Hanna Sarkkinen

Hymysi kertoo paljon, mutta toivottavasti ei yhteiskuntaluokkaasi

Luulen, että lähes jokainen on lopen kyllästynyt loputtomalta tuntuvaan sote-soppaan. Kirjoitan siitä silti, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat niin tärkeä aihe meille jokaiselle.

Suomi tarvitsee sote-uudistuksen. Se tarvitaan, sillä perusterveydenhuolto eli terveyskeskukset ovat rapautuneet ja koska suomalaisten väliset terveyserot ovat repeämässä kestämättömiksi. Rahalla saa ja hevosella pääsee – myös sote-palveluissa. Ne, joilla on maksuvaraa, kiilaavat yksityislääkäreille samalla kun vähävaraiset kärvistelevät pahenevien vaivojensa kanssa terveyskeskusjonossa.

Valitettavasti porvarihallituksen aikana sote-soppa on kiehunut yli ja saanut yhä kitkerämpiä sivumakuja. Perustavoite, eli tasa-arvoinen, laadukas, sujuva, oikea-aikainen ja kustannustehokas hoito on unohtunut. Kansanterveys on heitetty laskiämpäriin. Keskustan tuoma aines soppaan on ollut maakunnallisen valta-asemansa pönkittäminen, kun Kokoomus taas on maustanut keitosta historian suurimmalla palveluiden yksityistämisellä. Persu-siniset ovat seuranneet kokkausta mykkinä apukeittiön puolelta.

Paljon on menossa karmealla tavalla pieleen, asiantuntijat varoittelevat. Alkuperäinen tavoite sosiaali- ja terveyspalveluiden välisestä yhteistyöstä eli integraatiosta ei näytä toteutuvan lainkaan. Myöskään perus- ja erikoissairaanhoidon välinen integraatio ei toteudu, kun toimijakenttä hajotetaan. Edes tavoitteet kustannustehokkuuden paranemisesta eivät toteudu, kun uudistus luo kansainvälisille terveysjäteille veronmaksajien rahastusautomaatin.

Vaikka nykyisessä terveydenhuollossamme on paljon parannettavaa, on siinä myös paljon hyvää. Järjestelmämme on yksi maailman kustannustehokkaimmista, eli panostetulle eurolle saadaan enemmän vastinetta kuin monessa muussa maassa. Hallituksen rakentamasta himmelistä on kustannustehokkuus kaukana ja pelkona onkin, että tuhlaileva järjestelmä johtaa palveluiden leikkaukseen ja asiakasmaksujen korotuksiin. Vasemmistoliiton arvioiden mukaan "vain" 150 miljoonan euron panoksella perusterveydenhuoltoon saataisiin terveyskeskukset kuntoon, mutta hallitus on valmis kaatamaan miljardeja ulkomaisille terveysjäteille. Tästä on tulossa kallis soppa.

Alati kohoavat asiakasmaksut ovat myrkkyä kansanterveydelle ja tasa-arvolle. On väärin, että työssäkäyvät saavat työterveyspalvelut maksutta, kun terveyskeskusten pienituloiset asiakkaat joutuvat maksamaan kaikesta. Yksi asia, mistä ei ole juuri puhuttu sote-uudistuksen yhteydessä, on aikuisten hammashuolto. Syytä kuitenkin olisi. Hammashuollon maksut ovat niin korkeita ja jonot pitkiä, että monet jättävät hampaansa hoitamatta. Ihmiset jopa kiskovat hampaita pois itse. Suunterveys on yhteydessä yleisterveyteen, joten suomalaisten suunterveyden heikkenemisestä on syytä olla huolissaan.

Vasemmistoliitto on ehdottanut, että terveyskeskusmaksut tulisikin poistaa kokonaan. Haluan myös herättää keskustelua suunterveydenhuollon tilanteesta ja liian korkeista asiakasmaksuista. En halua Suomea, jossa hymysi kertoo yhteiskunnallisen asemasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Väinö Hirvelä

Juu voisitte valita haluatteko jo olemassa oleville suomalaisille paremmat etuudet vai lisää uusia suomalaisia. Raha ei riitä kumpaankin eikä tässäkään oikein ollut ehdotusta, että mistä raha leikattaisiin. Toivon että laittomien maahanmuuttokuluista. Muuten hymy hyytyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset