Hanna Sarkkinen

Jokainen seksuaalirikos on liikaa

Oulu ja Suomi on järkyttynyt alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Moni miettii, miksi hirveät rikokset ovat tapahtuneet ja miten niitä voisi estää. Ajatukset ovat uhrien kärsimyksissä.

Valitettavasti julkitulleet rikosepäilyt eivät ole ainutlaatuisia. Joka päivä Suomessa tapahtuu seksuaalirikoksia ja uhreina on myös alaikäisiä. Jokainen rikos on liikaa. Seksuaalirikokset jättävät uhriin syviä arpia. Suurin osa seksuaalirikoksista ei tule koskaan päivänvaloon, eivätkä uhrit saa oikeutta.

Eduskunnan ja hallituksen on pohdittava, mitä lakimuutoksia ja resursseja tarvitaan, että seksuaalirikoksia voitaisiin vähentää. Eduskuntaryhmät ovatkin tällä viikolla kokoontuneet ja sopineet joistain käynnistettävistä toimenpiteistä.

Seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia on kiristettävä. Kuitenkin huomion on oltava myös rikosten ennaltaehkäisyssä. Ennaltaehkäisyyn tarvitaan laaja-alaista viranomaisyhteistyötä sekä asennekasvatusta. Asenteiden muuttamisessa olennaista on julkinen keskustelu, koulutus sekä lainsäädäntö ja poliittinen johtajuus.

Asennemuutoksessa auttaisi raiskauslain muuttaminen suostumus-perusteiseksi, joka vahvistaisi käsitystä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta ja toisten koskemattomuudesta. Se voisi vahvistaa ymmärrystä siitä, että seksi ilman suostumusta on raiskaus ja seksuaalisen kanssakäymisen on aina tapahduttava yhteisymmärryksessä ja että lapsi tai alisteisessa asemassa oleva ei voi antaa suostumusta. Lakimuutos voisi myös laskea raiskausten ilmoittamiskynnystä ja joissain tilanteissa vahvistaa uhrin asemaa oikeusprosessissa sekä johtaa siihen, että lapseen kohdistunut teko tulisi useammin tuomituksi raiskauksena.

Seksuaalirikosten ennaltaehkäisyn ja oikeuden toteutumisen kannalta olennaista on seksuaalirikosten ilmoittamiskynnyksen laskeminen. Potentiaalisille tekijöille pitää olla selvää, että seksuaalirikokset ovat rangaistavia, ne tulevat esiin ja niistä rangaistaan. Seksuaalirikosten uhreille tarvitaan nykyistä enemmän tukipalveluja. Raiskauskriisikeskuksia tai vastaavia palveluja tarvitaan joka maakuntaan ja myös auttavien puhelinten resursseja tulee vahvistaa. Uhreja ei saa jättää yksin. Lisäksi seksuaalirikosten oikeusprosesseja tulisi nopeuttaa, sillä uhrien kannalta jopa vuosien prosessit ovat kestämättömän pitkiä.

Eduskunnan naisverkosto teki vuosi sitten lakialoitteen raiskauslain muuttamisesta suostumusperusteiseksi, olin puheenjohtajana aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja. Aloite ei silloin mennyt läpi, mutta eilen oikeusministeri Häkkänen ilmoitti, että seksuaalirikoslainsäädännön uudistus aloitetaan ja uudistuksessa selvitetään, miten suostumusperusteisuus tuodaan lakiin. On erittäin positiivista, että aloite nyt etenee, ja kiitos asian esillä pitämisestä myös naisverkostolle, lakialoitteen allekirjoittaneille ja upealle kansalaisaloitekampanjalle. On tärkeää, että seksuaalirikoslainsäädäntöä uudistetaan samalla kokonaisuudessaan. Tähän asiantuntijoiden pitkään peräämään työhön soisi kaikkien puolueiden ensi vaalikaudella sitoutuvan.

Oulun julkitulleissa rikoksissa epäillyt tekijät ovat turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisia. On selvää, että turvapaikkajärjestelmän tehtävä ei ole suojata rikollisia. Rikoksiin syyllistyneitä voidaan ja pitää mahdollisuuksien mukaan karkottaa. Selvää on myös se, että kaikkia turvapaikanhakijoita tai ulkomaalaistaustaisia ei saa leimata toisten tekemien rikosten tähden. Vihanlietsonta ei ole oikea tie.

Seksuaalirikollisuus ei ole uusi ilmiö, eikä seksuaalirikollisuutta voi pelkistää maahanmuuttokysymykseksi, sillä valtaosa rikoksentekijöistä on kantasuomalaisia. Kuitenkin jotkin ulkomaalaisryhmät ovat yliedustettuina rikostilastoissa, joten on pohdittava, miten ulkomaalaisten seksuaalirikollisuuteen voidaan puuttua.

Tämän vyyhden äärellä herää kysymys, onko kotoutumisprosessi onnistunut. Jos tulijoita ei saada integroitua yhteiskuntaan, saattaa nuorten miesten eristyneissä porukoissa levitä epäterveitä ja rikollisia käsityksiä ja käyttäytymismalleja. Maahantulojärjestelmässä tulisi edistää perheittäin muuttamista, sillä perhe tarjoaa tukea, kasvatusta ja sosiaalista kontrollia. Turvapaikkaprosessissa on tehtävä selväksi Suomen lait ja annettava seksuaalikasvatusta. Viestin pitää olla, että seksuaalinen ja fyysinen koskemattomuus on loukkaamaton ja seksuaalirikoksista rangaistaan. Kotouttamiskoulutusten laadussa ja kotouttamisessa annettavassa yhteiskuntakoulutuksessa on parantamisen varaa, ja kotouttaminen pitäisi saada käyntiin nykyistä paremmin jo vastaanottovaiheessa.

Nyt julkitulleita tapauksia yhdistää julkisuudessa olleiden tietojen mukaan se, että uhreja on houkuteltu netissä. Netti ja sosiaalinen media voi olla lapsille ja nuorille vaarallinen paikka, sillä se tarjoaa hyväksikäyttäjille helpon mahdollisuuden houkutella ja ahdistella alaikäisiä. Kyseessä on ns. grooming-ilmiö. Ilmiö ei ole uusi ja aivan liian moni nuori on kohdannut nettiahdistelua aikuisten toimesta. Lasten ja nuorten seksuaalinen houkuttelu netissä on jo laitonta, kuitenkin tietoisuus ilmiöstä on suhteellisen heikkoa ja rikokset eivät usein tule esiin.

Lasten ja nuorten turvataitoja netissä pitää vahvistaa ja vanhempien tulee olla kärryillä lastensa sosiaalisen median käytöstä. Myös kouluissa ja nuorisotyössä pitää puhua entistä enemmän turvallisesta netin käytöstä ja poliisin pitää olla läsnä verkossa. Nettihoukuttelu pitää tehdä paremmin näkyväksi ja tapaukset tuoda poliisin tietoon, jotta lasten nettiahdistelijat eivät pääse kuin koira veräjästä.

On tärkeää, että ministeri on luvannut tukea Oulua ja tarjota resursseja rikosten selvittämiseen, kriisitukeen sekä seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn. Enemmän resursseja ja huomiota seksuaalirikollisuuden torjuntaan tarvitaan koko Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

On hyvä, jos Hannan asennemuutos on pysyvä eikä vain tulevien vaalien pelossa tapahtunut tilapäinen muutos.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Onneksi tämä hallitus ehtii vielä tehdä kiristyksiä maahanmuuttolakeihin, jos vihervassarit on seuraavassa hallituksessa, ei tapahtuisi mitään siltä osin

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mutta kuitenkin teidän vasliittolaisten kanta ja toive on, että pakolaisia lisää. Vai mitä Hanna?

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Hallituksen linja:

Pääministeri Juha Sipilä: ”En pidä Oulun raiskausvyyhdin uhrimäärää poikkeuksellisena”.

https://twitter.com/krista_rehula/status/108446568...

Epäilen vahvasti, että kaikki eivät ole samaa mieltä.

Täällä lisää aiheesta

https://www.tapionajatukset.com/36525
_______________

Hallituksen esitykset seksuaalirikollisuuden vähentämiseksi eivät riitä!

Nyt tuli koko eduskunnan linjaus – Nämä 3 lakia runnotaan läpi seksuaalirikosten takia

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/269308-juuri-nyt-...

Hallituksen esitys 212 on rikoslain muutos, jossa kiristetään rangaistusasteikkoja lasten seksuaalisen hyväksikäytön osalta. Rikoslakiin on myös tulossa uusi lapsen raiskausta koskeva säännös. Kaikkosen mukaan tämä esitys on mietinnöllä lakivaliokunnassa, jonka on vielä katsottava mahdollisuus kiristää rangaistuksia lisää. Laki on saatava ripeästi läpi, eduskuntapuolueet linjaavat.

Hallituksen esitys 242 koskee poliisin henkilötietolakia. Kaikkosen mukaan tämä lakimuutos ”on yksi työkalu viranomaisille torjua seksuaalirikoksia”.

Hallituksen esitys 272 koskee kansalaisuuslain muutosta siten, että tiettyihin rikoksiin syyllistynyt menettäisi Suomen kansalaisuuden. Esitys on Kaikkosen mukaan parhaillaan perustuslakivaliokunnalla mietinnöllä. Eduskunnan linjaus on se, että hallituksen tulisi selvittää, voisiko esitykseen tuoda mukaan myös törkeät seksuaalirikokset.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Minusta Hanna Sarkkinen, eli siis blogisti, ansaitsee täyden arvonannon siitä, että on ajamassa lainsäädännön uudistamista oleellisilta osiltaan.

On todella valitettavaa, että kyseisiä lakeja uudistetaan tämänkaltaisen tilanteen jälkeen. Valitettavasti se kuitenkin yleensä menee politiikassa näin. Oleellisiakaan uudistuksia ei saada tehtyä ennen kuin on niin sanottu poliittinen pakko.

Myös kotoutumisen onnistuminen on aina kiinni kotoutujasta. Mikäli kotoutuja ei halua kotoutua, niin mikään lisäpanostus ei kykene aikaansaamaan onnistunutta kotoutumista. Mikäli halua integroitumiseen ei ole, niin integroitumista ei tapahdu.

On monia maita, joihin en itse kotoutuisi. En vaikka kyseinen maa panostaisi hyvinkin paljon rahaa kotouttamiseen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Raiskauksen määrittely suostumuksen puutteen kautta vaarantaa nykyisen oikeusvaltion periaatteen. Nykyinen määritelmä, joka perustuu väkivaltaan, sen uhkaan, pakottamiseen tai pelkotilan tai tiedottomuuden hyväksikäyttöön, sisältää sentään jotain, joista ainakin teoriassa voi saada objektiivisia todisteita. Suostumuksesta niitä ei voi saada edes teoriassa, jos allekirjoitetut lupalaput tai aktia seuraavat viralliset valvojat hylätään absurdeina vitseinä. Eikä muuten edes lupalappu auttaisi, jos Suostumus2018 aloite menisi läpi sellaisenaan, koska aloitteen 1 § kohta e) määrittelee, että jo annetunkin suostumuksen voi milloin tahansa perua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan. Ei seksuaalirikoksia vähennetä laajentamalla niiden määrittelyä ja muuttamalla rajat epämääräisiksi. Korjattavaa toki on, mutta kyse on enemmänkin tuomioistuinkäytännöstä, jossa käytetään asteikkojen alaosaa silloin kun yläosan käyttö olisi perustellumpaa. Ja sitä ei korjata lakeja muuttamalla vaan tuomioistuimien ohjeistusta parantamalla.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Hyvä että unelma (unelmamarssi) muuttuu pikkuhiljaa realisimiksi. Näin se kasvuprosessi tapahtuu lapsillakin.

Ensin haaveillaan ja unelmoidaan, mutta realismi lyö lujaa korville.

Itse priorisoin suomalaiset nuoret ja lapset partalasten ohi, mutta politiikoilla ja varsinkin punavihreillä prioriteetit ovat toisenlaisia.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Oletteko nyt vihdoinkin törmänneet jäävuoreen vasemmisto, Vihreät tai
Demarit ? Missä olette olleet viime vuodet piilossa tai kommentoimatta
somessa tai blogeissa lemmikkienne tekemisiä ja tekemättä jättämisiä ja
puhtaita ihmisoikeusrikoksia oman maan lapsia ja naisia kohtaan ?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Raaseporissa vuonna 2018 72 lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosepäilyä, Oulu on jäävuoren huippu.

Nyt kun on tutustunut aiheeseen niin ei voi muuta kuin hämmästellä että vasta nyt vaalien alla aihe nousee pinnalle, tapauksiahan on pilvin pimein.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vuonna 2017 raiskaukseen syyllistyneistä 30 % oli ulkomaan kansalaisia. Lähi-Idästä ja Afrikasta peräisin olevat ovat yliedustettuina seksuaalirikoksista syytetyissä. Alueelta tulleista vain harvaa on kuitenkin epäilty raiskauksesta. Suomessa asuvista irakilaisista viisi tuhannesta oli syytettynä raiskauksesta tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 2017. Toisin sanoen 99,5 % irakilaisista ei ole ollut syytettynä näistä teoista. Siksi on väärin ja haitallista hyljeksiä näitä 99,5 % irakilaisista mahdollisina raiskaajina. Yhtä hyvin voisimme sanoa että kaikki miehet ovat potentiaalisia raiskaajia. Teoriassahan näin toki onkin, ja kaikkihan me toki tiedämme, että käytännössä näin ei onneksi ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset