Hanna Sarkkinen

Kuukautissuojille veronalennus

Kuukautissuojien hankinnasta kertyy naisille vuosikymmenten aikana merkittäviä sukupuolisidonnaisia kustannuksia. Kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisävero on tällä hetkellä 24 prosenttia, vaikka tuotteita voi verrata apteekeissa myytäviin terveystuotteisiin, joiden arvonlisävero kuuluu alennettuun 10 prosentin kantaan.

Kuukautis- ja inkontinenssisuojat ovat välttämättömiä hygienia- ja terveystarvikkeita, joita voidaan perustellusti pitää alennettuun arvonlisäveroon kuuluvina farmakologisina tuotteina. Olisikin oikeus ja kohtuus, että nämä välttämättömät hygienia- ja terveystarvikkeet siirrettäisiin Suomessa alennetun arvonlisäveron piiriin. Näin kevennettäisiin naisten sukupuolesta aiheutuvia erityismenoja.

Monessa EU-maassa ne nähdään farmakologisina tuotteina, joiden arvonlisävero on matalampi. Suojat on siirretty alennettuun arvonlisäverokantaan ainakin Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Atlantin toisella puolella New Yorkissa kuukautissuojien arvonlisävero on jopa poistettu kokonaan. Myös Australiassa ja Kanadassa käydään keskustelua kuukautissuojien verotuksesta.

On tärkeää, että alennettu verokanta koskisi kertakäyttöisten terveyssiteiden, tamponien ja pikkuhousunsuojien lisäksi myös pestävistä materiaaleista valmistettuja suojia ja kuukautiskuppeja. Pestävistä materiaaleista valmistetut suojat ovat ympäristöystävällisempiä kuin kertakäyttöiset ja ne soveltuvat ominaisuuksiensa puolesta toisille paremmin kuin kertakäyttöiset tuotteet. Vaikka kestosuojien hankintahinta on korkeampi, tulee niiden elinkaarikustannus kuitenkin yleensä kertakäyttötuotteita halvemmaksi.

Kuukautissuojiin voi kulua naisen elämän aikana tuhansia euroja. Arvonlisäveron alentamisen jälkeenkin suojat olisivat suuri menoerä, mutta kuitenkin nykyistä pienempi. Hintojen alentuminen helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta. Valtiontalouden mittakaavassa veromuutoksen vaikutus ei olisi kovin suuri. Ennen kaikkea kyse on yhdenvertaisuudesta ja välttämättömien terveystuotteiden hankinnan helpottamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minuahan tämä ei koske mutta noin yleisesti, voisiko partahöylät saada saman veronalennuksen piikkiin? Kyseessähän on (lähes) sukupuolisidonnainen tuhansien eurojen kustannus miehen eliniän aikana.

"Hintojen alentuminen helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta."

Osaatko tarkentaa, miten kuukautissuojien hinnanalennus helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ikääntyneet tarvivat päivittäissuojia virtsankarkailuun.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ymmärrän tuon. Mitä tekemistä sillä on esimerkiksi kuukautiskupin tai tampoonin veronalennuksen kanssa? Onko virtsankarkailu sukupuolisidonnaista?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3

Onhan sillä yhteistä. Miksi yhteisen pitäisi olla sukupuolisidonnaista?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Tuota sinun Sini pitäisi kysy blogistilta, joka kutsuu kustannuksia sukupuolisidonnaisiksi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #3

Tuskin mitään tekemistä. Veikkaan, että läppä löystyy sukupuolisidonnaisuuksitta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Veikkaan että läppä löytyy tästä:

"Kuukautissuojiin voi kulua naisen elämän aikana tuhansia euroja. Arvonlisäveron alentamisen jälkeenkin suojat olisivat suuri menoerä, mutta kuitenkin nykyistä pienempi. Hintojen alentuminen helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

Niin ja Tenat ovat ikäsidonnaisia. Kaikki on jotain sidonnaista ja siksi verrattavissa. Autoverot ovat autonomistajasidonnainen juttu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Totta maar, mutta tämä alkaa jo mennä vitsien puolelle:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Venetsiassa kysyi anno domini samassa hotellissa ollut täti mieheltään että mentäisiinkö kondomiajelulle, joten miten ne ajelujen kustannukset?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta tää ei ole hupijuttu vaan oikea asia.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Tässä US:n juttu aiheesta, jutun yhteydessä on kysely. Tällä hetkellä suurin osa ottaisi alvin kokonaan pois noilta tuotteilta: https://www.uusisuomi.fi/raha/213365-kansanedustaj...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Onko jotain yleisesti käytettyä tuotetta, jolta suurin osa ei sanoisi haluavansa alvia pois?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mutta kuten H:ki Kok Kokko sanoi: Miksi vanhukset tarvitsisi kuin 2 vaippaa/vrk?
Kun ei työssäkäyvillekkään ole kuukautissiteet ilmaisia.

Eli kun vanhuksen koko eläke menee suoraan hoivalaitokselle ja kahvirahaa jätetään n.90e/kk. Vaippoihin ei ole varaa?

Saako työtön toimeentulotukea 487e/kk saava kuuk.siteisiin ja lasten vaippoihin jonkun alennuksen ,ilman 24% ALV?

Kannattas keskittyä köyhimpien ongelmiin ja parantaa heidän elantoa.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Olen Sarkkisen kanssa samaa mieltä. Aiemmin luulin kuukautissuojien jo olevan alemmassa, terveystuotteille varatussa verokannassa. Viime syksyllä sain kuitenkin avausta asiaan.

Kyllä se näkyisi niiden talouksien tasapainossa, joissa vaikkapa opiskellaan. Siinä hommassa rahat on niin pienet, että jokainen euro tuntuu - jo ennen nykyisiä leikkauksia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Salosen kanssa samaa mieltä. Parranajo kobeet/höylät/vaahto samalla.. menee nimittäin mukava summa noihin.. Muuten hyvä idea. Pitää vain kaikki ottaa samalla huomioon.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yksi vaihtoehto olisi vain alentaa Euroopan korkeimpiin kuuluvaa arvonlisäverokantaa kaikissa ryhmissä. Olisi paremmin varaa niin tamppooneihin kuin partahöyliinkin.

Jotenkin järjetöntä nostaa ensin alvi tappiin ja sitten etsiä "sukupuolisidonnaisesti" halpuutettavia tuotteita.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Tämä on hyvä ja helposti toteutettava ehdotus. Kannatan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kosketa tietenkään meitä miehiä, mutta varmasti iso rasitus naisille. Ei varmasti ole isosta rahasta kyse, ja kun muuallakin maailmassa on alempia verokantoja, niin kannatan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kannatetaan pois. Mutta pitäisikö myös asevelvollisuuden aiheuttamat menot korvata tai maksaa palkkaa. Mediaani palkalla menetys yhden vupden aikana on 36000€.

Jos tähän lähdetään pitää kyllä kaikki tällaiset käydä läpi.

Yleisesti verotus on tietenkin liian korkea kaikessa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Viis perusänkyröistä, joille ei kelpaa mikään uudistus, jollei se hyödytä heitäkin. Kannatettava idea kaikkinensa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä tämä melkoinen rusinat pullasta aivopieru on. Mutta toki vain mielipiteeni. Minähän en hyödy asevelvollisuuden korvaamusesta. Vielä pahempana pidän siinä opintojen lykkääntymistä ja vielä uskon, että muutenkin kouluista syrjäytyville nuorille tuo voi olla viimeinenkin isku.

Intissä vapaaehtoiset naiset jo saavatkin paremman päivärahan.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Öää...Armeija siis ei kasvatakaan enää pojista miehiä, vaan on viimeinen niitti matkalla kohti syrjäytymistä?

Niin ja siis miksi tätä nimenomaista ehdotusta ei voisi suositella, kun sitä on perusteltukin tässä? Siksikö, kun joku saakin pientä hyötyä, mutta toinen ei?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #25

Mikä tekee mitäkin kenestäkin. Tasa-arvo ongelmia siis on. Syrjäytyvistä nuorista suurin osa on poikia.

Alvin laskeminen toista sukupuolta hyödyttävästi on blogin aihe. En kyllä ymmärrä miksi pitäisi antaa etuja joillekkin ja maksattaa niitä muilla. Kyllä verotuksessa jokin järki ja yhdenvertaisuus pitää olla. Kai tämä kertoo feminismin luonteesta. Etuja naisille.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #34

" En kyllä ymmärrä miksi pitäisi antaa etuja joillekkin ja maksattaa niitä muilla."
No sitten sinulla on edessäsi aika loputon suo, jos aiot kaikkea vastustaa missä toinen saa euronkin enemmän kuin toinen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #41

Antaa mennä vain.

Onhan niitä muitakin. Ay-liikkeen jäsenmaksuvähennystä, asuntolainankorkovähennystä, kotitalousvähennystä jne.... Verotus on käsittämätön soppa.

Mutta, jos tasa-arvolla tai jollain sukupuolivaikutksilla perustellaan olisi listalla melkoisesti isompia asioita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Käydään sitten tarkemmalla seulalla muutkin kustannukset läpi. Ensimmäisenä tulee mieleeni lasten vaipat, joihin menee useamman vuoden aikana tuhansia euroja, jos nyt muistelen vuosia taaksepäin lastenlasteni vauva-aikana. Viimeiset vaipat taisin ostaa noin kuusi vuotta sitten ja ihmettelin suurta menoerää, kun vielä ajoittain oli useammastakin vaippaikäisestä kyse samaan aikaan. Vaippaikä kestää kai syntymästä jonnekin 2-3 vuoteen lapsesta riippuen?

Onko niillä mahdollisesti jo nyt tullut verohelpotuksia, joka olisi huomattavasti tärkeämpi kohde ainakin minun mielestäni? Toki kaikki verohelpotukset olisivat ihan kivoja, mutta johonkin on myös raja laskettava tässä kalliin elämisen maassa, joka toimii jo nyt pitkälti velalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko perusasenteesi kuukautissuojasubventioihin negatiivinen kun vaadit juuri silloin kun se tuodaan esille noita muita? Miksi se siinä tapauksessa on negatiivinen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vastaan sivusta. ALV-verokannan yleinen laskeminen olisi Suomessa tärkeää, koska maksamme alvia huomattavasti enemmän kuin melkein mikä tahansa EU-verrokkimaa. Veronalennuksen kohdentaminen joihinkin tuotteisiin sukupuoleen vedoten ei saa kannatustani, koska nykyisellä alv-rakenteella se vain kasvattaa paineita pitää entisellään tai korottaa yleistä alv-kantaa.

Ydinperheissä tilastollisesti miesten tuloilla katetaan suurempi osa perheen kauppalaskuista kuin naisten tuloilla, joten perustellusti voidaan sanoa että miehet maksavat isomman osan naisten terveyssiteistä kuin naiset maksavat. Siksikään en ymmärrä tätä sukupuoliperustetta tässäkään asiassa.

Mutta jos tuolle tielle lähdetään, iskuporakoneiden, kiintoavainten ja moottorisahojen alv-verokantaa pitäisi laskea koska 24 prosentin alv rokottaa erityisesti miehiä. JOS siis ollaan oikeasti huolissaan siitä, että alv kohdistuu epätasa-arvoisesti eri sukupuoliin. Oikeastihan blogissa oli kyse siitä, että naisten hyödykkeitä pitäisi verottaa vähemmän kuin miesten hyödykkeitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Ihan iskuporakoneesta haaveilevana vastaan että näen ehdotuksessa ainakin kaksi hyvää seurantaisvaikutusta. 1. Tästä tulisi uusi äitiyslaatikko, kansainvälisesti noteerattu suomalainen pioneeriuudistus. Koko maailmaa ajatellen kuukautissuojaus on polttava kysymys köyhissä naisvihamielisissä maissa. Tämä olisi iso juttu! 2. Kaikki suvunjatkovaiheessa olevien naisten hemmottelu vaikuttaa myönteisesti syntyväisyyteen. Sehän on melko alhainen juuri nyt.
Palatakseni alkuun. Rautakauppafriikeille nykymaailma on parempi paikka. Vielä parikymmentä vuotta sitten niissä kohdeltiin naisasiakkaita huonosti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

" 1. Tästä tulisi uusi äitiyslaatikko, kansainvälisesti noteerattu suomalainen pioneeriuudistus"

Aijaa? En tiedä mutta blogistihan juuri aloituksessa kertoi, että käytäntö on jo voimassa useassa EU-maassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Lasten kulunkeihin on säädetty lapsilisä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Niin ja naisilla on kotihoidontuki, mikä ylittää monikertaisesti terveyssiteisiin menevän summan.

Vaippa maksaa 30 senttiä kappaleelta ja päivässä 1,5-3 euroa. Kuukaudessa 45-90 euroa. Pitikö 98 euron lapsilisällä saada muutakin kuin vaippoja?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paitsi n.50 000 lapsiperheen.Köyhimmän -94 lähtien ,poissa yhä.

-94-16
22vX 150milj/v= 3,3 mrd köyhiltä lapsiperheitä.
lähde:
Stvm-94/Yle-11

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Arvonlisän alentaminen laskisi käyttäjältä kustannuksia puolieuroa kuukaudessa eikä vahingoittaisi valtion taloutta.
Aloite on toteuttamiskelpoinen jos aikaa riittää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Naiset voivat säästää kuukautissuojakustannusissa synnyttämällä enemmän lapsia!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Piste Pertille! :) Lapsia me juuri enemmän tarvittaisiin maksamaan valtavia tulevaisuuden velkojamme, joita me nyt koko ajan syömme lastemme piikkiin. Mitä lähemmäs vaalit tulevat, niin sitä enemmän tullaan keksimään näitä verohelpotuksia, mutta kuka keksisi uusia työllisyyden- ja muiden tulojen kasvattamista - ja pian sittenkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Naisvaltaisten alojen työnantajat kiittää?

Naisen euro vaihtuukin miesten euroon palkoissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuon tyylinen puhe (#31) on tehokasta ehkäisyä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sinillä on ns. hiljaista tietoa ko. asiasta?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kunhan nyt ensin saataisiin maanpuolustusvelvollisuus koskemaan molempia sukupuolia tasa-arvoisesti, niin sitten voitaisiin miettiä noita hieman pienempiä epätasa-arvoisuuksia. Jos siis "ennen kaikkea kyse on yhdenvertaisuudesta".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja miehet isyyslomalle kun vauva on pieni.
Pääsis naiset asevelvollisuusaikana sillä välin ,sotkuun viettään iltaa "aseveljien" kanssa ,munkkikafetta juomaan.
Kannatan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hienoa, että kannatat. Tietenkin miehillä pitäisi olla mahdollisuus osallistua lastenhoitoon. Jotkut mieluummin hoitaisivat ja kasvattaisivat lapsia. Jotkut taas ovat valmiita ottamaan riskin rintamalle joutumisesta, missä he ovat vaarassa eivät vain kuolla vaan joutua elämään loppuelämänsä silvottuina, kovissa kivuissa ja täysin riippuvaisina muiden avusta. Tasa-arvoa on se, että tuo valinta, oli se sitten vapaa tai pakotettu, ei riippuisi sukupuolesta.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Arvonlisäverotuksen monimutkaistaminen ei ole tuottavaa työtä, ja työllistää lähinnä kassajärjestelmätoimittajia sekä kirjanpitäjiä. Suomessa tulisi pyrkiä yhteen arvonlisäverokantaan kuten Virossa, ja alennetuista kannoista tulee luopua. Köyhiä on alennetujen alv-kantojen sijasta parempi auttaa esim. laskemalla pienituloisten tuloveroastetta tai korottamalla suoria tulonsiirtoja.

Erilaiset arvonlisäverokannat mahdollistavat myös veronkierron: http://roopeluhtala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12577...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tenaleidit saa jo nyt ilmaiseksi virtsankarkailuun lääkärinlausunnolla. Ne tuodaan jopa kotiin asti veloituksetta.

Juhani Vehmaskangas

Kaikki kommentit huomioiden: Miksi naiset saavat armeijassa 0,50 euroa suurempaa päivärahaa kuin miehet?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pikkuisen tunsin myötähäpeää oululaisen vasemmistolaisen Hanna Sarkkisen avauksesta, naisia kohtaan ei mitään, kaikki kunnia heille.

Vasemmistolla näyttää olevan hukassa miten voisivat edetä kunnallis ja seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Ilmeisesti nykyisen vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin ja Hanna Sarkkisen kesken on menossa valatataistelu, Hanna on hävinnyt.

Li Anderson osasi käyttää hyväkseen thaimaalaisia marjanpoimijoita, Hanna Sarkkinen ei ole löytänyt sitä jotakin, kyllä se sieltä tulee kun aikasi odotat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Yllättävän optimistinen näkemys!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

49 kommenttia tähän mennessä eikä Sarkkinen ole osallistunut yhdelläkään. Mahtaako avustaja vetää haifaiveja onnistuneesta provosta?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei tämä ole provo. Tämä on ihmisläheistä politiikkaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #51

Vasemmistoliitto profiloituu ihmisten alapää-politiikalla.

Ensi viikolla joku toinen vasemmistoliittolainen kansanedustaja ilmeisesti vaatii wc-paperin alv:n poistoa varmistaakseen myös miesäänestäjien ja itse asiassa kaikkien äänestysikäisten eri sukupuolia edustavien kansalaisten kannatuksen seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

En kannata oikein mitään arvonlisäveron alennuksia. En kirjoille, en ruualle, en tamponeille, en lääkkeille, en autoille... Jostainhan ne verot on kerättävä. Haluaisin myös kotitalousvähennykset poistaa ja kilometrivähennykset. Mutta asuntolainan korkovähennys pitäisi palauttaa, koska sijoitusasunnoillakin se on 100% vähennyskelpoinen, joten tässä pitäisi olla tasa-arvo omassa-asujan ja sijoittajan välillä.

ALVissa muutaman poikkeuksen tekisin: liikennevakuutus, ja palvelut kuten ravintolapalvelut ja parturit yms.. Näihin minulla on todelliset syyt. Vakuutuksen ALV nostaa auton kiinteitä kustannuksia, mikä yhdessä ajoneuvoveron ja huoltojen kanssa sitouttaa ihmistä käyttämään autoa, koska polttoaine on halpaa. Tämän alvin ja ajoneuvoveron sijaan keräisin lisää polttoaineveroa, jotta maksat ajamisesta, ja vähemmän vain omistamisesta. Näin olisi selkeämpää kilpailuttaa kullekin matkalle polttoainekustannus versus joukkoliikenne. Nyt joukkoliikenne aina häviää ja käyttövoimaveronsa maksanut ei edes käy katsomassa lippujen hintoja, vaan ajaa halvalla löpöllä. Käyttövoimavero ja ajoneuvovero tulisi haitallisina poistaa kokonaan. Autovero ei haittaa.

Palvelut taas pitäisi olla ALVista vapaita, koska palvelua tekee joku ihminen kuten parturi tai kokki. Ja näiden palkoista menee jo järjetön määrä veroa, joten sen palvelun tuottaminen maksaa jo ihan älyttömästi (tyyliin parturi 30e). Suomalaiset tuhlaa tämän vuoksi sitten aikaansa leikkaamalla tukkaa itse, keräämällä marjoja ja tekemällä ruokaa kotona mm. kuorien perunoita, vaikka olisi dippainssin tai lääkärin paperit. Muissa maissa ihmiset vaan syö ulkona, ja tekee sitten enemmän just sitä työtä mihin ne on koulutettu, eikä hassaa arjessa aikaa niin paljon kaupassakäyntiin ja ruuanlaittoon vaikkapa. Näin saataisiin siis lisää palvelualan työpaikkoja, ja ihmiset säästäisi aikaa ja kaikki saisi paremman elämänlaadun. Eikö olekin mukavaa syödä ulkona?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt on taas huolet ja mittasuhteet kohdallaan. Kannatan tietysti Sarkkisen ideaa näin periaatteen tasolla, mutta muuten se tuntuu kyllä aika väsyneeltä kannanotolta. Mikäli tässä on Sarkkisen keskeinen vaaliteema, niin melko pahalta näyttää. Mikäli muistini ei nyt petä, niin Libressen hinta oli Suomessa sen kolme euroa paketilta. Verojen osuus paketista on 72 senttiä. Vuodessa tämä tekee keskimäärin noin 2,88 euroa, mitä näihin veroihin menee.

Suomessa on myös yli kilometrin mittaisia leipäjonoja, vanhukset on käsittääkseni jätetty heitteille ja hoitokodeissa tapahtuu laiminlyöntejä harva se päivä. Samaan aikaan yli 700 000 ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella ja lapsiköyhyys on karannut täysin käsistä, kun maassa on jo yli 126 000 köyhää lasta --- mutta vasemmistoliitossa on kova huoli niistä neljästä paketista, jotka nainen joutuu ostamaan vuoden aikana.

Ilmeisesti asiat ovat kaikesta huolimatta vielä aivan liian hyvin, tai sitten nyky-vasemmisto on vain hiton väsynyt. Tunnustan nyt tässä, että juuri tällaisten iltapäivälehti-spektaakkelien vuoksi minun on hyvin vaikea identifioida itseäni vasemmistoon. Sori siitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kansanedustaja ratsastaa sumeilematta näennäisehdotuksella. Hyöty on täysin mitätön, mutta byrokratiaa ja tehottomuutta saataisiin kyllä aikaiseksi. Onneksi meillä on Puheenvuoro, että saadaan julkisesti tarkastella mitä poliitikot pitävät tärkeänä ja edistettävänä. Jos Sarkkinen tekee tästä eduskunnassa aloitteen, on se täysin vastuutonta resurssien tuhlausta.

Itselläni on toki muitakin syitä miksi en osaa identifioida itseäni vasemmistoon, mutta tällaisten ulostulojen vuoksi en osaa ottaa heitä enää edes vakavasti. Tulee kyllä Esko Seppästä ikävä, vaikea uskoa että vaalipiiri oli sama. Voiko näillä kahdella olla yhteisiä äänestäjiä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Facebookissa sain jo kuulla, että hienoa kun tuon "asenteitani" esiin, ja että tottakai miesten mielestä kaikki naiseuteen liittyvää on jonnin joutavaa näpertelyä. Kyllä jos puhutaan alle 10 euron vuosittaisesta säästöstä, niin se on melkomoista näpertelyä. Puhun nyt vain siitä, mitä olen itse kotiin niitä paketteja kantanut. Varmasti on myös naisia, joilla vuoto on runsaampaa ja kestää pidempään - ja naisia joilla ei ole. En minä sitä sano. Asiat tulisi kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen. Jos lasketaan, että menisi paketti menkkojen aikana, niin me puhutaan edelleen alle kymmenen euron vero-osuudesta vuoden aikana. Ja mikäli naisen menkat kestää 40 vuotta, niin elämän aikana veroihin menee sen 345 euroa ja 60 senttiä. Onhan sekin tietenkin jotain. Ylimääräistä.

Kuten tuossa ylempänä totesinkin, niin periaatteen tasolla kannatan Sarkkisen ideaa. Ei se huono ole, eikä minun mielestäni mistään partateristä tarvitse tästä huolimatta veroja poistaa, vaikka kuukautissuojista se poistettaisiinkin. Eräs demareihin pompannut perussuomalainen nosti ne heti esiin tuolla omassa blogissaan - voissapaistettu populisti kun on. Laskeskelen tässä vain, että mitä se hyödyttäisi. Kyse ei ole mistään ruusujen sodasta ja sukupuolten välisestä kuilusta, vaan kylmistä realiteeteista. Minullakin on okeus priorisoida asioita, niin kuin Sarkkisellakin. Hän pitää tätä verouudistusta tärkeänä ja merkittävänä. Ei se missään mielessä väärin ole, vaikka minusta me puhummekin lillukanvarsista.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ideahana toi on jees, mutta eiköhän se verohelpotus mene kuitenkin kauppiaan kassaan. Ja huolestuttavaa on ettei Kansanedustajalla ole tärkeämpiä huolenaiheita, niin kuin aiempi kommentoija tuo hyvin esiin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Entä sitten kun nykyisin on moninaisia sukupuolia. Saattaisi tulla siis kysymykseen, että jollekin henkilölle tulisi korvattaviksi kummatkin tässä keskustelussa esillä olleet tarvikkeet ja välineet.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Ei kuukausisuojien veronalennuksia, ilman että miesten partaterille annetaan sama veronalennus. Tähän voidaan tiivistää kommentit. Kuitenkin naisetkin käyttävät teriä mm säärikarvojen ajamiseen, yleisesti naiset käyttävät enemmän rahaa kosmetiikkaan, joka johtuu yhteiskunan odotuksista. Kuukausisuojien veronalennus on kannatettava ajatus sen vuoksi koska ne ovat hygieniatuotteita, eivät kosmetiikkaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei voida, tuo tiivistys on räikeän tarkoitushakuinen. Ethän kuvittele valistuneen lukijan lankeavan tuollaiseen olkiukkoon. Kommenteissa oli huomattavan paljon hajontaa, sekä puolesta että vastaan argumentoineissa.

Hygieniatuotteiden verokannan alentamisen puolesta löytyisi varmasti perusteluja samoin perustein kuin elintarvikkeidenkin. En kuitenkaan näe miksi kuukautissuojat edustaisivat mitään erityistä osuutta, tullakseen edes erikseen mainituiksi.

p.s. Anteeksi Sini. Pidän sinua valistuneena lukijana, vaikka lankesitkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset