Terveyttä kustannustehokkaasti

Ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden parantaminen ei välttämättä maksa paljoa – joskus se jopa säästää rahaa. Terveyttä voidaan tuottaa kustannustehokkaasti, kun panostetaan ongelmien ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin. Myös Oulussa tulisi siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin. Se vaatii panostuksia toisaalle, mutta säästää rahaa toisaalla.

Terveyskeskuksiin panostaminen on kustannustehokasta. Valitettavasti nyt terveyskeskukset ovat paikoin ruuhkautuneita tai niissä ei saa tarvitsemaansa palvelua sujuvasti. Kuitenkin ihmisten hoitaminen mahdollisimman varhain on kustannustehokasta, sillä säästetään myöhempien raskaiden palveluiden kustannuksia. Terveyskeskusmaksujen poistaminen olisi tasa-arvoa ja kansanterveyttä parantava teko. Terveyskeskusmaksun tuotto kunnalle on lähes mitätön ja iso osa siitä menee keräämisen kustannuksiin, mutta se saattaa lykätä vähävaraisten hoitoon hakeutumista ja pahentaa siten ihmisten ongelmia. Hoidon lykkääntyminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Monissa kunnissa hyväksi havaittu kustannustehokas terveysteko on maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille. Sen on todettu vähentävän abortteja ja seksitauteja ja siten säästävän kunnan rahoja. Esimerkiksi Raumalla ja Vantaalla on saatu hyviä kokemuksia maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille ja Oulun tulisi ottaa näistä kunnista esimerkkiä.

Perhepalveluihin satsaaminen vähentää lastensuojelun kuluja. Se on todettu mm. Imatralla, jossa on voitu säästää verorahoja satsaamalla matalankynnyksen perhepalveluihin ja sitä kautta vähentää huostaanottojen ja lastensuojelun tarvetta. Hyvillä toimintamalleilla voidaan säästää rahaa ja vähentää inhimillistä kärsimystä ja pahoinvointia. Myös matalankynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuteen panostamisen on todettu parantavan ihmisten hyvinvointia kustannustehokkaasti.

Hyvä palvelu ei aina tule kalliiksi, se saattaa lopulta jopa säästää veronmaksajien varoja. Toimintamallien uudistaminen ja ennaltaehkäisyyn ja matalankynnyksen palveluun satsaaminen vaatii kunnilta kuitenkin uudistuskykyä ja näkemyksellisyyttä. Se edellyttää, että kuntataloutta tarkastellaan ja suunnitellaan yhtä budjettivuotta pidemmällä aikajänteellä ja kokonaisuutena. Panostaminen matalankynnyksen toimintamalleihin tulisi nähdä inhimillisenä investointina, joka maksaa itsensä takaisin. Ihmiset ovat meidän suurin ja tärkein voimavaramme, heihin kannattaa satsata.

HannaSarkkinen
Vasemmistoliitto Oulu

Sosiaali- ja terveysministeri, kansanedustaja ja Oulun kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu