Hallitus pelaa sote-rulettia

Suomi tarvitsee sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista, mutta Sipilän hallituksen käsissä vuosisadan suurin julkisten palveluiden uudistus on menossa pahasti metsään. Lukuisat asiantuntijat ovat varoittaneet, että palveluiden yksityistämiseen ja yhtiöittämiseen perustuva hallituksen sote-malli uhkaa tulla erittäin kalliiksi, niin rahallisesti kuin kansanterveydellisestikin.

Saumattomat ja sujuvat palveluketjut, perusterveydenhuollon vahvistaminen sekä terveyserojen kaventaminen olivat sote-uudistuksen perusajatus. Nyt hallituksen ns. ”valinnanvapaus”-linjaukset ja julkisten palveluiden pakkoyhtiöittäminen tekevät saumattomien palveluketjujen ja sitä kautta kustannustehokkaan järjestelmän rakentamisesta mahdotonta. Myöskään kansalaisten tasa-arvo ei toteudu, kun mallista tulee alueellisesti eriarvoinen ja moniongelmaiset ja paljon sairastavat uhkaavat jäädä heitteille monimutkaistuvassa järjestelmässä. Asiantuntija-arvioiden mukaan hallituksen sote-malli ei toteuta mitään uudistukselle alun perin asetettuja tavoitteita! Hallitus tuntuu täysin unohtaneen uudistuksen kantavat ajatukset, ja ottaneen johtotähdekseen palvelumarkkinoiden avaamisen monikansallisten sote-konsernien voitontavoittelulle. Kenen ehdoilla uudistusta oikein ajetaan?

Sote-uudistus tarvitaan ja maakuntapohja on luonteva pohja uudistukselle. Sote-palvelut tulee koota kunnilta itsehallinnollisille maakunnille, jotka vastaavat palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta. Lähtökohtana tulee olla saumattomien palveluketjujen kustannustehokas ja tasa-arvoinen järjestäminen. Yksityiset palvelut voivat täydentää julkisia palveluita, mutta palveluiden yksityistäminen ei voi olla uudistuksen tavoitteena. Mallia koko Suomen sote-uudistukselle voidaan ottaa Kainuusta, jossa on jo useiden vuosien ajan järjestetty palvelut maakunnallisesti.

Valitettavasti Sipilän hallituksen sote-linjaukset tarkoittavat sitä, että Kainuun mallin valtakunnallistamisen sijaan Kainuu pakotetaan purkamaan ja pirstomaan sen vuosien ajan rakentama malli. Siellä joudutaan purkamaan rakennetut palveluketjut ja yhtiöittämään tuotanto.

Palveluiden laaja yksityistäminen taitaa olla Kokoomuksen suuri päiväuni ja Perussuomalaiset tuntuvat olevan täysin kujalla siitä, mitä on tapahtumassa. Toivoa kuitenkin sopii, että juuri eduskuntaan noussut emeritus kansanterveysasiantuntija Pekka Puska onnistuisi takomaan järkeä Keskustan eduskuntaryhmän päähän, jotta tämä vaarallinen pelleily ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluilla loppuisi.

HannaSarkkinen
Vasemmistoliitto Oulu

Sosiaali- ja terveysministeri, kansanedustaja ja Oulun kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu