Hanna Sarkkinen

Yritystukityöryhmältä loppui rohkeus kesken

Olen istunut viimeisen puolen vuoden ajan parlamentaarisessa yritystukien uudistamisen työryhmässä. Olen pettynyt siihen, että parlamentaarisen yritystukityöryhmän työ päättyi eilen lähes tuloksettomana. Yhteisymmärrystä karsittavista ja uudelleenkohdennettavista tuista ei löytynyt. Työryhmä sai kuitenkin aikaiseksi kriteerit, joiden valossa yritystukia tulisi tarkastella.

Työryhmässä tarkasteltiin sekä suoria yritystukia että verotukia, jotka muodostavat noin neljän miljardin kokonaisuuden. On kestämätöntä, että valtavien sosiaaliturvaan, tutkimukseen ja koulutukseen kohdistuneiden leikkauksien jälkeen yritystukia ei uskallettu uudistaa.

Maltillinen reilun 160 miljoonan säästöesitys tuli ryhmässä torpatuksi useiden puolueiden taholta ja loppumetreillä teollisuuden energiaverotukiin esitettiin jopa korotusta. Tämä valitettavasti kertoo, että ankaran lobbauksen ja poliittisten intohimojen kohteena olleelta ryhmältä loppui rohkeus kesken. Isoja uudistuksia ei voida tehdä kertarysäyksellä, mutta nyt olisi kipeästi tarvittu pidemmän aikavälin suunnitelma ja yhteisymmärrys siitä, kuinka tukijärjestelmää kevennetään sekä muokataan talouden uudistumista tukevaksi ja ympäristön kannalta kestävämmäksi.

Työryhmän työn loppuvaiheessa käsittelyssä ollut esitys noin 60 miljoonan euron yritystukiremontista oli mittakaavaltaan riittämätön, eikä sisällöltään tukenut riittävästi tukien energia- ja ilmastostrategian mukaista uudelleenkohdentamista. Esityksessä olisi jopa kasvatettu teollisuuden yritystukia merkittävästi alentamalla teollisuuden sähköverotuksen tasoa. Emme voineet hyväksyä kokonaisuutta, joka olisi kasvattanut teollisuuden energiaverotukia ja joka olisi ollut mittakaavaltaan riittämätön.

Työryhmässä Vasemmistoliiton tavoitteena oli säästöjen hakeminen erityisesti ympäristölle haitallisista tuista sekä yritystukien rakenteellinen uudistaminen siten, että ne nykyistä paremmin tukisivat tuottavuutta ja uuden työn syntymistä. Lisärahoitusta olisi pitänyt suunnata tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotukiin, jotka edistävät taloutta ja työllisyyttä pitkällä aikavälillä muita yritystukia paremmin. Juuri näistä tuista on viime vuosina leikattu raskaalla kädellä, vaikka ne ovat kaikesta tehokkaimpia yritystuki-instrumentteja. Sen sijaan tehottomampien tukien summat ovat kasvaneet. Uudistusta siis tarvittaisiin kipeästi.

Yritystukilistaukset sisältävät myös elementtejä, jotka eivät ole varsinaisesti yritystukia ja tukia, joita Vasemmisto ei halua leikata. Näitä ovat esimerkiksi ruuan ja lääkkeiden normia alempi arvonlisäverokanta tai sosiaalisen asuntotuotannon rahoitusinstrumentit.

Parlamentaarinen työ edellyttää aina kompromisseja ja olimme valmiita niitä tekemään. Parlamentaarisen työryhmän olisi pitänyt kuitenkin saavuttaa vähintään noin 150 miljoonan euron säästöt ja pidättäytyä lisäämästä energiaverotukia, jotta esityksen pohjalta olisi voitu edetä järkevästi.

Hallitus ei saanut tehtyä yritystukien uudistamista ja sysäsi sen parlamentaarisen ryhmän tehtäväksi. Nyt kun ryhmä ei saanut aikaiseksi yhteisesti hyväksyttyä listaa, jää yritystukien uudistaminen seuraavan hallituksen tehtäväksi. Seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa puolueet löytävät yritystukien karsintatyön edestään – toivottavasti silloin tulokset ovat paremmat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Olisitte poistaneet tuet ja pudottaneet veroja 2 miljardia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vai loppui rohkeus kesken? Onhan tuokin selitys täydelliselle epäonnistumiselle, vai oliko se loppujen lopuksi sellainen?

Jos katsoo työryhmän kokoonpanoa on ilmiselvää, että se koostui eri tukiaisten puolustajista. Mukaanlukien tämä Sarkkinen esityksineen uusista tuista. Joku voisi jopa ajatella että työryhmä onnistui täydellisesti tehtävässään, jonka perimmäinen tarkoitus oli säilyttää tuet.

Pekka Pylkkönen

Yritystukien osalta tosiaan ihmisille tuntuu tulevan yllätyksenä että suurimmat niistä ovat alennetut alv-kannat..

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

''Yritystukityöryhmältä loppui rohkeus kesken''

Mutta onneksi ahneus jäi.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Tuo hallituksen ja näköjään myös vasemmiston intomielinen halu maksattaa veronmaksajilla turhia/vahingollisia tukia on äärimmäisen outo.

Esim. viime viikolla Oulaisten valtuuston kokouksessa saksalaisen wpd:n terveiset olivat, että rakennamme tuulivoimalat ilman valtion tukea!

Hannu Saarela

Ei siltä loppunut rohkeus kesken, vaan kyseisen työryhmän porukkaa kun katsoo, ymmärtää hyvin miksi ei leikattu mitään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Onko vasemmistoliitto valmis karsimaan tulevien vuosien tuulimyllytukiaisista, jotka tulevat olemaan 300 miljoonaa /vuosi ?

Tuulisähkön jatkuvasti kysynnästä riippumattoman vaihtelevan sähkön tuotanto on täysin marginaalista maan kokonaissähkön kulutukseen.
ks. https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-t...

Viime vuonna tuulisähkön tuotanto oli 5,6 % kokonaistuotannosta ja sitä tuettiin 211 miljoonalla veroeurolla. Suomen koko sähkön tuotannosta 80 % tuotettiin hiilidioksidineutraalisti ja 47 % uusiutuvilla. Siinä 5.6 % vahvasti tuetulla tuulisähköllä ei ole juuri mitään roolia.

ks. https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipank... , ja sieltä kuvat 9/29 sekä 12/29

Tuulivoiman tukemista voi tuskin perustella työllisyysnäkökohdilla, koska se ainoa suomalaisia työllistänyt tuulivoimatehdas, WinWind, meni konkurssiin jo vuosia sitten. Suomeen tuotavat tuulimyllyt on rakennettu Espanjassa, Saksassa ja Tanskassa. Se mitä Pekkarista, joka rakensi Tuulimyllytukiaiset I:n ,kompannut Tarja Cronberg visioi, että tuulivoimateollisuus tulee työllistämään Suomessa Tanskan malliin 15 000 - 20 000 työntekijää, ei toteutunut.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Jos vasemmistoliitto vastustaa ympäristölle haitallisia tukia,miksi lentoliikenteen polttoaineverotuksesta ei kukaan hiiskahda sanaakaan? Eikö olisi kohtuullista hilata verotus samalle tasolle maantieliikenteen kanssa ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset