Hanna Sarkkinen

Ei päivää ilman Trumpia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kova poika hämmentämään. Hän on jatkuvien twiittien ja valheiden lisäksi hämmentänyt maailmaa esimerkiksi irrottamalla Yhdysvallat elintärkeästä Pariisin ilmastosopimuksesta, laittamalla tuontitulleja läntisten yhteistyökumppanimaiden terästuotteille ja tapaamalla maailmanpolitiikan hylkiömaa Pohjois-Korean johtajaa.

Vaikka Trumpin tapaa hoitaa asioita voi perustellusti kritisoida, niin näen Pohjois-Korea neuvottelut positiivisena asiana. On erittäin tärkeää, että dialogia käydään. Vaikka ihmisoikeuksia räikeästi rikkovan maan kanssa diilien tekeminen on moraalisesti vaikeaa, on toisaalta paljon parempi käydä keskusteluja ja tehdä sopimuksia kuin käydä sotia. Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin allekirjoittama julkilausuma tosin on aika ympäripyöreä, eikä vielä riitä edistämään Korean niemimaan ydinaseriisuntaa. Parempi sopimus tulee edellyttämään monenkeskisempää yhteistyötä, vähintään Kiina ja Etelä-Korea on otettava mukaan neuvotteluihin.

Sen sijaan on vaikea nähdä mitään positiivista siinä, että Trump pyrkii heikentämään monenkeskistä maailmanjärjestelmää irtautumalla kansainvälisistä sopimuksista ja heikentämällä YK:ta. Monenkeskisen yhteistyön heikentäjiä löytyy muistakin suurvalloista, myös Venäjä on omalla käytöksellään vaikeuttanut elintärkeiden asioiden ratkaisua.

Nopean ilmastonmuutoksen, leviävien konfliktien, isojen muuttoliikkeiden, valtamerten saastumisen, globaalien tuotantoketjujen ja veroparatiisien aikakaudella on selvää, että maapallon maiden ja ihmisten kohtalot ovat yhteenkietoutuneita. Globaalit ongelmat vaativat globaaleja ratkaisuja, monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä.

Kuitenkin monenkeskisen yhteistyön on oltava aidosti monenkeskistä, ei läntisten teollisuusmaiden sanelua muulle maailmalle. Esimerkiksi kansainvälisen verotuksen pelisäännöistä tulisi sopia monenvälisesti YK:ssa eikä vain teollisuusmaiden kesken.

Suurvaltojen hallitsema YK:n turvallisuusneuvosto on ollut valitettavan kykenemätön ratkomaan konflikteja. Pysyvien jäsenmaiden veto-oikeus vaikeuttaa ratkaisujen löytämistä, joten siitä luopumista tulisikin ajaa.

YK-järjestelmää tarvitaan, mutta sen on toimittava nykyistä paremmin. Ongelmista huolimatta meidän on entistä vankemmin puolustettava sopimiseen ja yhteistyöhön perustuvaa maailmanjärjestystä, sillä mitään muuta tietä ei lopulta ole. On ajettava koko ihmiskunnan asiaa eikä vain yksittäisten maiden lyhyen tähtäimen itsekkyyttä. Erityisesti Suomen kaltaiselle pienelle maalle sopimuksiin perustuva maailmanjärjestys on paljon toivottavampi, kuin raakaan voimaan perustuva vahvemman oikeus.

Lähi-idän tilanne on tällä hetkellä erittäin jännittynyt. Trump on hämmentänyt myös siellä. Trumpin viimeaikaiset päätökset vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta ja siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin ovat lisänneet Lähi-idän jännitteitä. Suomen, EU:n ja koko kansainvälisen yhteisön tulisi nyt toimia Lähi-idän tilanteen liennyttämiseksi kaikin keinoin. On tärkeää, että muu kansainvälinen yhteisö pitää kiinni Iranin ydinsopimuksesta. Suomen ja EU:n on tuettava Israelin laittoman miehityksen päättymistä Palestiinassa ja aitoa rauhanprosessia maiden välillä. Lisäksi Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan on tuomittava selkeästi.

Myös Suomella on peiliinkatsomisen paikka, mitä tulee Lähi-idän vakauteen. Suomen on myös noudatettava kansainvälisiä sopimuksia ja lopetettava kaikki asekauppa sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia rikkoviin maihin, kuten Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, jotka käyvät veristä sotaa Jemenissä.

Suomen on oltava maailman lääkäri, ei asekauppias. Lääkärin työkalupakkiin kuuluu myös kehitysyhteistyö, ja sen rahoituksen taso on saatava nousemaan. Kehitysyhteistyö on tapa tukea inhimillistä kehitystä ja maailman vakaata kehitystä tulevaisuudessakin. Erityisen tärkeätä olisi nyt varmistaa YK:n kehitystoimijoiden perusrahoitus, jota USA:n vetäytyminen rahoitusvastuusta on runnellut. Tällä hallituskaudella Suomen tuki monenkeskisille järjestöille ja YK:lle on kuitenkin suorastaan romahtanut.

Maailmassa on nyt yli 200 miljoonaa naista, jotka ovat vailla tarvitsemiaan moderneja ehkäisypalveluita, ja luku on kasvussa Trumpin päättämien rahoitusleikkausten vuoksi. Tämä johtaa köyhissä maissa kasvaviin määriin ei-toivottuja raskauksia, turvattomia abortteja ja äitiyskuolemia. Seksuaali‑ ja lisääntymisterveysoikeuksien ja ‑palveluiden puute on myös yksi merkittävä nopean väestönkasvun ja epävakauden lähde. Suomen ja EU:n olisikin ohjattava kehitysrahoitusta entistä enemmän seksuaali‑ ja lisääntymisterveyspalveluihin, erityisesti YK:n väestörahasto UNFPA:lle, joka kärsii nyt merkittävästä perusrahoituksen puutteesta, joka johtaa siihen, että naiset eivät saa tarvitsemiaan palveluita kehitysmaista. Kun naiset eivät voi päättää omasta elämästä ja ruumiistaan ja valita lapsilukuaan, johtaa se nopeaan väestönkasvuun ja ihmisoikeusongelmiin.

Trumpin kauppapoliittinen hyökkäys vanhoja kumppanimaita kohtaan on aiheuttanut ymmärrettävää hämmennystä. Trumpin näkemys kansallisesta edusta vaikuttaa lyhytnäköiseltä. Parasta olisi, että kansainvälisen kaupan pelisäännöt pystyttäisiin määrittelemään monenkeskisesti ja reilusti maailmankauppajärjestö WTO:ssa, eikä vain kahdenvälisten sopimusten kautta. Näin voitaisiin päästä mahdollisimman reiluun ja tasapuoliseen kauppajärjestelmään.

Suomi on EU:ssa ajanut voimakkaasti uusia kahdenvälisiä kauppa- ja investointisopimuksia, jotka osaltaan nakertavat monenkeskisen järjestelmän perusteita. On syytä muistaa myös, että teollisuusmaiden blokki, johon Suomikin kuuluu, on myös osaltaan ollut pahentamassa WTO:n umpikujaa, jolla kiihtyvä kahdenvälisyys usein oikeutetaan.

Kaupan turhien esteiden purkaminen on perusteltua, mutta työoikeuksia, ympäristösääntelyä, julkisia palveluita ja terveysnormeja ei pidä eikä voi nähdä kaupan esteenä. Kaupan pelisääntöjen tulee olla myös globaaleja suuryrityksiä velvoittavia esimerkiksi verojen maksuun ja ihmisoikeuksien toteutumiseen liittyen.

Me olemme kaikki lopulta samassa veneessä. Kaikki maat ja kaikki kansat. Maailmanlaajuiset ongelmat vaativat maailmanlaajuisia ratkaisuja. Monenkeskinen yhteistyö on välttämättömyys, ja se on lopulta kaikkien etu. Se on lopulta myös amerikkalaisten etu. Toivottavasti myös Trump sen ymmärtäisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Vaikka Trumpin tapaa hoitaa asioita voi perustellusti kritisoida, niin näen Pohjois-Korea neuvottelut positiivisena asiana. On erittäin tärkeää, että dialogia käydään. Vaikka ihmisoikeuksia räikeästi rikkovan maan kanssa diilien tekeminen on moraalisesti vaikeaa, on toisaalta paljon parempi käydä keskusteluja ja tehdä sopimuksia kuin käydä sotia."

Olen samaa mieltä. Vaikka USA rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia, niin kannatan silti sitä, että Pohjois-Korea pyrkii saamaan aikaan rauhan USA:n kanssa.

Muuten olen sitä mieltä, että Trump on ollut paras USA:n presidentti pitkiin aikoihin. Politiikallaan hän on eristämässä USA:ta muusta maailmasta ja se on kaikille maailman rauhaa rakastaville kansoille ilouutinen.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"irrottamalla Yhdysvallat elintärkeästä Pariisin ilmastosopimuksesta"

Asian voisi myös ilmaista toisinkin:irrottamalla Yhdysvallat umpijärjettömästä Pariisin huuhaa-sopimuksesta.

Ihmisten aiheuttama ilmaston lämpiäminen on jo todettu valheeksi ja pelkäksi propagandaksi ilman todellisuuspohjaa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tämä tölväisy ja sen keräämä suositusten määrä saa ajattelemaan Einsteinin sitaattia: "Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä - universumi ja ihmisten typeryys".

Väinö Hirvelä

Sori et voi käyttää rasistin sanaa tukemaan huuhaa pointtiasi! check you priviledge!!1

http://www.foxnews.com/science/2018/06/13/einstein...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #18

No sanotaan sitten, että ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kategorinen kieltäminen on osoitus yleissivistyksen puutteesta - henkilön ihonväristä tai etnisestä alkuperästä riippumatta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen taistelu ilmastonmuutosta vastaan tuulimyllyillä ja anekaupalla kertoo kuinka järkevällä pohjalla tämä ilmastonmuutospropaganda lepää.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kannattaa miettiä sitä vaihtoehtoa, että USA:n arvot ovat ratkaisevalla tavalla eriytymässä niin sanotuista eurooppalaisista arvoista. USA:ssa saattaa hyvinkin olla nousemassa uusi poliittinen suuntaus, jolle demokratia ja vastaavat arvot muissa maissa ovat yhdentekeviä. Merkkejä moisesta muutoksesta on melkoisesti.

Risto Koivula

Ne on aina olleet USA:lle yhdentekeviä, tai negatiivisia. USA on varmasti ollut 9/10:stä maailman oikeistolaisesta sotilasvallankaappauksessa takapiruna.

USA:lle on ollut pienempi paha, kun jossakin on noussut sille vihamielinen hallitus valtaan jollakin kaappauksella kuin että sellainen on noussut vaaleilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Diilintekijä Trump ei ole vieläkään onnistunut tekemään diilin diiliä. Hän on kunnostautunut sillä että hän on purkanut edeltäjiensä vaivalla aikaansaamat diilit.

Singaporessa ei tehty mitään diiliä. Siellä nähtiin pompöösi irvokas näytös ja tehtiin diktaattori Kimille eräitä palveluksia. Kim sai nämä edut ja paljon mainetta, lupaamatta itse yhtään mitään.

Kimiltä olisi voinut vaatia paljon, mutta ilmeisesti ei vaadittu mitään, ainakaan se ei luvannut mitään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pohjois-Korea on Kim Jog Un'in johdolla pelannut korttinsa hyvin.

Viime vuonna eteläkorealaiset valitsivat itselleen uuden presidentin edellisen USA:n persettä nuolleen korruptoituneen presidentin tilalle. Uuden presidentin vanhemmat ovat itse asiassa Pohjois-Koreasta lähtöisin.

Etelä-Korean presidentti ja Kim Jong Un totesivat huhtikuussa, että Korean yhdistymistä kannattaa pyrkiä edistämään nyt kun Trump on USA:n presidenttinä.

Kaikki näyttää menevän korealaisten (niin etelä- kuin pohjois-) mukaan. Trump'ia kiinnostaa vain henkilökohtainen näkyvyys Twitterissä, ja korealaiset jallittavat häntä mielensä mukaan. Ja hyvä niin. Trumpille suurkiitos siitä, että hän on eristämässä USA:ta muusta maailmasta ja siten jättämässä maailman elämään rauhassa omaa elämäänsä.

Toni Rintala

"hämmentänyt maailmaa esimerkiksi irrottamalla Yhdysvallat elintärkeästä Pariisin ilmastosopimuksesta"

Eihän siinä ole Saksakaan enää mukana ;)
Missä blogit siitä? Olihan siitä mun:
http://tonirintala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248995...

Ehkä pitäisi kysyä, että mitkä maat siinä (sinisilmäisen Suomen lisäksi) yhä on mukana? ;)

Ei päivää ilman aiheetonta Trumpin parjaamista!

Antero Koski

Vihavaisesta Suomi saisi hyvän diblomaatin. ;)

Ensimmäisen kerran pitkään aikaan voi sanoa, että Sauli Niinistö puhui asiaa. Oli tärkeää, että Trump ja Kim tapasivat. Vain täysin ymmärtämätön odotti jotakin valtavaa sopimus nippua ensimmäisellä kahden keskiseltä tapaamiselta. Nyt luotiin mahdollisuus jatko neuvotteluille, joissa voi alkaa käymään läpi tarkempia yksityiskohtia.
Erittäin hyvä "pään avaus".

Pariisin sopimus on täyttä höpöttelyä millä ei ole mitään merkitystä. Paljon parempaa saisi aikaan kun lopettaisi laivataksi liikenteen välimerellä. Tai vaikka vain ihmiset vähentäisivät lihan syöntiä.
Mutta mikä tärkeintä, ne 200 miljoonaa naista joille ehkäisyn saanti olisi todella tärkeää. Meitä ihmisiä on jo liikaa tälle maapallolle. Eikä se mitään auta, että ihmisiä yritetään jakaa glopaalisti "tasan".
Ei maailman laajuisia ongelmia voi ratkaista maailman laajuisesti. Koska ja missä asiassa se on onnistunut?
Toisen maailmansodan jälkeen on kaikenlaista yritelty, mutta lähimmäksi ratkaisua on päästy vain ydinaseissa.
Ja nekin on pääasiassa (90%) kahdella maalla.
Liian suuret kulttuuri erot, bkt:t, eriarvoisuus ym. erot estää koko maailman kattavat yhteistyöt tai päätökset. YK voisi keskittyä täysin katastrofi apuun.

Siirtolaismassat luovat vielä lisää eriarvoistumista mitä jotkut pitävät vielä pahimpana uhkana tulevaisuudelle.
Sitä se voi ollakin ja siitä kun meidän punavihreä media vielä kertoisi seuraukset totuuden mukaisesti, niin myös suvaitsevaiset voisivat herätä todellisuuteen. Ongelmat, mellakat, henki rikokset ja raiskaukset ovat arkipäivää muualla euroopassa ja sen vuoksi "uusi normi" leviää nyt vauhdilla maasta toiseen.
Keski-euroopassa uusi normi on jo vahvasti esillä kun Itävalta, Tanska Italia ja Saksa ovat sisäministereiden kanssa keräämässä maita eu:n rajojen sulkemista varten. Erittäin tärkeää ja hyvää työtä euroopan hyvinvointi yhteiskuntien säilymisen kannalta.

Kysyä voikin mitä tekee Mykkänen? Kasvattaisi kiintiöitä ja muutenkin tarvittaisiin kymmeniä tuhansia ihmisiä töihin haaveillen niiden tulevan turvapaikanhakijoiden mukana. Samaan aikaan Orpo kertoilee maailmalla kuinka Suomi on kusessa kun uusi lama tulla jolkottaa tuota pikaa sekä uusi rajavartioston päälikkö ihmettelee kuinka rajoja voi muka sulkea. Siinä on kolme lapatossua mitkä ovat aivan väärissä ammateissa.

Tuo vihervasemmiston kehitysyhteistyö rahavarojen kasvattaminen kuluu samaan sarjaan muun utopia shaissen kanssa. Kuinka monta miljardia dollaria siihen on käytetty ja mitä sillä on saatu aikaan?
Onko edes yhtään mitään? Onko Haitin majat onnistunein esimerkki? Kymmeniä miljoonia ja muutama hökkeli.
Kuitenkin joka ainoaan ongelmaan kerätään vielä kansalaisilta lisää rahaa!
Mihin ne kaikki rahat ovat kadonneet? Afrikassa olisi kaivot joka paikassa ja nälän hädästä ei olisi tietoakaan jos ne rahat olisivat menneet perille niinkuin pitikin.
Niillä rahoilla ei ole saatu kuin hallaa aikaiseksi. Eri arvoisuus on kasvanut järkyttäviin mittoihin ja ihmiset on opetettu odottelemaan länsimaista apua sen sijaan, että he yrittäisivät itse ratkaista ongelmia ja käyttää rahat järkevästi.

Hanna Sarkkinen on niin nuori tyttö vielä (kuten on pj Liikin), että puuttuu todellinen elämän kokemus ja jos on jo aiemmin ollut politiikassa mukana sekä meinaa siinä pysyäkkin, niin saippuakuplan kuori vahvistuu ettei enää todellisen elämän totuudet sinne sisään pääse.
Punavihreille eli, kokoomukselle ja vasemmistolle sekä vihreille toivoisi heräämisen aikoja. Trump pitää lupauksiaan ja myös omituisuudet ovat tiedossa, joten ei häntä tarvitse joka päivä lytätä.
Kaikki on kuultu ja nähty jo.
PerusSuomalaisten ennustukset pitävät paikkansa, eikä silti ole kyse rasismista tai natsismista vaan realismista mikä siis vasta nyt valtaa eurooppaa. Vaikka siinä on hyvä vauhti päällä, niin kysyä voi hiljaa itseltään, onko jo liian myöhäistä?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ilmastosopimus on huuhaata. Trump on järkevä mies.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki
Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Edelleenkään ei tunnuta ymmärtävän sitä, että maapallolla esiintyneet ilmastonmuutokset tuhansien vuosien aikana ja nykyinen noin sadassa vuodessa ihmisen toiminnan käynnistämänä ovat kaksi sangen eri asiaa.

Ihmisen toiminnan aiheuttama ilmakehän hiilidioksiditason raju nousu polttamalla fossiilisia polttoaineita aiheuttaa ilmaston lämpenenisen, vaikka Trump uskoisi joulupukkiin tai olisi uskomatta.
Viite:
https://www.google.fi/search?q=carbon+dioxide+atmo...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Noakin pakeni vesien nousua arkilla vaikka ei ollut yhtään pakokaasuja päästävää autoa

Toni Rintala

Se kaato puita arkkiaan varten. Taisi siitä vapautua liikaa hiilidioksidia. Saattoi Noa itse aiheuttaa vedenpaisumuksen, jos oikein kovasti uskoo ;)

Jaakko Ruuska

Ilmastonmuutoksen kieltäjien argumentit ovat nyt saavuttaneet uuden tason. Nyt kun olemme pohtineet asiaa Noan arkin näkökulmasta, voimme miettiä myös kuinka Mooses sai vedet siirtymään ja Jeesus käveli vetten päällä. Trump alkaa kuulostaa ihan ymmärrettävältä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kukaan ilmastonmuutosta kiellä, ilmasto on miljardien vuosien aikana muuttunut monta kertaa ja tulee aina muuttumaan. Kyse on keinoista, Suomi taistelee ilmastonmuutosta vastaan tuulimyllyillä ja anekaupalla, luuletko että ilmasto tuosta lopettaisi muuttumisen?

Väinö Hirvelä

Täällä paljon oletetut oikeistolaist vääntää ilmastonmuutoksista oletettujen vasemmistolaisten kanssa.

"We all have biases and use motivated reasoning to dismiss ideas that run counter to our
internal values. Just as some on the Right deny science that runs counter to the “God > humans
> environment” hierarchy (e.g., evolution and climate change), the Left tends to

deny science
concerning biological differences between people (e.g., IQ

8

and sex differences). Thankfully,
climate scientists and evolutionary biologists generally aren’t on the right. Unfortunately, the
overwhelming majority of humanities and social sciences lean left (

about 95%

), which creates
enormous confirmation bias

, changes what’s being studied, and maintains myths like social
constructionism and the gender wage gap"

https://assets.documentcloud.org/documents/3914586...

Mitä jos ilmastonmuutosta totena pitävät söisivät oman lääkkeensä eivätkä jatkossa olettaisi rasismia tai seksismiä ensimmäisenä vaihtoehtona jos tilatoissa on ahkeruudessa tai rikoksissa poikeamia eri ryhmien välillä. Siinäkin tapauksessa, että se osuu heidän omiin herkku kategorioihin kuten miehet vs. naiset tai valkioset ja mustat.

Bigotry of low expectations on sitä, että sinulla on aivan eri standardi mustalle pressdentille joka joka saa nobelin rauhanpalkinnon kun pommittaa koko presidenttiyensä lähi-itää about kerran joka 8minuutti! Kun taas aivan yliluonnollisen mahdottomat kriteerit valkoiselle presalle. Kaikesta löytyy aina kritisoitavaa. Olen todella onnellinen itse jos Trumpin ja Kimin diiestä poikii jotain hyvää. Paras tulos lienee koo korean de-nuclerionti. Sitä odotellessa!

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

offtopic: Hienot kulttuurillisesti omitut rastat.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Vasuri on huolissaan 180 miljoonasta naisesta,joilta puuttuu e-pilleri.Meidän huolenamme ne 180miljoonaa orpolasta,joita U.S+ kaikki kristikansojen vapaaehtoisjärjestöt ruokkivat,hoitavat ja koulutusta järjestävät.Suomessa on mantrana Yk n ylivertainen asema köyhyyden poistossa.Tulevaisuus on kuitenkin toivoa täynnä.Poliittiseen agitaatioon tietysti Suomessa jo 60v kuulunut 'imperialististen kätyreiden' pääasiassa U.S hallinnon mustamaalaaminen ja toteamme siitä vaan maalaamaan,jenkit kyllä taloutensa hoitavat.Eu n rajusti ukkoutuvalla ja akkautuvalla väestöllä totuuden hetki ,kun nykyinen väestön superedullinen hoitosuhde kääntyy päälaelleen seuraavan 20v aikana.Ne 180miljoonaa lasta Eu olisi tarvinnut kantaväestöään tervehdyttämään.Mutta ilmaston riittäminen nyt on akuuttia.Lapsista viis.Vihervassareiden totalitarismiin kuuluu yksi ja ainoa pelastususkonto,paratiisin rakentaminen uuden hi-tec tekniikan avulla.Tuttua Nliiton ajoilta,silloin Moskovan tiedeakatemia ratkaisi kaikki maailman ongelmat.Valitettavasti vain siviiliasiat liitutaululla.Puna-armeija tosin vahvalla hard-warella,mutta kansantuote oli rajallista.Isäjumala Nooan aikana kokeili vihervassareiden konseptia ympäristön siivoamista ja eläinkunnan pelastamista kelvottomista ihmisiltä tuhotulvan avulla.Totesi kuitenkin prosessin lopussa ei hyvä.Ja siitälähtien ilmastosopimus IsänJumalan kassakaapissa,ei lakkaa vilu eikä helle,vaikka alunperin ilmaston hoitaminenkin olikin luotujen tehtävä.Leppoisaa kesää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voisitte vähentää Trump ja Amerikka-uutisointia vähemmälle ja keskittyä enemmän maamme asioihin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, se maailman syleily ja muiden arvostelu on vaan niin paljon helpompaa, kuin keskittyminen oman maan ongelmien ratkomiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset