Hanna Sarkkinen

Oikeus päättää omasta ruumista on ihmisoikeus – ja hyödyttää lopulta kaikkia

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) ilmoitti tänään, että Suomi suuntaa 20 miljoonaa euroa lisätukea seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseen kehitysmaissa. Mykkänen kertoi asiasta Brysselissä järjestetyssä  She Decides -konferenssissa, jossa itsekin olen paikalla.

Ulkoministeriön mukaan Suomen lisärahoitus suuntautuu esimerkiksi Somaliassa, Afganistanissa ja Keniassa tehtäviin kahdenvälisiin ohjelmiin, humanitaariseen apuun sekä kansainvälisille kansalaisjärjestöille.

Naisten ja tyttöjen oikeudet sekä seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat yksi Suomen kehityspolitiikan painopiste. On erittäin hienoa, että Suomi on mukana paikkaamassa rahoitusvajetta, joka syntyi, kun USA ilmoitti lopettavansa tukensa monille asian parissa työskentelevälle järjestöille. Trumpin päätöksen on arvioitu aiheuutavan kehittyvissä maissa valtavan määrän nykyistä enemmän ei-toivottuja raskauksia, turvattomia abortteja ja äitiys- ja lapsikuolemia, jos vajetta paikkaamaan ei löydy muuta rahoitusta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet tarkoittavat käytännössä turvallisia synnytyksiä ja raskauden aikaista terveydenhuoltoa, oikeutta ehkäisyyn ja myös turvalliseen raskauden keskeytykseen, seksuaalisen itsemääräämisoikeuden vahvistamista, lapsiavioliittojen ja seksuaalisen väkivallan vähentämistä ja oikean tiedon jakamista. Kyse on siis perustavista ihmisoikeuksista. Kyse on samalla yhteiskuntien kehittämisestä, sillä panostatus seksuaaliterveyteen hillitsee väestönkasvua ja vaikuttaa positiivisesti myös talouskehitykseen.

On todella hienoa, että Suomi korostaa naisten ja tyttöjen oikeuksia. Tilanteessa, jossa konservatismin tuulet puhaltavat monien perinteisten avunantajamaiden politiikassa, vahvat kannanotot lisääntymisterveyden puolesta ovat kunnioitettavia.

Valitettavasti keskustelussa on kuitenkin hämärtynyt se ikävä tosiasia, että mitään uutta rahoitusta kehitysyhteistyöhön ei ilmeisesti Suomessa ole tulossa. ”Lisäpanostuksissa” on ilmeisesti kyse määrärahojen uudenlaisesta kohdentamisesta ennalta päätetyn budjetin puitteissa.

Sipilän hallitus leikkasi kehitysyhteistyöstä 330 miljoonaa euroa vuonna 2016, ja viime kevään kehysriihessä se ilmoitti 25 miljoonan euron lisäleikkauksesta ensi vuodelle suunniteltuihin määrärahoihin. Myös perhesuunnittelu- ja naisjärjestöiltä on leikattu. Tämän hallituskauden ajan kehitysyhteistyöhön suunnataan alle 0,4 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on kaukana Suomen 0,7 prosentin lupauksesta sekä pohjoismaisesta yhden prosentin tasosta.

Naisten ja tyttöjen oikeuksien korostaminen on arvovalinta, mutta niin on myös kehitysyhteistyön supistaminen. 

Jätin tänään eduskunnassa yhdessä kuuden muun kansanedustajan kanssa kirjallisen kysymyksen, jossa pyydämme hallitukselta selvennystä siihen, mistä luvatut lisärahat tarkalleen otetaan ja onko kyse aidosta lisärahoituksesta. Uusien panostusten tulisi olla aidosti uutta rahaa, eikä leikkausta muusta tärkeästä kehitys- ja ihmisoikeustyöstä.

Täytyy ihmetellä, että maailman mailla tuntuu olevan paljon ylimääräistä rahaa laittaa jälleen kiihtyvään asevarusteluun, vaikka siinä kisassa häviävät kaikki. Sen sijaan kehitysyhteistyöhön ja naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistamiseen ei rahaa tunnu löytyvän, vaikka se hyödyttää kaikkia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Päätös "omasta ruumiista" kannattaa tehdä hyvissä ajoin - tuhkaus vai arkkuhautaus ...

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Hieno nimi seksuaali- ja lisääntymisterveys kätkee hyvin taakseen sen, että ei välttämättä päätetä omasta ruumiista vaan toisen ihmisen elämästä. Ja sitä Trump vastusti, ei ehkäisyä eikä äitiyshuoltoa yms.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Hyvin ollaan huolissaan kehitysmaiden naisten ja tyttöjen seksuaaliterveyden tilanteesta vaikka oman maan sosiaaliterveyden sekä vanhusten hoidossa olisi parantamista.

Ihmettelen mistä rahat otetaan vai ottaako Suomi lainaa sitä varten ? Vai tehtiinkö uusi koulutuslupaus ... ;)

Aikoo Suomi myös lisätä tukea siinä tapauksessa että Trumpin hallinto leikkaa rajusti kehitystukea Afrikkaan ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset