Hanna Sarkkinen

Kaaos vai oikeutettu protesti?

Keltainen lehdistö on julistanut, että Suomi on perjantaina kaaoksessa työttömyysturvan leikkausta eli ns. aktiivimallia vastustavan mielenilmauksen ja poliittisten lakkojen vuoksi. Oikeistopuolueet ja työnantajien edustajat puolestaan ovat paheksuneet mielenilmausta vastuuttomaksi ja kalliiksi. Mietitäänpä siis hetki tätä asiaa.

Kaiken takana on hallituksen työttömiä kurittava aktiivimalli (http://hannasarkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249185-tyottomyys-ei-rankaisemalla-vahene ). Vastalauseena älyttömälle työttömyysturvaa leikkaavalle mallille ammattiyhdistysliike päätti järjestää mielenilmauksen ja osa ammattiliitoista järjestää samaan aikaan poliittisen lakon. Poliittinen lakko on työtaistelutoimenpide, joka kohdistuu johonkin yhteiskunnalliseen epäkohtaan tai valtaapitäviin, eikä suoraan työehtoihin tai työnantajan toimenpiteisiin. Tässä tapauksessa mielenilmauksen ja poliittisten lakkojen kohteena on Suomen hallitus ja sen säätämä aktiivimalli.

Mielenilmaus ja poliittiset lakot ovat paikallaan. On oikein, että ammattiyhdistysliike puolustaa myös työttömiä. Elävä ammattiyhdistysliike on aktiivinen yhteiskunnallinen toimija ja vaikuttaja, eikä vain kapeasti jäsentensä edunvalvoja. On myös niin, että liiton työssäkäyvästä voi nykyisillä epävarmoilla työmarkkinoilla nopeasti tulla aktiivimallin kohteena oleva työtön. On myös paikallaan, että aktiivimalliin liittyviä epäkohtia nostetaan tätä kautta keskusteluun ja luodaan painetta hallitukselle. Kun aktiivimallia käsiteltiin ennen joulua eduskunnassa, ei paikalla ollut ministereitä ja vain muutama hallituksen kansanedustaja. Hallitus ei siis siinä vaiheessa ollut edes kuulemassa perusteltua kritiikkiä aktiivimallin epäkohtia kohtaan. On aivan oikein, että hallitus nyt pakotetaan kuulemaan kritiikki.

Asiassa on myös suoraan työmarkkinasopimuksiin liittyvä näkökulma. Muistin virkistykseksi voidaan kerrata, että Sipilän hallituksen aikana on jo lyhennetty ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa ja koko työttömyysturvaa heikennetty indeksileikkauksilla ja -jäädytyksillä. Liitoille on luvattu, että työttömyystukeen ei tehdä enää uusia leikkauksia. Aktiivimalli on tämän lupauksen pettämistä, joten ei ole ihme, että asia herättää närää. Petos otetaan erityisen herkästi vastaan, kun työmarkkinasuhteet ja luottamus hallitukseen on muutenkin koetuksella kiky-kyykytyksen ja vaikeiden liittokierrosten takia.

On tietysti melkoista liioittelua sanoa, että yhden päivän joitain toimialoja ja työpaikkoja koskeva lakko aiheuttaisi kaaoksen. On tietysti Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n poliittisten intressien mukaista lietsoa paniikkimielialaa ja haukkua ammattiyhdistysliikettä. Poliittinen mielenilmaus ja siihen liittyviä lakkoja nähtiin viimeksi, kun Sipilän hallitus yritti säätää pakkolakeja. Suomi ei mennyt sekaisin eikä talous kuralle, mutta pakkolait saatiin torpattua.

Jotain vaikutusta lakoilla kyllä elämään on, mutta sehän on oikeastaan lakon tarkoituskin. Ymmärrän, että monia harmittaa esimerkiksi työmatkan hankaloituminen joukkoliikenteen lakon vuoksi, mutta on muistettava, että oman elämän yhden päivän hankaloituminen on kuitenkin aika pientä suhteutettuna siihen, miten epäoikeudenmukaisesti aktiivimalli tulee työttömiä kohtelemaan.

Nähdäkseni ammattiyhdistysliikkeen tehtävä on huolehtia työntekijöiden asemasta ja lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa. Ammattiyhdistysliikkeen työn kautta on saavutettu paljon: kohtuullisen mittainen työpäivä, lomaoikeus, kohtuullinen palkkataso ja parantunut työsuojelu. Niistä mitään ei ole tullut ilmaiseksi, ilman pitkäjänteistä vaikuttamistyötä, neuvotteluita ja tarvittaessa lakkojakin. Nykypäivän ammattiyhdistysliikkeessä on paljon modernisoitavaa ja parannettavaakin, mutta se ei ole muuttunut mihinkään, että ammattiyhdistysliikkeen tehtävänä on vaikuttaa yhteiskunnan ja erityisesti heikoilla olevien aseman parantamiseksi – tarvittaessa vaikkapa mielenosoituksin tai lakoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Ammattiyhdistysliikkeen työn kautta on saavutettu paljon: kohtuullisen mittainen työpäivä, lomaoikeus, kohtuullinen palkkataso ja parantunut työsuojelu. Niistä mitään ei ole tullut ilmaiseksi, ilman pitkäjänteistä vaikuttamistyötä, neuvotteluita ja tarvittaessa lakkojakin."

Ammattiyhdistysliikkeet pitävät huolta jäsentensä oikeuksista.

Hanna S., puhut kohtuullisuudesta. Se on hyvä, mutta kohtuullisuus ei puhu oikeellisuudesta. Kohtuullisuudellekin on määriteltävä mittarit.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mihin muihin politiikan osa-alueisiin ulkoparlamentaarisella AY-liikkeellä tulisi olla sananvaltaa? Hyväksyisitkö sen, että vaikkapa SAK yrittäisi kiristää hallitusta liittymään NATOon tai ajamaan tiedustelulakia läpi?

Ymmärtänet itsekin, että poliittinen lakko on epäoikeudenmukainen, koska sen aiheuttama haitta kohdistuu ihmisiin ja yrityksiin, jotka eivät voi asiaan vaikuttaa? Näin ollen demokraattisella vaalilla valittua eduskuntaa painostava poliittinen lakko murentaa demokratiaa ja suomalaista parlamentarismia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Mitenkäs sitten yritysten ilmoitukset siitä, että jos lex Nokiaa ei säädetä niin pääkonttori lähtee tai jos ette anna verovähennyksiä/suoraa tukea, niin viedään tehdas banaanivaltioon x?

Kun ei ole tavan kansalla mahdollisuutta ostaa iltapäivälehdistöä ja panna miljoonien eurojen ajatushautomoita suoltamaan omaa propagandaa ilmoille, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää irtisanoutua yhteistyöstä jos ei muuten pääse asioihin vaikuttamaan.

Työntekijät eivät ole orjia, joten he saavat lakkoilla jos niin haluavat. Mielenilmaus on demokraattinen perusoikeus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tavan kansalla tarkoitat nyt AY-liikkeen johtoa? Täysin varattomia ammattiyhdistysliikkeitä joiden jäsenyydestä saa ne kiroamasi verovähennykset?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Poliittinen mielenosoitus hallituksen toimenpiteitä kohtaan (joidenkin mielestä lakko) on osa demokratiaa ja oikeutettu. Näin olen ymmärtänyt.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Politiikka on muutakin kuin parlamentarismia. Yhteisiä, tärkeäksi katsottuja asioita voi ajaa myös lakkoilemalla. Pitkästä aikaa Suomessa osoitetaan avoimesti solidarisuutta yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevia kohtaan. Työttömien asema on siitä kurja, että heillä ei ole neuvotteluasemaa. Heillä ei ole yhteiskunnallista vipuvartta, jolla parantaa asemaansa. Pidän ammattiliittojen perjantain työtaistelua hyvin perusteltuna. Se on mielestäni kunniakasta toimintaa, jolla toivon olevan vaikutusta siihen, miten työttömiä kohdellaan.

Kalle Kaskinen

Kuniakkuus tässäkohdin kaukana. Näethän itsekkin liittojen ja niiden alaosastojen todellisen
hajaannuksen. Maltettaisiin hetki ennen vouhotusta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

"Mietitäänpä hetki tätä asiaa"
Ja seuraavassa lauseessa jo paljastuu asenteellisuss: "Kaiken takana on hallituksen työttömiä kurittava aktiivimalli". Eikös tätäasiaa pitänyt miettiä?

Juuri eilen kuultiin että tästä leikkaamatta jättämisestä ei ole sovittu mitään kiky sopimuksessa. Ja on myös näkökantoja ettei aktiivimalli edes ole mikään leikkaus.

Vasemmiston Kyllönenkin levitteli vääriä tietoja näistä aktiivimallin aiheuttamista tulojen menetyksistä (ja jos niitä tulee toimeentulotuki kattaa senkin suurimmalta osalta).

Sak levitti väärää tietoa Tanskan työvoimaviranomaisten määrästä/ työtön.

Kumpikaan ei ole oikaissut väitteitään.

Voiko vasemmistoon luottaa?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En tiedä. Väliviiva. Niin mitä?

Juha Kuittinen

Kiky-sopimuksen osana hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ettei työttömyysturvaan tehdä lisäheikennyksiä.

Nyt aktiivimallin avulla ollaan toimimassa toisin.

Hallituksen ajama kapitalismi ei tule toimimaan jos se ajautuu riistokapitalismiksi- Tietty perusturva ihmisillä täytyy olla muuten ei porvarikaan pärjää..

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Tätä samaa politiikkaa tehdään globaalisti ympäri maailman ja se on valtavirtaa. Sitä varten on wto, imf ja muut foorumit. Vapaa kauppa, vapaa liikkuvuus, pääomien ja tavaroiden vapaa liikkuvuus.

Miten suomi pysäyttää sen? Suomi ei luo trendejä ja tämä talousoppi johtaa mailmaa. Se luo verokilpailua joka vähentää varsinkin pienten maitten julkista rahotusta. Näillä vapauksilla voi "kiristää", siirtämällä tuotantoa ja tai pääomia maasta, työpaikkoja ja tehtaita halvempiin maihin tai maihin jossa ympäristö ja sosiaaliset säädökset on löysempiä. Tämä heikentää niin poliitikkojen kuin ay-liikkeen mahdollisuuksia vaikuttaa politiikan sisältöön.

Miten te pysäytätte tämän. Lyömällä rajt kiinni, eroomalla unionista, eurosta Wto:sta. Ikävä sanoa mutta olemme löyhässä hirressä. Ei suomi voi yksipuolisesti alkaa tekemään politiikkaa joka on tätä vastaan.

Kertokaa miten se valta murennetaan niin lupaan "astua riviin".

Juha Kuittinen

Toteutetaan kapitalismia hyvinvointivaltion ehdoilla. Rajatarkastukset on hyvä ottaa käyttöön ja laittomat maahanmuuttajat tulee ohjata pois maasta.

Globalisaation mukana täytyy elää mutta ei ole pakko mennä täysin sen ehdoin. Tänne voi tulla ulkomaista työvoimaa töihin kun on tarve ja ihmisiä ei matalapalkka-aloilla riistetä alipalkkauksen muodossa.

Oma keskuspankki ja oma valuutta, jonka arvoa itsenäinen keskuspankki pystyy ketterästi säätelemään.

Kysymys on tulonjaosta. Onhan se hyvä tietty, että tulee ulkomaisia investoijia suomeen mutta päättäjien täytyisi ajatella asioita myös laaja-alaisemmin kuin pelkästään pörssikursseja tuijottamalla. Ruotsissa esim. valtio on aktiivisesti toiminut kaivospolitiikassa (LKAB).

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #12

Kuka Suomessa kykenee ajamaan tätä sosiaalisempaa politiikkaa kun "markkinat" pitää poliittista koneistoa ja esim ay-liikettä panttivankinaan.
Jos Väyrysen kanssa on jostain samaa mieltä niin siitä etttä oikeistolla on liikaa valtaa, ja en puhu pelkästään suomesta. Sosiaalidemokraatit on käytännössä lyöty koko euroopassa varsinkin isoimmissa maissa kuten Saksassa (joutuu toki yrittämään hirveän tappionkin jälkeen pelastamaan maataaan),Ranskassa Britaniassa. Oikeistolle ei löydy vastavoimaa oikein mistään. Nämä "populisti" puolueet jotka tosin ovat nousseet tästä globalisaation aiheuttamasta eriarvoisuudesta ovat miltei yksinomaan ratsastaneet maahanmuutopolitiikalla eikä niistä vastavoimaksi ole.

Yhdysvalloissa Sanderssin saama kohtuullinen kannatus toki oli iloine asia mutta sekin hävisi markkinaliberalismille.

Vielä kun näissä kv. foorumeilla wto, imf maailmanpankki ym vallalla on tämä ääriliberalistinen talousoppi ja siihen lisättynä nämä neljän vapauden peruspilarit tarkoittaa se politiikan köyhtymistä.

Edelleen kysyn kuka ja miten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

"markkinat" pitää poliittista koneistoa ja esim ay-liikettä panttivankinaan."

Mitä nämä "markkinat" ovat"? Samat markkinatko määräsivät veronmaksajat maksamaan Kreikan velat pankeille?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #14

Periaatteessa kyllä. Tosin Suomi ei ole maksanut, vain antanut sitoumuksia. Samat markkinat jotka uutterasti lainoittivat kreikkaa (saksalaiset ja ranskalaiset pankit esim.)"vaativat" näitä pelastusoperaatioita joissa ei varsinaisesti pelasteta kreikkaa eikä kreikkalaisia vaan surkeita sijoituksia ja lainoituksia tehneitä pankkeja, juuri näitä edellä mainittuja. Yleensä nämä tukipaketeista annetut uudet lainat käyvät vain kääntymässä kreikassa ja palaavat eurooppaan maksuksi näille edellä mainituille pankeille.

Jos oltaisiin fiksuja niin leikattaisiin kreikan velasta suurin osa, mitä esim imf on pitkään vaatinut ja pyrittäisiin maksattamaan nämä velkojen leikkaukset näillä hunoja sijoituksia tehneiltä pankeilta. Tätä tietysti nämä markkinat ja heitä rahottavat ja heidän tuestaan elävät poliittiset voimat pyrkivät vastustamaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

Ja olet vakaasti sitä mieltä että meidän pitää pysyä vankilassa koska?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #17

En ole sitä mieltä että pitää pysyä, mutta kuten edellä olen sanonut niin kaikki valtit on kyllä omistavalla luokaala ja oikeistolla. Voisi jopa sanoa että meillä on vain huonoja vaihtoehtoja, kuten panttivangilla yleensä on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

"kaikki valtit on kyllä omistavalla luokaala ja oikeistolla."

Demokratiassa äänestäjät päättävät linjan. Vaihtoehdot ovat kyllä vähissä, mutta näitä löytyy varsinkin kun katsoo keitä media haukkuu ja nälvii populisteiksi.

Juha Kuittinen

Professori puhuu leikkauksista ja minä heikennyksistä. Selkeä heikennys työttömyysturvaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Koskisen pettämätön logiikka:"Myös Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen katsoo, että työttömyysturvan leikkaus tarkoittaa tyypillisesti säästötoimenpidettä, joka leikkaa kaikilta."

Tällä logiikalla myöskään sanktio sadalletuhannelle ei ole leikkaus, jos yhdeltä ei leikata. Nerokasta.

Sama proffa teki juuri Elinkeinoelämän valtuuskunnalle tilaustyönä poliittisten lakkojen analyysin, jonka kollega Bruun haukkui pystyyn Hesarissa.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sarkkisen analyysi, ay ajaa työttömien asiaa on niin puhdasta paskaa kuin vain voi olla. Samanlaista analyysiä löytyy ismikollegoilta naisen Eurosta miehiin verrattuna, mitkä ovat olleet vaikkapa Sak:n miele4nilmaisut tässä naiskysymyksessä?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mikä kaaos? Mukavampi vaan ajella työmatkat kun ei rekat pöllytä lumia yms.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lähinnä AY-teatteria isossa mittakaavassa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Nyt kyllä harmittaa - olla "hullu suomalainen 'työtön'"

Ismo Ojanen

Hyvä Hanna, sinä valehtelet suoraan kirjoituksessasi.
"Lakko kohdistuu hallitukseen" - ei kohdistu vaan koululaisiin, työntekijöihin, yrittäjiin ja yrityksiin. 15-v tyttäreni ei pääse tänään kouluun monen lailla koska ammattijärjestöt vastustavat hallitusta? "Hankaloittaa työmatkaa" - estää sen ja työn tekemisen tai kouluttautumisen kuten tyttäreni tapauksessa.
Jos et häpeä typerää lakkoa, suosittelisin että häpeäisit edes valehteluasi.

Ismo Ojanen

Lakkoa en itse asiassa vastusta, onhan se demokraattisessa maassa perustuslain turvaama oikeuskin. Mutta ehdottaisin , että esim. vasemmistoliiton kansanedustajat menisivät lakkoon - vaikka muutamaksi vuodeksi. Kyllä auttaisi monessa tarpeellisessa asiassa, eikä häiritsisi sen enempää koululaisten oppivelvollisuutta kuin työläisten tarvetta ansaita palkkansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset