Hanna Sarkkinen

Tilauksessa turvallinen sote-uudistus

Vasemmistoliitto julkaisi tänään oman esityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. Minipamfletti ”Osallisuus, itsemääräämisoikeus ja kestävyys” on luettavissa osoitteessa http://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2017/03/Vasemmiston-sote.pdf

Vaihtoehtoja hallituksen sote-uudistukselle todella tarvitaan, sillä monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että hallituksen sote-malli voi johtaa kustannusten paisumiseen, palveluketjujen pirstoutumiseen, alueellisen tasa-arvon heikkenemiseen ja jopa koko palvelujärjestelmän kaaokseen. Ylen uutinen: Professorit: Vapaudesta valita tuli mahdoton yhtälö – "Talon voi polttaa vain kerran"

Vasemmistoliitto haluaa maakuntapohjalle rakennettavan sote-uudistuksen, joka parantaa terveydenhuollon laatua ja saatavuutta sekä vahvistaa sosiaalihuollon asiakkaiden ja terveydenhuollon potilaiden itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa. Lisäksi kannamme vastuuta siitä, ettei sote-palveluiden hintalappu veronmaksajille nouse pilviin.

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun hallituksen esityksestä sote-palveluiden järjestämisestä. Esitys on 1002 sivua pitkä! Ja nyt käsittelyssä on vasta puolet esityksestä, eli maakuntiin tuleva palveluiden järjestäminen. Kokoomuksen vaatima niin sanottu ”valinnanvapaus” käsitellään vasta myöhemmin tänä keväänä.

Hallituksen sote-lakiesitysten mukaisesti kaikkiin maakuntiin tulee pakolliseksi malli, joka perustuu palveluiden järjestämisen ja tuottamisen eriyttämiseen, palveluiden tuotannon pakkoyksityistämiseen ja julkisomisteisen palvelutuotannon pakkoyhtiöittämiseen. Lisäksi hallitus määrää maakunnille pakollisen yksityistämisprosentin.

Oulun ja Kainuun osalta hallituksen sote-malli on aivan nurinkurinen. Hallitus harjoittaa anti-benchmarkkausta, eli huonojen käytäntöjen levittämistä ja hyvien romuttamista. Hallitus pelaa nyt vaarallista ja vastuutonta peliä ihmisten terveydellä ja veronmaksajien rahoilla.

Kainuussa on vuosia rakennettu maakunnallista sosiaali- ja terveyspalvelujen mallia, joka perustuu palveluiden integraatioon ja tehokkaiden ja sujuvien palveluketjujen rakentamiseen. Nyt hallitus pakottaa linjauksillaan Kainuun romuttamaan pitkään rakennetut ja toimivat palvelumallit.

Oulussa sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaaja–tuottaja-malli aiheutti turhaa byrokratiaa, vastuunsiirtelyä, osaoptimointia, ihmisten pallottelua ja nousevia kustannuksia. Tilaaja–tuottaja-mallista päätettiinkin huonojen kokemusten vuoksi luopua vuonna 2013. Nyt hallitus laajentaa saman valtakunnalliseksi käytännöksi järjestäjä–tuottaja-mallin nimellä. Oulussa koetut ongelmat uhkaavat nyt koko maata, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Maakunnille ei hallituksen esityksessä anneta juuri liikkumavaraa palvelutuotannon organisoimiseen. Tällä hetkellä sote-palveluista vastaavat kunnat saavat itse päättää, kuinka laajasti ne yksityistävät palveluita ja miten ne organisoivat tuotannon ja hallinnon. Nyt perustettavilta maakunnilta viedään päätösvalta organisoida palvelut kustannustehokkaasti ja oman alueen kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla. Maakuntien itsehallinto jää hyvin näennäiseksi, maakuntavaltuutettujen vallaksi jää päättää lähinnä siitä, mistä seuraava terveyskeskus lakkautetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset