Hanna Sarkkinen

Hallituksen järjetön yritystukipolitiikka jatkuu

Muistatteko, miten Keskusta uhosi ennen vaaleja vähentävänsä yritystukien määrää? Nyt hallitus aikoo keskustalaisen ministeri Rehnin johdolla ottaa käyttöön uuden yritystuen: paljon sähköä käyttävälle teollisuudelle halutaan kompensoida päästökaupasta aiheutuvia kustannuksia. Tuki kohdentuisi pääosin metsä- ja metalliteollisuuteen.

Hallitus perustelee uutta yritystukea hiilivuodon estämisellä. Kuitenkaan tutkimukset eivät tue väitteitä hiilivuodosta (VATT:n lausunto). Esimerkiksi energiaintensiivinen metsäteollisuus tekee Suomeen parhaillaan suuria investointeja päästökaupasta huolimatta. Hallitus siis haluaa tuhlata yhteisiä rahojamme torjumalla uhkaa, jota ei ole näköpiirissä.

Tuki ei todennäköisesti luo uusia työpaikkoja eikä se ole välttämätön vanhojen turvaamiseksi. Kyse on veronmaksajien rahojen siirtämisestä yritysten voittoihin.

Lisäksi tuen ajoitus on todella outo. Sähkö on Suomessa erittäin halpaa, teollisuudelle vielä halvempaa alennetun veron vuoksi. Sähkön hinta ei ole Pohjoismaisilla markkinoilla nousussa, vaan päinvastoin uusi tuulivoimakapasiteetti painaa sähkön hintaa alas nyt ja todennäköisesti myös tulevina vuosina. Jo tällä hetkellä yrityksillä ei ole erityistä syytä yrittää säästää energiaa, ja uusi tuki vain vähentäisi kannusteita. On muistettava, että jo nyt paljon energiaa käyttävää teollisuutta tuetaan vuosittain useilla sadoilla miljoonilla euroilla energia- ja sähköverohelpotusten muodossa.

Hallituksen suunnitelma päästökauppakompensaatiosta on myös ristiriidassa hallituksen omien kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden ja Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.

 

Päästökauppa kaipaa korjausta, ei kompensaatiota

Euroopan Unionin päästökauppajärjestelmä ei ole toiminut aiotulla tavalla. Päästöoikeuden hinta on tällä hetkellä alle 4 euroa hiilitonnilta. Jotta päästökauppa toimisi niin kuin se on tarkoitettu, pitäisi hinnan olla moninkertainen, vähintään 30 euroa. Kompensoitavaa ei siis juuri ole, kun sähkönhinta ei ole nousussa ja päästöoikeuksien hinta mataa. Muutosta päästöoikeuksien hintaan ei ole näköpiirissä, sillä yritykset korjata päästökauppaa on EU:ssa torpattu.

Ehdotetun kaltainen kompensaatio vie pohjaa päästökauppajärjestelmältä, jonka tavoite on, että hiilidioksidipäästöjä vähennetään kustannustehokkaasti, kun niille määritellään riittävä hinta. Käytännössä tällä tuella Suomi halpuuttaisi omalta osaltaan päästöoikeutta entisestään. Tämä olisi tuhoisaa Suomen talouden ja teollisuuden pidemmän aikavälin kilpailukyvylle. Kun maailman suunta on kohti hiilineutraalia tuotantoa, kannustetaan Suomessa pitäytymään vanhassa.

 

Ilmastonmuutoksen kanssa ei pidä poukkoilla

Hallitus työstää parhaillaan uutta energia- ja ilmastostrategiaa. Ei ole mitenkään perusteltavissa, että juuri ennen uutta strategiaa otettaisiin käyttöön uusi tukimuoto. Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaa pitää tehdä kokonaisvaltaisesti, tieteeseen ja tutkimukseen perustuen. On myös ihmeteltävä, tietääkö hallituksen oikea käsi, mitä sen vasen tekee? Samaan aikaan, kun ministeri Rehn esittää uuden tarpeettoman ja ympäristölle haitallisen tuen käyttöönottoa, esittää ministeri Mykkänen hiiliveron käyttöönottoa päästökaupan epäonnistumista paikkaamaan. Mykkäsen esitys on tervetullut keskustelun avaus.

Yritystukia ei voi niputtaa samaan koriin, vaan toiset tuet ovat toisia tehokkaampia ja vaikuttavampia. Samaan aikaan, kun hallitus esittää uuden tehottaman tuen käyttöönottoa, se leikkaa kaikista tehokkaimpia yritystukia, eli tutkimus-, innovaatio- ja tuotekehitysrahoitusta kovalla kädellä. En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Tässä tilanteessa kannattaisi ehdottomasti panostaa energiatehokkuusinvestointeihin ja teknisten ratkaisujen kehittelyyn sekä uusiutuvaan energiaan. Näin saataisiin Suomeen myös kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja.

Hallituksen yritystukipolitiikka on tuhoisaa yritysten kilpailukyvyn, Suomen innovaatiopolitiikan ja pitkän aikavälin työllisyyskehityksen kannalta. Ei ole usein fiksua asettaa vastakkain erilaisia yhteiskunnan osa-alueita ja niiden rahoitusta, mutta kyllä tässä tilanteessa on kysyttävä, kuinka oikeudenmukaista on lanseerata kallista ja tehotonta uutta yritystukea joka maksaa ensi vuonna 43 miljoonaa euroa (vuosina 2017–2021 yhteensä 232 miljoonaa euroa) samaan aikaan, kun hallitus leikkaa jo ennestään tiukilla olevasta vanhushoivasta 54 miljoonaa euroa vuodessa. Herää kysymys, että millä tietopohjalla ja millä arvoilla Suomen politiikkaa nyt tehdään?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei sitä kysyä tarvitse, täysi porvarihallitus, joka tekee tietysti oikeistolaista politiikkaa, ei tämä nyt mikään suuri uutinen ole. Suuryritykset ovat tämän hallituksen lempilapsia.

Sipilällä on pakkomielle, siitä, että vienti jotenkin sataiisiin vetämään, ja sitten tehdään tällaisia hätiköityjä päätöksiä, joita ei juuri kukaan asiantuntijakaan kannata.

Yritystuet ovat yleensäkin täysin vahingollisia, ja tuntuu siltä, että pienet- ja keskisuuret yritykset, jotka Suomessa kuitenkin työllistävät valtaosan työllisistä, jäävät täysin huomiotta kaikessa yritysten asemaa parantavissa toimissa.

Puheissa tietysti on huolta ja ymmärrystä vähempiosaisille, mutta niitä puheita riittää aina politiikassa.

Sitä vaan en vieläkään ymmärrä, että änestäjä äänestäessään Kokoomusta, Keskustaa ja Persuja, uskoo oikeasti, että nämä jotenkin pitäisivät köyhän ja työttömän puolta.

Ja ihan yleisesti tiedoksi, persut ovat Soinin mukaan arvokonservatiivinen puolue, siie ei mikään työväenpuolue, siis ei kannattaisi niihin vaalilupauksiin aina uskoa.

Ja jos muutosta hakee, se ei tule demareita äänestämällä, puolue on lähempänä kokoomusta kuin keskustaa.

Kyllä on ymmärrys poliittisista realiteeteistä täysin hukassa äänestäjillä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Hanna ; en ota kantaa ko. yritystukeen ; ei ole kompetenssia siihen, mutta kysyisin Sinulta, jos vain sallit:

Onko Sinulla minkäänlaista käsitystä tuulivoimatukeen uppoavan verorahan määrästä
vuoteen 2030 mennessä?

1. 4 miljoonaa euroa
2. 40 miljoonaa euroa
3. 400 miljoonaa euroa
4. 4000 miljoonaa euroa

Käyttäjän 0407019935tml kuva
Tarja Laakso

Samaa mieltä kirjoittajan kanssa varsinkin tästä viimeisimmästä yritystukiehdotuksesta. Kaiken kaikkiaan yritystuet pitäisi pääsääntöisesti poistaa, koska ne ovat todellakin suoraa rahansiirtoa palkansaajilta pienelle eliittisijoittajaryhmälle, useimmiten vielä lisäksi ulkomaalaisille sijoittajille. Varsinkin sähkönhinnan tukeminen on täysin perusteetonta, koska Suomessa todellakin sähkön hinta on niitä ainoita kilpailykykyisiä kustannuseriä. Vientiteollisuuden työllistävä vaikutus on erittäin pieni, eikä sitä paranneta ainakaan sähkön hintaa kompensoimalla. Sen sijaan olisi syytä tukea työllistämistä, esimerkiksi tuloverotusta keventämällä.

Yritystuet ovat perusteltuja ainoastaan startup-yrityksille / uusille innovaatioille.

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Tässä yksi yritystuki jota lisättiin tämän hallituksen toimesta, tosin edellisen eduskunnan eläkelainsäädännön muutoksen seurauksena; 86->100 miljoonaa vuositasolla. Leikkaamisesta ei ole edes keskusteltu.

Sinänsä tuen alkuperäinen tarkoitus oli järjellinen; pitää suomalaista ammatti osaamista yllä alalla jolla ylikansallinen halpatyövoiman käyttö on nykyisin vakiintunut normiksi. Ongelma vaan on, että väljät tukiehdot mahdollistavat kaiken, toimialaan kuulumattomankin, työn tukikelpoisuuden.

Jännä yksityiskohta on että, jotta työ olisi tukikelpoista, sen on tapahduttava Suomen maaperän ulkopuolella. Toisaalta lähes kaikki yritykset alalla ovat ulkomaisessa omistuksessa ja hyvin monessa tapauksessa Suomen valtio ei saa lainkaan yhteisöverotuloja kyseisiltä yrityksiltä.

Tuen keskimääräinen summa yhtä työntekijää kohden on noin 14000 euroa vuodessa. Valtio maksaa toimijalle takaisin ennakonpidätykset, sosiaaliturvamaksut.... ja uusimpana työnantajan osuuden (taikka osan siitä ?) työeläkemaksuista.

Suomalaisen osaamisen tukeminen alalla... Kaikki Eu kansalaiset ovat alalla yhtäläisesti tukikelpoisia; Virolainen baarimikko, puolalainen orkesteri muusikko, saksalainen tiskijukka, ranskalainen kokki, romanialainen tiskari.... ja se mahdollisesti suomalainen konemestari, yliperämies, merikapteeni...

Mitä tuetaan ?? Ylivoimaisesti suurin osa tuesta kohdentuu liikenteeseen jonka myötä me tavalliset kansalaiset voimme laillisesti harjoittaa yksilöllistä veronkiertoa. Lämmittää mieltä kun tietää että valtio sponsoroi jokaista Viron viinan hakumatkaa liki kymmenellä eurolla.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/05/valtion-ja...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Toivottavasti Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan ja eduskunnan talouvaliokunnan jäsenen ehdotus johtaa metalli- ja paperiteollisuuden alasajoon Suomessa. Emme tarvitse tuollaisa luontoa tuhoavia teollisuudenaloja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset