Hanna Sarkkinen

Työttömyys ei rankaisemalla vähene

Vuoden alussa astui voimaan niin sanottu työttömyysturvan aktiivimalli. Päätös ajettiin läpi eduskunnassa joulun alla hallituspuolueiden, eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten, äänin. Jotkut hallituspuolueiden edustajat tuntuvat heränneet mallin ongelmiin vasta jälkijättöisesti ns. aktiivimallin perumista ajavan kansalaisaloitteen myötä. Tätä on pakko ihmetellä, sillä joulun alla mallista keskusteltiin eduskunnassa tuntikaupalla ja malliin liittyvät ongelmat tuotiin kyllä esiin. Onneksi eduskunta pääsee käsittelemään aktiivimallia uudestaan kansalaisaloitteen tullessa eduskuntaan.

Kyse on suomeksi sanottuna työttömyysturvan vajaan viiden prosentin leikkauksesta. Jos työtön ei onnistu kolmen kuukauden aikana saamaan silpputyötä tai pääsemään aktivointitoimien piiriin, päiväraha pienenee. Työttömiä siis rangaistaan työttömyydestä – melko orwellilaista, sanoisin.

Työttömyysturvaa leikataan, vaikka työtön hakisi aktiivisesti töitä ja tekisi hyödyllisiä vapaaehtoistöitä. Kyse ei siis ole aktiivimallista, vaan puhdasoppisesta työttömien kyykyttämisestä.

Malli on alueellisesti eriarvoistava. Erityisen hankala aktiivimalli on syrjäseutujen työttömille, joille ei välttämättä ole tarjolla juurikaan työvoimapalveluita tai keikkatyömahdollisuuksia. Malli on myös erityisen hankala ikääntyneille työttömille, joita moni työnantaja ei huoli työkeikoille, joilla kaikilla ei enää ole tosiasiallista työkykyä ja joille lisääntyvä byrokratia tuottaa ongelmia usein puutteellisten internet-taitojen vuoksi.

Ongelma on myös se, että malli luo valtavasti uutta byrokratiaa, kun te-toimistojen täytyy tarkastaa ihmisten ”aktiivisuutta” kolmen kuukauden välein. Säästöjä lailla tuskin syntyy, sillä lisääntyvä byrokratia maksaa ja entistä useampi työtön joutuu toimeentulotuen varaan. Jotta työtön voisi todella välttää leikkurin, tulisi työvoimapalveluiden resursseja ja työntekijämääriä lisätä huomattavasti siten, että kaikille työttömille voidaan todella tarjota työtä tai mielekkäitä työllistymispalveluja. Työttömyystilastot toki saattavat kaunistua, kun ihmiset putoavat työttömyystuelta toimeentulotuelle tai kun tunnin viikossa työskentelevä kirjataan tilastoissa työlliseksi.

Työttömyyden vähentämiseksi ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi täytyy tehdä todellisia toimia, eikä kyykyttää ja rangaista työttömiä.

  • Väliaikais- ja silpputyön vastaanottamisen kannusteita tulisi lisätä korottamalla työmarkkinatuen suojaosaa ja säätämällä myös toimeentulotukeen suojaosa, ettei pieni työtulo heti leikkaisi etuuksia.
  • Käyttöön tulisi viipymättä ottaa ajantasainen tulorekisteri, jotta sosiaaliturvan ja työtulojen yhteensovittaminen olisi saumatonta ja jottei lyhytaikaisen työn vastaanottaminen hankaloittaisi toimeentuloa.
  • Aikuisten työvoimapoliittisen koulutuksen määrää tulisi lisätä ja omaehtoista koulutusta helpottaa entisestään, jotta työtön voisi kouluttautua työvoimapulasta kärsiville aloille.
  • Palkkatukimäärärahoja tulisi lisätä ja ehtoja helpottaa, jotta pitkäaikaistyöttömien työllistäminen helpottuisi.
  • Yritystukia tulisi kohdentaa siten, että Suomeen syntyisi uusia työpaikkoja myös jatkossa.
  • Joidenkin työttömien kohdalla sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ratkaiseminen on ennakkoehto työllistymiselle, joten toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tärkeitä myös työllisyyden kannalta.

Aktiivimalli ei kuitenkaan ole tarinan loppu, vaan hallitus suunnittelee ”aktiivimalli kakkosta”. Siinä työtön velvoitettaisiin hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa joka viikko. Jos hakemusta ei lähetä joka viikko ja raportoi siitä työvoimaviranomaisille, napsahtaa karenssi ja työtön menettää työttömyysturvan kahdeksi kuukaudeksi. Tässä ei ole mitään järkeä. Ei ole kenenkään kannalta mielekästä pakottaa työttömiä lähettelemään hakemuksia työpaikkoihin, joihin heillä ei ole osaamista tai kiinnostusta. Jo nyt työttömillä on velvollisuus hakea aktiivisesti heidän osaamistaan vastaavaa työtä ja työkkäri voi määrätä työttömän hakemaan sopivia työpaikkoja. Jos työttömät pakotetaan lähettämään hakemuksia mekaanisesti soveltumattomiinkin työpaikkoihin aiheuttaa se työnantajille valtavan hakemustulvan ja siirtää työpaikkoja pois avoimesta hausta.

Valtaosa työttömistä ei ole työttömiä omasta halustaan, vaan olosuhteiden pakosta. Eikä työttömyysturva ole niin antelias, että sen turvin olisi leppoista elellä. Työttömät haluavat työllistyä, mutta sen esteenä on työpaikkojen puute sekä puutteellinen, vääränlainen tai vanhentunut koulutus ja joskus myös työkyvyn alenema tai työkyvyttömyys. Nämä ongelmat eivät työttömiä kyykyttämällä ratkea.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On surullista nähdä, että Vasemmistoliittokin on luisunut sosialidemokraattiselle linjalle, jossa ainoa "pelastus" on yksityinen palkkatyö. Tämähän on juuri se sama, jota Kokoomuskin ajaa.

Kannattaa opiskella sitä mistä tällainen ideologia on aikanaan syntynyt.

Rosa Luxemburg: Reformismi vai vallankumous?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Saa kait sitä järkeä käyttää vaikka Vasemmistoliittoon kuuluisikin :D

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ihan totta kirjoitat, Hanna!

Katsopa "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -aloite kansalaisaloite.fi -palvelusta:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tässä 8.1.2018 avatussa kansalaisaloitteessa vaadimme kumoamaan HE 124/2017 lain kuten siinä nyt 126 600 allekirjoitusta saaneessakin aloitteessa, mutta meidän aloitteessamme esitetään lisäksi ratkaisuna uusi työttömien "osallisuudenmalli", joka lisää työttömyysturvaa 4,65 %:lla ja hyväksyy myös vapaaehtoistyön, oman lähiomaisen tai naapurin auttamisen vaadittavana aktiivisuuden osoituksena.

Kansalaisaloitteessamme kerrotaan, että nyt vuoden alusta lainvoiman saanut aktiivimalli on perustuslain vastainen (1 § 2. ja 3. mom.). Siksi se tulisi käsitellä riippumattomassa perustuslakituomioistuimessa, koska se meni jo perustuslakivaliokunnan seulasta läpi. Oikeuskanslerinkin lausunnon arvioi sama perustuslakivaliokunta, kertoi "Ykkösaamussa" la 13.1. Tuomas Pöysti, ja siksi tarvitaan perustuslakituomioistuin Suomeen kiireellisenä.

Sitä odotellessamme käykäämme allekirjoittamassa "Aidosti palkitseva aktiivimalli"!

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Erittäin hyvä kirjoitus. Ansaitsisi noston poimintoihin. Huomattavasti asiallisempi kuin Jaskarin samaa aihetta käsittelevä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Taas te kaivatte samaa kuin mitä Kristillisdemokraatitkin kaivoivat, vuodelta 2015. Se on helvetin typerää vaan siinä oikeasti tarvitaan uudistuksia eikä mitään naftaliinista kaivattua.

Teilläkin on aloitettu äänestyskalastuksen teko!

EDIT:

Saisitte odottaa ensin peruskokeilun mallin valmistumista vuoden 2018 loppuun asti ja saisimme tuloksia vuodelta 2019 tammikuussa toivottavasti.

Sitä ennen teidän kokeilunne on mikrosimulaatioissa epäonnistuttu täysin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset