Hanna Sarkkinen

Hallintarekisteri hylättävä

Eduskunta käsittelee tänään hämärärekisterinäkin tunnettua lakia, eli lakia arvo-osuusjärjestelmästä. Lakiesitys mahdollistaa suomalaisille omistusten hallintarekisteröinnin ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta. Omistusten hallintarekisteröinti tarkoittaa sitä, että todellisen omistajan ja edunsaajan sijaan arvopaperin omistajaksi kirjataan välimies eli tilinhoitaja, käytännössä esimerkiksi pankki. Nykyisellään suomalaisten on omistettava arvopaperinsa suoraan ja omistusrekisteri on yleisölle julkinen.

Omistusten hallintarekisteröinti aiheuttaa ongelmia, sillä sen avulla voidaan luoda pitkiäkin omistusketjuja, joissa arvopaperin todellinen omistaja hukkuu. Hallintarekisteröinnillä voidaan siis piilottaa todellinen omistaja. No miksi todellinen omistaja ja edunsaaja haluttaisiin piilottaa? Syitä voi olla monia ja ne kaikki ovat laittomia: veronkierto, sisäpiirikaupat, korruptio, rahanpesu.

Hallintarekistereitä voidaan käyttää myös laillisesti ja oikein, niin että sijoittajan verot ja muut velvoitteet hoidetaan asianmukaisesti. Hallintarekisteröinnin sallimisen ongelma on kuitenkin se, että se helpottaa omistusten piilottamista, ja lainmukainen toiminta jää pitkälti hyvän tahdon varaan. Vaikka hallintarekisterin käyttäjä suorittaisi verojen maksun oikein, heikentyy kuitenkin yleisöjulkisuuden taso, kun osakkeiden lopulliset omistajat eivät ole julkisia ja kaikkien tiedossa. Avoimuuden kaventaminen vaikeuttaa myös esimerkiksi toimittajien ja tutkijoiden työtä.

Hallintarekisteri on kuumentanut tunteita eduskunnassa jo monta kertaa. Edellinen valtionvarainministeri Stubb (kok.) ajoi omistusten hallintarekisteröinnin sallimista myös Suomessa. Stubb jäi kiinni vaihtoehtoisen totuuden kertomisesta asiaan liittyen ja joutui lopulta toteamaan, että hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu kaikissa muodoissaan.  Koko jupakka lienee yksi syy siihen, että Stubb vaihdettiin Orpoon. Myös Orpo on kuitenkin nyt valtionvarainministerinä edistänyt hallintarekisteriä.

Nykyinen lakiesitys on osittain erilainen kuin se, johon Stubb kaatui. Nyt käsittelyssä olevassa esityksessä ei sallita suomalaisten hallintarekisteröidä omistuksiaan Suomessa, mutta se sallitaan ulkomailla. Hallintarekisteri siis ujutetaan nyt Suomeen keittiön kautta.

Nyt eduskunnan pöydällä oleva laki tulisi hylätä ja lähettää se uudelleenvalmisteluun, jossa omistusten piilottamisen mahdollistavat porsaanreiät tukitaan. Esitimme talousvaliokunnassa lakiesityksen hylkäämistä, mutta hallintarekisteri voitti Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten äänin. Lakiesitystä tulisi muuttaa siten, että suomalaisilta vaaditaan suomalaisten osakkeiden suoraa omistusta myös silloin, kun arvopaperit on laskettu liikkeelle muualla kuin Suomessa. Suomalaisten hallintarekisteröinnille tulisi siis asettaa selkeä kielto ja rangaistus.

Orpo sanoo, että Suomen on EU-säännösten vuoksi pakko mahdollistaa suomalaisten omistusten hallintarekisteröinti ulkomailla. Suomi on kuitenkin neuvotellut EU:n arvopaperiasetukseen poikkeuksen, joka mahdollistaa suoran omistuksen säilyttämisen. Norja on ETA-maana saman EU-sääntelyn alainen kuin Suomi. Norja tulkitsee EU-sääntelyä siten, että se voi vaatia, että norjalaisten on sallittua omistaa norjalaisia arvopapereita vain suoralla omistuksella, myös silloin kun omistus on järjestetty ulkomaisen arvopaperikeskuksen kautta. Jos Norja voi vaatia suoraa omistusta myös ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta omistettaessa, voi myös Suomi tehdä niin. On siis turha piiloutua EU:n selän taakse.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Kaj Turunen on vastustanut hallintarekisteröinnin sallimista tähän asti. Jokin kuitenkin sai puoliväliriihessä persujen päät kääntymään, sillä nyt hallituksen lakiesitys kelpaa heillekin. Persut sanovat, että talousvaliokunnan mietintöön kirjaamat lausumat riittävät omistusten julkisuuden varmistamiseen. Lausumissa esitetään hallitukselle toiveita siitä, että se aloittaa jatkovalmistelun hallintarekisteröinnin sallimisen synnyttämien porsaanreikien tukkimiseksi.

Lausumien sisältö on ihan hyvä, mutta ongelmana on se, että ne ovat vain lausumia. Lakiesitys makasi talousvaliokunnassa yli vuoden, kun hallituspuolueet eivät päässeet yksimielisyyteen asiasta. Vuoden odotuksen aikana olisi eduskuntaan voitu tuoda lausumien edellyttämät lakimuutokset, joilla veronkierron ja talousrikollisuuden mahdollistavat porsaanreiät olisi tukittu. Itse en ainakaan jaksa uskoa, että kokoomuslainen valtionvarainministeri ja hallintarekisteröintiä intomielisesti ajanut valtiovarainministeriön finanssiosasto pitävät kovin suurta kiirettä lakiesitysten valmistelussa.

Hallintarekisterit ja omistusten ketjuttaminen ja piilottaminen ovat terveen ja toimivan talouden este. Verottaja ei saa asiaankuuluvia verotuloja, markkinat eivät toimi kunnolla kun tieto ei ole saatavilla, salaisuus mahdollistaa talousrikollisuuden ja vapaalla medialla ei ole pääsyä omistajatietoihin. Suomen ja EU:n tulisi edetä kohti omistusten kokonaisvaltaista avoimuutta. Hallintarekisterit vievät meitä päinvastaiseen suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ajattelitte, että suomalaisia estettäisiin ostamasta vaikkapa Nokiaa Yhdysvalloissa? Onko Norjalla jokin mekanismi joka estää norjalaisia ostamasta vaikka Statoilia tai Orklaa yhdysvalloissa, vai onko se vain määrätty laittomaksi? Mikä rangastus odottaa Statoilin osakkeen Yhdysvalloissa omistavaa norjalaista hänen saapuessaan Norjaan?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tänä päivänä lähes kuka tahansa suomalainen voi avata pankkitilin ulkomaiseen verkkopankkiin edes käymättä paikan päällä. Tämä on käsittääkseni täysin laillista eikä tilistä tarvitse ilmoittaa verottajalle muuten kuin mahdollisten veronalaisten korkotuottojen osalta.

Miksi osakeomistajat on nyt leimattu veronkiertäjiksi ja heidän osaltaan ei riitä sama, omaan ilmoitukseen perustuva, menettely kuin muidenkin tulojen osalta ?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ehdotetun lakiuudistuksen tärkein anti olisi Euroclear Oy:n monopolin murtaminen. Lisäksi, kuten kaksi kommentoijaa on jo todennutkin, omistamisen piilottaminen on mahdollista jo nyt, eli siltä osin laki ei toisi mitään uutta.

Aki Pyysing kirjoittaa Sijoitustiedossa varsin valaisevasti, mistä hallintarekisteriuudistuksessa (ja sen vastustamisessa) on kysymys:

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/sijoitustieto/...

Pari poimintaa ym. kirjoituksesta:

- "Huomiota vaille on jäänyt myös, että tälläkin hetkellä minä tai kuka tahansa muu suomalainen sijoittaja voi hallintarekisteröidä omistuksensa ulkomaisten pankkien kautta hyvin helposti. Tämä vaatii ihan tilin avaamista ulkomaiselle välittäjälle. En kuitenkaan ajatellut veronkiertomielessä tehdä tätä, meni lakihanke läpi tai ei. Rajat ylittävä viranomaisyhteistyö harmaan talouden kitkemiseksi on edennyt finanssikriisin jälkeen hyvää vauhtia, ja verottajalla on viisi vuotta aikaa verotuksen valmistumisesta muuttaa päätöksiään. Kovin pitkiä olisivat minuutit veropetoksen vanhenemista odotellessa."

- "Täysin selvää on, että Suomen intresseissä ei ole, että belgialainen yhtiö tekee valtion myöntämällä monopolilla 39,5 miljoonan euron liikevaihdolla 18,8 miljoonan liikevoiton."

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kiitos linkistä - eipä hallintarekisteriuudistuksen taustoja juuri tuon paremmin olisi voinut kiteyttää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ensinnäkin Euroclearin monopoli Suomessa ei nyt esitetyn mukaan murru.

Toiseksi hallintarekisterin kautta suomalaisen henkilön omistaminen Suomalaista yritystä on laitonta. Jos jatkossa osakeyhtiö käyttää ulkomaista arvopaperikeskusta, niin se on laillista.

Kolmanneksi verotus ei ole ainoa kysymys, lisäksi on mm sisäpiirikaupat ja sidonnaisuudet.

Uusien porsaanreikien luomisen puolalainen sillä, että niitä on jo muutenkin ei oikein kestä tarkastelua. Mitä enemmän variaatioita, sitä vaikeampi niitä on tutkia. Lisäksi ko kirjoituksen jälkeisenä aikana ei enää olla oltu kovin vakuuttuneita EU:n etenemisnopeudesta näissä asioissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä rangaistus odottaa suomalaista joka omistaa Nokian osakkeen Yhdysvalloissa, hänen saapuessaan Suomeen osallistuakseen kevään yhtiökokoukseen?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Ei aavistustakaan, selvitä sinä vaihteeksi. Nokia on ainoa New York pörssiin rinnakkaislistattu suomalaisyritys ja ko mahdollisuuden saaminen on kovin vaikeaa. Joten keskustelu siitä tuntuu lähinnä itse asian ohjaamisesta sivupoluille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

En ole väittänyt asiaa laittomaksi, joten arvelen ettei mitään. En tiedä oikein miten tuon edes voisi kieltää... Esitit kuitenkin että se on laitonta, niin ihmettelin mitä rikkomisesta seuraa. Missä tuo on kielletty, niin selvitän rangaistuksen? En löytänyt kieltävää lakia googlaamalla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #14

En käsittääkseni ole väittänyt sen olevan rangaistavaa. Kuten sanoin en tiedä näistä rinnakkaisnoteerauksista - enkä jaksa tuota kaivella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Et rangaistavaa, mutta kylläkin laitonta. Kyllä minä kaivelen, jos kerrot lain.

p.s. Jos tuo Nokia häiritsee esimerkkinä, voimme ottaa esimerkiksi Ruotsissa Stora Enson osakkeen omistavan. Eikös Ruotsissakin pienosakkaat katoa pahamaineisen hallintarekisterin syövereihin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Missäs kohden olen sitä laittomaksi väittänyt?

Näiden kourallisen yhtiön osuus tässä asiassa on pieni ja vaatii paljon, jotta rinnakkaislistausta käytetään. Joten 99% suomalaisyritykset lienee tämän kuvion ulkopuolella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Eihän kyse ole yhtiöiden lukumäärästä, vaan siitä onko suomalaisen laitonta omistaa suomalaisyhtiön osake hallintarekisteröitynä, kuten väitit kommentissa #8. Tai siis ainakin minä tulkitsin tämän virkkeen niin: "Toiseksi hallintarekisterin kautta suomalaisen henkilön omistaminen Suomalaista yritystä on laitonta."

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #22

Niin, edelleen katson normaalitilsnteessa olevan niin. Olet nyt kaivanut poikkeuksena muutaman rinnakkaisnoteerauksista yrityksen. Ilmeisesti nämä poikkeukset ovat sinulle tässä keskeinen kysymys, minulle ei. Mikäli asia kiinnostaa, niin siitä vaan kaivelemaan. En aio jatkossakaan yrittää luetella poikkeustilanteissa, joten ollaan joku päivä taas tämänkaltaisessa väännöllä. Nyt katson mieluummin futista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Totta ihmeessä suomalaisten omistamat suomalaiten yhtiöiden osakkeet hallintarekisteröitynä ovat tänä päivänä poikkeuksia, mitä muuta ne voisivat olla? Esitit väitteen, jonka todenperäisyyttä epäilin. En ole löytänyt väitteellesi tukea hakemalla, etkä sinä ole sitä itsekään esittänyt. Oletan väitteesi olevan puuta heinää, mutta toki avoimin mielin tarkastelen asiaa jos muutatkin mielesi ja kerrot mille väitteen perustit. En kuitenkaan suosittele pitämään kaikkea mitä Salla Vuorikoski kirjoittaa objektiivisena totuutena, joku luotettava lähde olisi suotavaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #25

Haluatko tahallani tulkita minut väärin? Kirjoitin rinnakkaislistattuja yritysten olevan poikkeus, en hallintarekisterien kautta omistamisen.

En perusta näkemyksiänne Vuorikosken artikkeliin vaan mm talousvaliokunnan lausuntoon.

Mille nyt siis haet todisteita? Jos haet sille, että normaalitilsnteessa suomalaisen henkilön hallintarekistern käyttö ulkomailta suomalaisen yrityksen osakkeiden omistamiseen poislukien rinnakkaislistattu on laitonta, niin se on osoitettu jo useasti.

Jos sitten haet todisteita tälle esittämällä 1%:n erikoistapaukselle rinnakkaislistausta suuryrityksiä, niin en osaa sanoa. Vedät tästä tulkinnan, jonka mukaan olet oikeassa. Voi olla, mutta ei se nyt suoraan sitä todista. Kumpikaan ei löydä mitään kunnollista tietoa aiheesta, joten olet oikeassa?

Kaikkien vääntöjen jälkeen syytät minua Vuorikosken sokeasta uskomisesta, jep.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Onko sinulla sitten esimerkkiä antaa muista kuin rinnakkaislistatuista yhtiöistä, jotka olisivat rekisteröineet osakkeitaan ulkomaiseen arvopaperikeskukseen? Eihän yksittäinen osakkeenomistaja kiikuta ostamiaan "bittiosakkeita" valitsemaansa arvopaperikeskukseen, vaan yhtiö listaa sinne osakkeensa. En keksi ensimmäistäkään syytä miksi muut kuin rinnakkaislistatut yhtiöt olisivat niin tehneet. Niinpä nykytilanteessa ei oikeastaan voi muita esimerkkejä ollakaan. Väitteesi laittomuudesta odottaa kuitenkin edelleen vahvistustaan. Yleisesti debatissa todistustaakka väitteen paikkaansapitävyydestä sälytetään sen esittäjälle. Itse tulkitsen laittomaksi määrittelyn puutteen vahvaksi indikaatioksi.

Sinä esitit että hallintarekisterin kautta omistaminen on laitonta. Tiedän että sitä tapahtuu, joten kyseenalaistin väitteesi. Nyt kritisoit minua, kun en voi todistaa näkemystäsi puolestasi. Kertoisit mieluummin mihin perustit väitteesi. Mielellään vielä spesifimmin, kuin "talousvaliokunnan mietintöön".

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #29

No voi helv.., ei tietenkään ole esimerkkejä, kun se ei ole vielä sallittua? Yhtiö ei vielä saa listata sinne osakkeitaan. Lakimuutoksen jälkeen saa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Kun tulee osoitetuksi olevansa väärässä, asiaan voi reagoida kahdella tavalla. Joko myöntää virheensä ja korjaa virheellisen väitteensä, tai vänkää vastaan maailman tappiin. Lienemme molemmat kykeneviä näkemään miten omistuksen laittomuusväittämän kanssa kävi, poikkeus tai ei, joten jätän asian osaltani tähän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Palaanpa nyt kuitenkin vielä kun ketjussa tuli esille linkki josta selviää Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin näkemys kiistaamme. Kiitos Janne Alkiolle VM:n linkistä. Olisinpa itse löytänyt tuon ennen pitkää vääntöä suomalaisten hallintarekisterin kautta omistamisen väitetystä laittomuudesta.

Tuomas Saarenheimo: "Arvo-osuustililakia sovelletaan arvopaperikeskuksen osapuoliin eli Suomessa toimiviin tilinhoitajiin. Siitä ei siksi voi johtaa rajoitteita yksityisen sijoittajan toiminnalle."

Järkeenkäypää tulkintaa, mutta ehkä se kieltokin jostain vielä löytyy. Jos vaikka alivaltiosihteeri ei vain ole kiellosta tietoinen.

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tuomas-sa...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jos kokoomus jotain noin ponnella ajaa, se todennäköisesti edistää korruptiota
http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoom...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Hallintarekisteri hylättävä

Ja kuten jokainen "tietää" eduskunnan enemmistö päättää tuon.
Ja sehän on nyt kepu,kok ja Ps. Tuskin oppositio RKP sitä vastustaa koska Sasi ja Waliin sitä puuhasteli kulisseissa jo-11 keväällä.

aivan kuten välikysymyksen jälkeen "Hallitus sai eduskunnan luottamuksen enemmistön äänillä"! Jota oli hallituspuolueiden eduskuntaryhmät.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Koittakaa nyt sisäistää, että muutos koskee kaikkia osakeyhtiöitä eikä vain pörssissä listattuja. Tällöin sotetarjoaja Vileenin Petos ja Vilppi Oy voi siirtää osakekantansa ulkomaiseen arvopaperikeskukseen. Kun tuo vielä sattuu osumaan maahan, jossa hallintarekisteri ei velvoita pitämään yksilöiviä tietoja, niin homma on hyvin piilossa. Sote-päättäjä voi omistaa hallintarekisterin kautta ko yritystä, jota suosii, olemattomalla kiinnijäämisriskillä.

Kauniisti luodaan kuvaa piensijoittajan eduista pörssissä, näihin kuvioihin heillä ei ole mitään asiaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mistä löydät Vileenin Petos ja Vilppi Oy:n omistustiedot tänään?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Yrityksen osakerekisteri sekä osakasluettelo, jotka se on velvollinen toimittamaan. Mikäli yritys on arvo-osuusjärjestelmässä, niin koita arvata

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Ei näyttäisi olevan arvo-osuusjärjestelmässä. Niin, siis saat tiedon edellyttäen että Sörsselsönin puhallus ja puhdistus Oy on ilmoittanut yhtiölle saantonsa, mitä ei kuitenkaan laki vaadi... Sampo taisi juuri mitätöidä ison nipun paperiosakkeita joita ei oltu koskaan vaihdettu arvo-osuuksiksi ja joiden omistajia he eivät onnistuneet selvittämään. Ei tainnut olla nimet ja osoitteet osakasluettelossa.

Ei muuten taida olla yhtiö velvollinen toimittamaan sinulle mitään, mutta hyvinkin pitämään nähtävänä pääkonttorissaan. Jos käyt siellä pitää toki saada kopio kulujen korvausta vastaan.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/2006062...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #13

Kiitoksia valistuksesta, kyllä mä voin konttuurille ajaa varsinkin, kun ei tuosta Postista enää oikein voi olla varma.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kertokaas viisaammat mitä tämä oikein tarkoittaa: "Ne omistukset, jotka jäävät vaille henkilötietoja tulevat sen lähdeveron piiriin, jossa työnimikkeenä on käytetty 30 prosenttia. Tämä valmistelu on nyt jo voimakkaasti liikkeellä, Orpo sanoi."

Mun logiikalla tämä väistämättä koskisi myös tuntemattomia ulkomaisia omistajia, sillä ei voida tietää onko kyseessä suomalainen vai ulkomainen?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219874-kova-vero-...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoinen oli hyvin valittu adjektiivi. Eipä voi Vuorikoskea taaskaan liiallisesta objektiivisuudesta moittia. Taattua ennakko-odotusten mukaista kamaa...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arvopaperikauppa vapautettiin EU:ssa kilpailulle jo vuonna 2007, mutta kauppojen säilytys ja selvitys on edelleen pitkälle kansallisten arvopaperikeskusten varassa.

EU:n asetus pakottaa kuitenkin kaikki EU:n arvopaperikeskukset ja niiden osapuolina toimivat säilyttäjäpankit tarjoamaan myös laaritilejä eli hallintarekisteriä kohtuullisin kaupallisin ehdoin. Myös suomalaisten omistamat ulkomaiset omistukset säilytetään kohdemaassa tällä tavalla – esimerkiksi suomalaisten omistamat osakkeet Yhdysvalloissa säilytetään laaritilillä.

Suomi on neuvotellut itselleen poikkeusluvan kieltää suomalaisilta hallintarekisterin käytön. Tästä on EU:n neuvoston oikeuspalvelu todennut, että päätös on syrjivä. Poikkeus voidaan vielä testata EY:n tuomioistuimessa, jos jokin taho päättää sinne valittaa. Varmasti joku valittaa. Onko joku valittanut en tiedä, mutta hallintarekisteri on kaivettu uudestaan esiin ja nyt se menee läpi eduskunnassa.

Suomalainen sijoittaja voi perustaa sijoitusyhtiön, rekisteröidä sen ulkomaille ja omistaa kotimaista yhtiötä sen kautta. Omistus ei näy osakasluettelossa. Ja se on laillista.

Avaa tili Ålandsbankenin Tukholman konttoriin niin suomalaisten yhtiöiden omistus jotka olet hankkinut Tukholman pörssistä säilyy Ruotsin hallintarekisterissä.

Kaikki ne riskit ja uhkakuvat, jotka liittyvät hallintarekisteriin, on jo tällä hetkellä olemassa. Ryhtymällä jonkun toisen EU-maan pankin asiakkaaksi, on hallintarekisteri kenenkä tahansa käytössä. Tämä oli tiedossa jo viime syksynä, mutta järkipuhe jäi populismin alle.

Suomi on EU maa. Kun viiden vuoden sisällä kaikki maat siirtyvät osakeomistusten säilytysten myötä hallintarekisteriin, niin oppositio Suomessa yrittää kieltää lailla Suomen kansalaisia tekemästä niin. Muiden EU-maiden markkinat pääsevät hyötymään avoimen kilpailun eduista palvelussa, tehokkuudessa ja kustannuksissa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Avaa tili Ålandsbankenin Tukholman konttoriin niin suomalaisten yhtiöiden omistus jotka olet hankkinut Tukholman pörssistä säilyy Ruotsin hallintarekisterissä."

Montako suomalaista yritystä on Tukholmaan pörssissä? Paljonko niiden osuus on lain kohteena olevista yrityksistä ottaen huomioon, että lain piirissä ovat myös listaamattomat yritykset? 1%, 0,1% vai vähemmän?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niko Kaistakorpi

Näyttää siltä, että käsityksesi on, että vain suomalaiset osakkeet voisi liittää tulevaisuudessa hallintarekisteriin! Pankkien tai sijoitusyhtiöiden kautta voit ostaa osakkeita lähes mistä tahansa mukaanlukien kaikki suomalaiset listatut pörssiosakkeet. Edellytyksenä on tietenkin, että olet kyseisen rahalaitoksen asiakas. Jatkossa Suomen kansalainen tulee olemaan samassa asemassa kuin ulkolainen sijoittaja joka ostaa osakkeita suomalaisia listattuja pörssiosakkeita suoraan tai ulkolaisen välittäjänsä kautta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Luulisi monessa pörssiyhtiössä suuren osan, tai jopa enemmistön osakkeista jo olevan hallintarekisterissä. Eihän niitä liene suorilla arvo-osuustileillä kuin suomalaisten ja niiden ulkolaisten jotka aikovat käyttää yhtiökokouksessa äänivaltaansa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen verohallinosta juuri äsken Mtv-3 uutisissa selitti varsin tyhjentävästi mistä hallintarekisterissä on kysymys ja miten se antaa mahdollisuudet sisäpiirikauppoihin, veronkiertoon jopa korruptioon, kun päättäjien kytkökset liike-elämään kyetään salamaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Olisi tietenkin hyvä tutustua säädettyihin lakeihin talous-ja verorikoksista aiheutuviin seuraamuksiin.

Veropetosta koskevassa säännöksessä määritellään yhdeksi tavaksi syyllistyä veropetokseen on olennaisten tietojen salaaminen verotuksessa.

Salaaminen on kytketty verotusta varten annettavaan ilmoitukseen eli veroilmoituksessa. Käytännössä usein kyseeseen tulee yksityisen tai yrityksen antama veroilmoitus. Tietoja voidaan salata myös esimerkiksi veroviranomaiselle lähetyssä kirjeessä tai eri verotukseen liittyvissä valituskirjelmissä.

Veropetos tunnusmerkistöä sovellettaessa tuomioistuimessa, yleisemmin syyttäjä väittää veropetoksesta syytetyn henkilön antaneen vääriä tietoja veron määräämiseen vaikuttaneista seikoista, kuin salanneen tietoja.

Mikäli veropetoksessa tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti ja veropetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, katsotaan teko törkeäksi veropetokseksi. Tähän syyllistyvä tuomitaan lain mukaan törkeästä veropetoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Lievästä veropetoksesta on kyse, jos veropetos on tavoitellun taloudellisen hyödyn määrä tai muut rikokseen liittyvät seikat huomioiden kokonaisuutena arvostellen vähäinen. Seurauksena lievästä veropetoksesta on sakko.

Yksityisen sijoittajan kannalta omistusten salaaminen sisältää huomattavan riskin edellä esitetyn lisäksi syntyvien tappioiden osalta. Verotuksessa osakkeiden omistuksista synytyneet tappiot voidaan vähentää verovuonna ja viitenä seuraavana vuonna syntyneistä voitoista tai pääomatuloista. Tämä periaate koskee myös omistuksessa olevia ulkomaisia osakkeita. Niiden hallintajärjestelmällä ei ole merkitystä. Salaamalla omistuksensa sijoittaja menettää tämän hyödyn.

Omistusten salaaminen sisältää siis rikokseen syyllistymisen ja taloudellisen riskin.

Käyttäjän MarjaWolski kuva
Marja Wolski

Kiitos Hanna,

Tottakai hallintarekisteri on hylättävä, ja vaffasti. - - Sitä paitsi, (siis vähän eri asiasta),eikö kannattaisi puolueiden, joita me ihmiset äänestämme tai sitten emme, miettiä koko ajan toimissaan KOKONAISVAIKUTUSTA VALINTOJENSA SEURAUKSENA,tarkoitan yksinkertaisesti sanoa, että kun on niin paljon kurjuutta ja VÄÄRYYTTÄ, niin unohdella vähäsen oman puolueeen välkkyvyyttä jos voivat yhdistää voimansa/ajatuksensa/tahtonsa OIKEESTI muiden lähellä olevien kanssa. Tarkoitan että joskus on tuntunut silti, että ainako vaan se vasemmisto, johon MINÄ LASKEN DEMARIT YMS OIKEISTA ASIOISTA OIKEIN AJATTELEVIA (kaikkia on äänestetty!, liikaa vaan tuhlaa kallista aikaa keskinäiseen pienkinasteluun + - erimielistelyyn, huomaamattaan ehkä, että OIKEISTOPUOLUEET sitoutuvat, oli syytä tai ei, siis osaavat liittoutua, ainaskin tarpeeen tullen, hyvä veli -systeemiin.

Toki jaot oikeisto-vasemmisto etc. muuttuilee koko ajan, mutta oman tärkeän asian, työtätekeviän asialla kun ollaan,VÄHINTÄÄN pitää ja täytyy ymmärtää tänä päivänä, että joukkovoima vielä (ainakin) onmvasemmistolla - ja sikai vasemmiston pitää ja täytyy sitä käyttää. PITÄNYT OLISI JO SILLOIN HERÄTYSKELLOJEN SOIDA, KUN NIINISTÖSTÄ "TUJUSEN" MAINOSTOIMISTON SLOGANINA TEHTIIN "TYÖVÄEN PRESIDENTTI" SEKÄ MUUT SUORAAN VASERMMISTOLTA NAPATUT VAKAUMUKSEN IKÄÄNKUI-ÄÄNET.

oNHAN TIETTY TOTTA, ETTÄ KOKOOMUSLAISISSA ON PALJON ERILAISIA YRITTÄJIÄ, EHKEI NIIN RIKKITA KUIN NE JOTKUT TOISET, MUTT JOKU JÄRKI PUOLEPOLITIIKASAKIN PITÄISI OLLA. - TILANE ETTEI YHTÄÄ VASEMPAA LAITAA JA PÄINVASTOIN OKLISI TUHOISA - - - - NÄÄS DEMOKRATIAA YLIPÄÄTÄÄN EI VOI OLLA ILMAN ERILAISUUTTA. EMME HALUA PALATA TAANNOISEEN KURJALISTO-ASEMAAN MUIDEN ,AAILMAN KÖYHIEN KANSSA. PITÄÄ KORJATA RIVIT ! < TARKOITTAA OMAT KÄSITTEET!!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Joissain asioissa samaa mieltä .
Miten "onnekas" sattuma Kepu,kok,rkp EU/EMU-95
Miten onnekas "sattuma" Lissabonin sopimus (EU-lait ohittaa kansalliset lait)-08 Kepu,kok,rkp
Onneksi "Kreikka" ym.maiden vipit sattu-09 (Saksan ja Ranskan pankkien velkoihin) Kepu,kok,Rkp
Nyt Hallintarekisteri.Kepu,kok

-87 jälkeen alkoi porvarienemmistö putki eduskunnassa.
Nyt porvaripuolueita 6-2 sdp,vas.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

"Nykyisellään suomalaisten on omistettava arvopaperinsa suoraan ja omistusrekisteri on yleisölle julkinen."

Ylläoleva Hanna Sarkkisen väite ei pidä paikkaansa.

Tässä on juridisesti sitova lausuma valtionvairainministeriöstä Alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimolta:

"Mutta saako suomalainen sijoittaja jo nyt omistaa kotimaisia osakkeita hallintarekisteröidyn tilin kautta, jos hän käyttää ulkomaita palveluntarjoajaa?

Lainmukaisuuden tulkitsee viime kädessä tuomioistuin tapaus kerrallaan. Kenellekään ei voi suositella suomalaisen lainsäädännön rajoitteiden väistämistä ulkomaista palveluntarjoajaa hyödyntämällä. Mutta pohditaan silti, kuka tällaisessa kuviossa voisi toimia lainvastaisesti.

Eurooppalaisen lainsäädännön perusteella on selvää, että ulkomainen palveluntarjoaja saa tarjota palveluja rajan yli, kun sillä on toimilupa kotivaltiossaan. Ulkomainen palveluntarjoaja ei siis toimisi lainvastaisesti.

Kieltääkö laki sijoittajaa?

Entä toimisiko suomalainen asiakas lainvastaisesti? Julkisuudessa on kerrottu, että laki kieltäisi suomalaiselta sijoittajalta ulkomaisten hallintarekisteripalvelujen käytön.

Arvo-osuustililakia sovelletaan arvopaperikeskuksen osapuoliin eli Suomessa toimiviin tilinhoitajiin. Siitä ei siksi voi johtaa rajoitteita yksityisen sijoittajan toiminnalle.

Kun arvo-osuuslainsäädäntö annettiin 1990-luvun alussa, kotimaiset arvopaperimarkkinat olivat keskittyneet Suomeen. Lainsäätäjän tarkoitus tuskin oli kieltää hallintarekisteröinti kotimaassa mutta sallia se ulkomaisen palveluntarjoajan kautta.

Eurooppalaisen kilpailun avautumisen vuoksi on kuitenkin jouduttu uuteen tilanteeseen. Nykyään on vaikea nähdä, millä perustein ulkomaisten hallintarekisteripalvelujen käyttöön voisi puuttua.

VM:n lakiluonnos ottaa joka tapauksessa kantaa vain kotimaiseen hallintarekisteröintiin. Se ei siten lisäisi eikä vähentäisi suomalaisten sijoittajien oikeuksia asioida ulkomailla toimivien palveluntarjoajien kanssa."

http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tuomas-sa...

"Tällä hetkellä DEGIRO ei ilmoita verottajalle kaupankäynnistäsi, mutta verovuotta seuraavan vuoden puolella voit ladata Webtraderistamme raportin joka on räätälöity Suomen verottajaa silmälläpitäen. Tämän raportin pohjalta vero-ilmoituksen (9A lomake) täyttö on vaivatonta. Vaikka emme ilmoita verottajalle kaupankäynnistäsi suoraan, teemme Suomen verottajan kanssa varauksetonta yhteistyötä jos vastaanotamme tarkistuspyyntöjä kaupoista tai asiakkaan sijoittamiseen liittyvistä asioista."

https://www.degiro.fi/ohje-ja-tuki/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset