Hanna Sarkkinen

Vasemmiston valinta: oikeudenmukainen ja uudistuva Suomi

Politiikassa on aina vaihtoehtoja. Politiikka on vaihtoehtojen taidetta. Hallituksen esitys valtion ensi vuoden talousarvioksi on yksi mahdollinen vaihtoehto, mutta ei missään nimessä ainoa. Eilen oppositiopuolueet esittelevät omia vaihtoehtojaan ensi vuoden talousarvioiksi ja vaihtoehdoiksi Sipilän hallituksen politiikalle.

Hallituksen esitys satavuotiaan Suomen budjetiksi vuodelle 2017 on monin paikoin karua luettavaa, sillä budjetti nakertaa ja romuttaa monia suomalaisen yhteiskunnan perusperiaatteita ja vahvuuksia. Hallitus tuntuu hyljänneen suomalaisen yhteiskunnan perusihanteet ja vahvuudet, joita ovat tasainen tulonjako, koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen sekä heikoimmista huolehtiminen. On surullista ja murheellista, että satavuotiasta Suomea juhlitaan budjetilla, joka lisää tuloeroja, ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille ja leikkaa osaamisesta ja koulutuksesta kovalla kädellä.

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetin perusperiaatteet ovat tulo- ja varallisuuseroja kaventava ja työllisyyttä tukeva talouspoliittinen linja, osaamista ja talouden uudistumista tukeva koulutus- ja tutkimuspolitiikka ja köyhyyttä vähentävä sosiaalipolitiikka. Me haluamme rakentaa oikeudenmukaista ja uudistuvaa satavuotiasta Suomea. Toisin kuin hallitus, me emme leikkaa opiskelijoilta, eläkeläisiltä, sairailta tai lapsiperheiltä. Me emme leikkaa vanhustenhoivasta, lääkekorvauksista, koulutuksesta emmekä tutkimuksesta. Sen sijaan me haluamme korottaa pääomien verotusta ja perua hyvätuloisille suunnatut verokevennykset. Kyse on valinnoista: toisin kuin hallitus, me emme ota köyhiltä ja anna rikkaille. Hallituksen rikkaita suosiva verolinja ei ole mikään pakko vaan ideologinen valinta. Samojen taloudellisten reunaehtojen puitteissa voidaan tehdä erilaista politiikkaa.

Hallitus esittää valtavia leikkauksia opintotukeen. Minkään muun perusetuuden tasosta ei leikata yhtä paljon kuin opintotuesta. Hallitus esittää korkea-asteen opintotuen tason laskemista 250 euroon nykyisestä 336,76 eurosta. Eli yli 80 euron kuukausittaista leikkausta jo valmiiksi pienituloisille ihmisille! Lisäksi hallitus esittää opintotuen enimmäismäärän rajaamista korkeakoulu-opintojen osalta kymmenellä kuukaudella 54 kuukauteen. Jo ennestään pienen opintotuen leikkaus on hallituksen poliittinen arvovalinta, ja jatkaa sivistys- ja koulutusvihamielistä linjaa. Hallitus puhuu velkaantumisen taittamisen tärkeydestä, mutta ei valtavista leikkauksista huolimatta onnistu taittamaan velkaantumista vaan ottaa valtiolle lisää velkaa ensi vuonna 6 miljardia euroa. Samalla hallitus myös pakottaa opiskelijat velkaantumaan.

Koulutukseen ja tutkimukseen suunnatut leikkaukset on monen asiantuntijan suulla todettu vastuuttomaksi ja työllisyyden ja talouskehityksen kannalta tuhoisaksi politiikaksi. Vastuutonta ja huonoa työllisyyspolitiikkaa on myös tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta leikkaaminen. Yritysten tutkimus- ja kehittämistoimintaan suunnatut tuet ovat kaikista tehokkaimpia yritystukia, mutta silti juuri niistä leikataan kovalla kädellä samalla kun lisätään kaikista tehottomimpia yritystukia. Tässä ei ole mitään järkeä. Vasemmiston vaihtoehtobudjetissa esitetään opintotuki- ja koulutusleikkausten perumista sekä lisätään yritysten innovaatio- ja tuotekehitystukia, joilla on tutkimusten mukaan kaikista parhaat työllisyys- ja talousvaikutukset, ja vähennetään tehottomampia yritystukimuotoja.

Kaikista epäinhimillisimpiä ovat ehkä leikkaukset vanhustenhoidosta. Se tarkoittaa vähemmän hoitajia vanhuksille. Vähemmän inhimillistä kohtaamista ja heikompaa hoivan laatua. Kaikki me tiedämme, että jo nyt hoitajat ovat tiukilla eikä vanhustenhoivasta ole varaa leikata. Samaan aikaan kun vanhustenhoivasta leikataan, annetaan suurituloisille kohdistuvia perintöveron kevennyksiä. Tämä on karua arvopolitiikkaa. Luetellut leikkaukset voitaisiin jättää tekemättä, jos jätettäisiin tekemättä rikkaille suunnattavat veronkevennykset.

Me Vasemmistossa emme halua olla mukana hallituksen talkoissa, joissa pienituloiset tekevät kaikki työt samalla kun suurituloiset nauttivat kaikki talkoisiin varatut eväät. Vasemmisto lähtee siitä, että tämä maa ei nouse pienituloisilta ja sairailta leikkaamalla vaan panostamalla osaamiseen, koulutukseen ja työllisyyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Täytyy olla heikossa hapessa, jos ottaa vasemmiston jargonin vakavissaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vasemmiston maailmanparantajien valinta, sukupuolivähemmistöt ja maahanmuuttajat.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Niinkö siinä lukikin? Mahdollista vain ylivahvoilla persu-laseilla.

Käyttäjän RoopeRuohonen kuva
Roope Ruohonen

En kutsuisi opintotuen muutosta velkaantumiseen pakottamiseksi, vaan suurimmalle osalle opiskelijoista kasvaneeksi mahdollisuudeksi. Opintolainan ehdot ovat lainalle poikkeuksellisen hyvät. Lukusuositus Vasemmistoliiton kansanedustajille

http://rooperuohonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2285...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset