Hanna Sarkkinen

Valtion ei kannata myydä lypsäviä lehmiä

Viisaalla omistajapolitiikalla voidaan vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen, talouden kehittämiseen ja modernisointiin, sekä tukea uusien alojen ja innovaatioiden syntyä. Tarvitaan fiksua, aktiivista ja suomalaista työtä tukevaa omistajuutta.

Suomen korkea osaaminen ja taloudellinen kehitys ovat seurausta tietoisista valinnoista panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä aktiiviseen elinkeinopolitiikkaan. Näin tulee toimia jatkossakin. Keinoja on aktiivisen omistajapolitiikan lisäksi esimerkiksi Tekesin innovaatiorahoitus. Myös julkisilla hankinnoilla vaikutetaan kymmenien miljardien edestä elinkeinorakenteeseen, ja näitä hankintoja tulisi ohjata viisaasti ja innovatiivisuutta tukevasti.

Kun valtio toimii sijoittajana ja omistajana, ei sen pidä heittäytyä äänettömän yhtiömiehen rooliin, vaan käyttää omistajan valtaa suomalaisten työpaikkojen synnyttämiseksi ja säilyttämiseksi. Valtio-omisteisten yhtiöiden on myös näytettävä suuntaa yritysvastuun kantamisessa esimerkiksi työehtoihin, veroraportointiin ja ympäristöasioihin liittyen.

 

Vake Oy WTF

Eduskunta äänesti tänään valtion omistajapolitiikkaan liittyvästä lainsäädännöstä. Hallituksen johdolla ollaan nyt perustamassa valtio-omistusten kehitysyhtiö Vake Oy:tä, johon liittyy vielä monia avoimia kysymyksiä. Hallitus aikoo siirtää 2,4 miljardin euron edestä valtion omistuksia kehitysyhtiöön. Kehitysyhtiölle ei kuitenkaan ole eduskuntakäsittelyn aikana pystytty osoittamaan todellista tarvetta, eikä sen käyttötarkoitus ole selvä.

Hallitus on oikeassa siinä, että aktiivinen valtio-omistaja voi synnyttää, tukea ja mahdollistaa uudenlaista liiketoimintaa. Epäselväksi kuitenkin jää, miten esitetty kehitysyhtiö Vake Oy tukee tätä päämäärää. Mitä sellaista kehitysyhtiö voi tehdä, mitä ei jo nykyisellä valtio-omistusten rakenteella pystyisi tekemään?

Esitin, että hallituksen olisi annettava eduskunnalle kattava selvitys kehitysyhtiön todellisesta tarpeesta ja käyttötarkoituksesta. Valitettavasti hallituspuolueiden johdolla tämä esitykseni kumottiin eduskunnan äänestyksessä. Selvitystä ei siis haluta antaa.

On epäselvää, miten uusi yhtiö tulee toimimaan. Sitä koskevat osakeyhtiölain mukaiset vastuut ja velvoitteet. Mikä tulee olemaan kehitysyhtiön hallituksen ja maan hallituksen välinen suhde, jos tosiasiallisesti valtaa käyttää Sipilä, mutta vastuu päätöksistä on osakeyhtiölain mukaisesti yhtiön hallituksella?

 

Kansanvalta heikkenee

Kehitysyhtiön tulovirrat olisivat valtion budjettitalouden ulkopuolella. Tämä heikentää demokratiaa ja päätöksenteon avoimuutta. Päätökset valtion omistuksista siirtyvät yhden askeleen kauemmas eduskunnan suorasta ohjauksesta. Myös Valtiontalouden tarkastusvirasto ja lainsäädännön arviointineuvosto ovat kiinnittäneet huomiota kehitysyhtiöjärjestelyn epäselvyyteen ja eduskunnan päätösvallan kaventumiseen.

Hallitus ehdottaa tiedonkulkua parantamaan omistajapolitiikan parlamentaarista neuvottelukuntaa. Neuvottelukunta on kyllä tervetullut, mutta demokratian osalta tilannetta se ei korjaa, koska kyseessä on vain keskustelufoorumi vailla päätösvaltaa.

 

Kehitysyhtiö vai myyntiyhtiö?

Pelkona on, että kehitysyhtiöjärjestely on yksi askel siihen suuntaan, että hallitus myy strategisesti tärkeitä tai taloudellisesti järkeviä omistuksia ideologisista syistä enemmän kuin olisi perusteltua. Pelkona on, että kehitysyhtiöstä tulee pelkästään omistusten myyntiyhtiö. Että Sipilän hallituksen uusi aktiivinen omistajapolitiikan ote tarkoittaa vain lisääntyvää aktiivisuutta omistusten myymisessä.

Tuottavaa valtio-omistusta ei ole perusteltua laittaa lihoiksi tilanteessa, jossa omistusten tuotto on paljon korkeampi kuin vallitsevat lainakorot. Tällä hetkellä valtio saa lainaa miinuskorolla eikä hyvin tuottavan omaisuuden myynnissä ole juuri järkeä. Valtion viiden vuoden lainan korko on tällä hetkellä Suomen Pankin mukaan -0,41% ja kymmenen vuoden lainan korko 0,54%. Viime vuonna valtioenemmistöisten yhtiöiden osinkotuotto oli 6,1 % ja osinkoja tuli yhteensä 1,6 miljardia. Lypsäviä lehmiä ei kannata myydä tai teurastaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Piri

Pientä juttua omaisuuden myynnistä ja muutenkin kaivosten veroituksesta ja rahoituksesta.

Napapiirin Kongo
https://www.youtube.com/watch?v=zEcVmM0QeR4

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niin, saako nyt terrafamen myydä vai ei?

Kaivostoiminta on kumminkin Suomessa siistiä vs. jos tuo kaivos olisi Kiinassa. Että globaalisti ajateltuna tässä nyt niin kauhean pahasti ole käynyt.

Juhani Piri

Senku myyvät ,mutta kukaan hullu sitä ei osta.

Suomi myy kyllä hyvät bisnekset halvalla muilla ja pitää itsellään huonot. Talvivaara tulee maksamaan meille melkoisen pitkän pennin ja voi olla että kuullaan tuosta alueesta kaukana tulevaisuudessakin vielä huonoa.

Jos siitä talvivaarasta tulee ihme ja pelastus, niin en kyllä ymmärrä miksi sitä sitten oltaisiin myymässä jos siitä tulee 100% varmuudella kannattava.

Ympäristönkorjaamiset jäävät melkovarmasti veronmaksajille touhusi siellä alueella sitten valtion terrafame tai jokin ulkomaalainen yritysnikkari.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset