadukas hoiva vaan tuoton maksimointi. Tuoton maksimoimiseksi on tärkeää painaa henkilöstökulut mahdollisimman alas, joka tarkoittaa vähemmän hoitavia käsiä ja huonompaa hoivaa.

Ikäihmiset ansaitsevat parempaa hoitoa ja arvokkaan vanhuuden. On hyvä, että ongelmista puhutaan, mutta tarvitaan myös tekoja. Vanhusten hoivaa tulisi tuottaa enemmän julkisen sektorin omana työnä ja laadun pitäisi painaa enemmän palveluita kilpailutettaessa. Vanhuspalvelut pitää resursoida riittävästi, vaikka se tarkoittaisi lisäveroeurojen suuntaamista vanhushoivaan. Henkilöstömitoitusten tulee olla riittävän tiukat ja niiden toteutumista pitää valvoa nykyistä paremmin ja ongelmiin on puututtava varhaisemmassa vaiheessa ja tiukemmin.

Pääministeri Sipilä totesi, että Esperin tapaus osoittaa, että valvonta toimii. En olisi aivan yhtä positiivisella mielellä, sillä Esperin toiminnan ongelmista on raportoitu toistuvasti, ammattijärjestöt ovat jo vuosia raportoineet laajentuvan hoivabisneksen ongelmakohdista. Sipilä myös uskoi, että sote-uudistus parantaisi tilannetta. Näin tuskin tulee olemaan, sillä Sipilän sote-mallissa palvelumarkkinat avataan laajasti, mitään uusia valvontamekanismeja ei tule ja maakuntien rahat menevät vanhushoivan sijaan markkinamallin myötä kallistuvaan sairaanhoitoon. Voiton tavoittelu sosiaali- ja terveyspalveluilla on nimenomaan se suunta, johon Sipilän hallitus on sosiaali- ja terveyspalveluita viemässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Esperi Care teki toimitusjohtajastaan miljonäärin. Samalla hoivayhtiö haki säästöjä työntekijöistä." https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005980053....

Jotain syvästi vastenmielistä on toisaalta Esperi-kohussa (jäävuoren huippu pilkistää) sekä toisaalta hoiva- ja terveyspalveluyritysten tunnottoman ahnaissa miljonäärikaappaajissa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."

Björn Wahlroos
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Kohun keskellä olevan Esperi Caren toimitusjohtaja on tienannut miljoonia hoivayhtiön johdossa"
Viite:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005980053....

Airi Pulkkinen

Palataan entiseen. Emme tarvitse yksityisiä voittoa tavoittelevia yrityksiä ihmisten perustarpeiden täyttämiseen ja vieläpä puolustuskyvyttömien vanhuksilla rahastamiseen. Tämän maan rakentajista otetaan loppuun saakka kaikki mitä vain saadaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

FINNWATCH: "Iltalehti ja Helsingin Sanomat kertovat tänään aamulla tunnuslukuja Esperi Caren tilinpäätöksiltä. Näistä tiedoista voidaan päätellä, että pääomasijoittajien enemmistöomistuksessa oleva hoivayhtiö välttelee Suomessa veroja korkojärjestelyllä.

Enemmistö yhtiön omistuksesta näyttää olevan veroparatiisi Jerseyssä sijaitsevassa rahastossa. Suomessa toiminta on tappiollista, sillä yhtiön rahoituskulut vetävät tuloksen miinukselle. Iso osa korkeakorkoisista lainoista maksetaan yhtiön osakkaille tai lähipiirille. Kuten tällaisissa järjestelyissä yleensä, korkotaso on korkea: 12–15 %. Kun lainoja on paljon ja niistä maksetaan osakkaille ja lähipiirille korkeaa korkoa, verotettavaa tulosta jää Suomeen vain vähän."

https://finnwatch.org/fi/blogi/602-esperi-care-vae...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olisi mukava kuulla kokoomuksen ja keskustan kannattajien kehuvan nyt uutta ja uljasta tulevaa sotea, sen avulla sitten saadaan yhä enemmän yksityisiä palveluntarjoajia alalle.

Hoito on tietysti huippuluokkaa, ja potilaat kiittävät.

Se on ainakin varma, että omistajat nauravat matkalla pankkiin.

Ei kun äänestämään kokoomusta ja keskustaa, pienen ja sairaan ihmisen asialla!

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

SOTE-maakunnalla on asiantuntemus ja resurssi käsitellä ja valvoa näitä palveluja. Älkää siis syyttäkö muita kuin itseänne kun viivytätte hanketta.

Pekka Pylkkönen

Nopealla googletuksella löytyy kymmeniä lehtijuttuja aivan vastaavista hoitovirheistä ja ongelmista julkisella puolella. Lisäksi esimerkiksi isoissa kaupungeissa julkisesti tuotettu palvelu maksaa lähes puolet enemmän kuin ostopalveluna hankittu. Rahalla saa ja hepallla pääsee. Joku kunta voisi kokeilla millaista hoitoa yksityiseltä saa kun panee puolet lisää rahaa peliin ja verrata sitten tilannetta julkiseen.

Ei siinä, Esperi varmaankin kusi omalta osaltaan hommat ihan itse. Mutta aika ideologinen idiootti saa olla jos näkee julkisen tuotannon jotenkin kategorisesti parempana.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005865038....

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Voisi kuvitella, että näin merkittävästä asiasta olisi tehty tutkimuksia, joissa verrataan palvelutasoa ja kustannuksia silloin, kun palvelun tuottaa julkishallinnon toimija vs. yksityinen toimija. Todennäköisesti niitä on tehty, mutta intoa etsimiseen ja julkistamiseen ei jostakin syystä ole. Tästä herää se luonnollinen epäilys, että asiatieto saattaa haitata mielipiteenmuodostusta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Todennäköisesti niitä on tehty, mutta intoa etsimiseen ja julkistamiseen ei jostakin syystä ole....

ooo

Juuri niin, siinähän se.
Nyt tietoa huonosta hoidosta yhtiön hoitolaitoksissa tulee esiin eri puolilta maata. Eivät ne väärinkäytökset viime viikolla alkaneet ja niistä ovat olleet tietoisia vähintään kymmenet ihmiset.

Tuskin tällaiseen auttaa Sotekaan. Ihmisen ahneus on ikiaikainen.

"Suurimmat valheet lausutaan vaikenemalla."

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä Esperi Care case osoittaa juuri nyky systeemin heikkouden kuinka yksityinen yritys hyväksikäyttäen nykyistä hajanaista kunnallista päätöksentekoa.

Ainut nähtävissä oleva parannus on uusi tuleva sote ja makuntamalli jossa päätökset tehdää laajemman näkemyksen tasolla ammattitaitoisesti.

Oikeestaan tämä on lisäksi myös avoimuuden puutetta siis mitä kuntaliitto ja Valvira on tehneet kuin vasta kun jotain traagista on tapahtunut.

Pekka Pylkkönen

Yksityistä käytetään tässä käsien pesuun. Ostetaan palvelua aivan helvetisti halvemmalla kuin mihin kunta itse kykenee ja sitten pöyristytään.

Valvonta on tottakai älyttömän tärkeää kun usein kyse on ihmisistä joilla ei ole tietoa tai enää välttämättä tolkkuakaan puolustaa omaa etuaan.

Ammattitaitoisella hankinnalla kaikki voivat voittaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Seppo!

Muistelepa, miten te kepulaiset ja kokoomuslaiset toimitte, kun demarit Maria Guzeninan ministeriaikana esittivät hoitajamitoitusta sisällytettäväksi vanhuspalvelulakiin.

Kaadoitte esityksen! Ja nyt sinäkin korostat täällä, kuinka kysymys on vain "systeemin heikkoudesta".

Miten tämä sinun lanseeraama "laajempi näkemys" valvoo tehtyjen sopimusten noudattamista?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sipilä kiitti valvovaa sosialidemokraattia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Loppujen lopuksi tää ei oo niin kauhean vaikea asia, kun kyse on voittoa tavoittelevasta yrityksestä.

Itsekkin pienenä yrittäjänä tottakai yritän maksimoida voiton, se kuuluu ihan normaalin toimintaa jokaisella yrityksellä.

Sitten tullaankin siihen tärkeään asiaan, että saako ihmisen hengellä ja hoidolla tehdä voittoa, siinä sitten menee ne ajatukset yleensä ristiin.

Kokoomuslaisetkin poliitikot puhuvat jumalattoman kauniisti yksityisistä resursseista ja siitä, että kohta ihmisillä on varaa valita hoitopaikka helposti.

No se on totta, voi kohta valita sen yksityisen hoitopaikan, jossa saa nopeamman kuoleman. :)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Se nopeampi kuolemakin on kuitenkin lähinnä kivulias ja hidastettu eutanasia.

Pekka Pylkkönen

Voitto maksimoidaan olemalla markkinoilla paras. Ei karkoittamalla asiakkaat.

"Sitten tullaankin siihen tärkeään asiaan, että saako ihmisen hengellä ja hoidolla tehdä voittoa, siinä sitten menee ne ajatukset yleensä ristiin."

Kysymys on yhtä järkevä kuin että saako lääkärille ja hoitajalle maksaa palkkaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>"Sitten tullaankin siihen tärkeään asiaan, että saako ihmisen hengellä ja hoidolla tehdä voittoa, siinä sitten menee ne ajatukset yleensä ristiin."

ooo

Miksi ei saisi, jos työt ensin hoidetaan kunnolla ja vanhuksia kunnioittavasti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hääräävät, mutta eivät ole epäiltynä kenenkään huonosta hoidosta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#17

....jos tuo on totta, niin vastuunkantajat esille ja potkut koko sakille ...... joskus tarvitaan selkeitä toimenpiteitä

.... hhmmm... vai että sieltä vielä ammennetaan rahaa politikointiin...

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Voi hyvänen aika, Hanna. Neuvostoliitossa ei yksityisiä vanhustentaloja ollut, ainoastaan yhteiskunnan. No, aika moni siellä pysyi silti jopa vuosia elossa, tosin hyvin huonokuntoisina. Ei se omistuspohja kuitenkaan mitään ratkaise; lainsäädäntö ja valvonta ratkaisevat. Jos sote tulee, tilanne ei ainakaan huonone nykyisestään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Terveysbisnes on sairasta. Laadukasta vanhustenhuoltoa ja bisneksen tekemistä on vaikea yhdistää. Ei ehkä pitäisi yrittääkään. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailman paras juuri siksi että terveydenhuolto ja koulutus ovat julkisen sektorin hommia. Laadulla on tekijänsä, samoin bisneksellä. Ja ne ovat eri tekijät.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen jo aikaisemmin tuonut esille muutamaan kertaan kommenteissani, että sota-aikana ja sen jälkeen oli vallalla sanonta ”kaveria ei jätetä”, joka on nykyään enenevässä määrin muuttunut muotoon ”kaverille ei jätetä.”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005981198.html

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Esperi näkyy olevan vain jäävuoren huippu, kun markkinavoimat päästettiin valloilleen vanhustenhuoltoonkin.
Ahnas rahan saalistus on mennyt yli kaikkien rajojen.

"Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270480-super-espe...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset