Hanna Sarkkinen

Veronkierron kimppuun on käytävä

Me Vasemmistoliitossa olemme pitäneet pitkään esillä harmaaseen talouteen ja veronkiertoon liittyviä ongelmia. Välillä turhauttaa jankata samasta asiasta, mutta onhan se nyt käsittämätöntä, ettei veronkierrolle ja aggressiiviselle verosuunnittelulle panna pistettä.

Kysyin viime kuussa valtiovarainministeri Stubbilta, aikooko hallitus sisällyttää arvion verovajeesta valtion tilinpäätöskertomukseen ja mitä hallitus aikoo tehdä aggressiivisen verosuunnittelun laajuuden arvioimiseksi ja ongelmaan puuttumiseksi. Ministerin vastauksesta käy ilmi, että vaikka tällaista arviota ei vielä tehdä, aikoo ministeriö kuitenkin koota asiantuntijaryhmän kehittämään verovajeen mittausta.

Ministerin vastauksessa todetaan, että toimet veronkierron torjumiseksi ovat tärkeitä, mutta ei anneta mitään konkreettisia esimerkkejä siitä, miten ongelmaan aiotaan puuttua. Jatkossa olisi olennaista, että verovajeeseen ymmärrettäisiin sisällyttää myös lain rajamailla menevä usein veroparatiisien kautta harjoitettava aggressiivinen verosuunnittelu. Ei riitä, että puututaan selkeästi laittomaan harmaaseen talouteen, vaan pitää puuttua myös aggressiiviseen verosuunnitteluun.

Missä konkreettiset toimet?

Verovajetta pohtivan asiantuntijaryhmän perustaminen ei hallitukselta kuitenkaan riitä. Harmaan talouden eri muotoihin on puututtava viipymättä. Panamapapers-kohun myötä koko eduskunta oli asiasta yksimielinen, kun Paavo Arhinmäki aloitti keskustelun tiistaina täysistunnossa. Pettymys olikin suuri, kun hallitus ei reagoinut eduskunnan toiveeseen millään tavalla.

Vasemmistoliitto on esittänyt 12-kohtaisen listan , jolla harmaata taloutta ja veroparatiiseja voi suitsia. Tämä lista on hallituksen vapaassa käytössä. Esitämme mm. maakohtaisen kirjanpidon käyttöönottoa, hallintarekisteröinnin sanktiointia ja porsaanreikien tukkimista korkojen verovähennysoikeutta rajoittavista säädöksistä.

Muutos tehdään askel kerrallaan

Välillä keinot harmaan talouden torjuntaan voivat tuntua pieniltä. Tänään talousvaliokunta sai valmiiksi esityksensä laiksi taloudelliseen toimintaan myönnettävän tuen yleisistä edellytyksistä. Ensikuulemalta laki ei kuulosta liittyvän harmaan talouden torjuntaan, mutta asiantuntijakuulemisissa kävi ilmi, että yritystukien jakamisessa pitäisi paremmin huomioida verovälttelyn estäminen.

Valiokunnan mietintöön saatiin kirjaus koskien harmaata taloutta. Kun lakia valtion avustuksista pian uusitaan, edellyttää valiokunta että siinä yhteydessä harmaan talouden torjunta otetaan osaksi uutta lakia.

Talousvaliokunnassa on käsittelyssä myös verovälttelyn kannalta aivan olennainen laki: hallituksen esitys arvo-osuusjärjestelmästä. Lakiesitys ei sallisi omistusten hallintarekisteröintiä Suomessa (hallintarekisteri helpottaa omistusten piilottamista ja veronkiertoa), mutta se avaisi suomalaisille mahdollisuuden hallintarekisteröidä suomalaisia omistuksia ulkomailla. Esitys siis tosiasiassa mahdollistaa ja laillistaa hallintarekisteröinnin suomalaisille ulkomaiden kautta. Toivottavasti Panamapapers-tietovuoto herättää eduskunnan, ja hallintarekisteröinnin mahdollisuuksia ei laajenneta.

Nordea vastuuseen tekemisistään

Panamapapers-tietovuodon kautta paljastui, että pohjoismaisella Nordea-pankilla on ollut suuri rooli veroparatiisijärjestelyissä. Veroparatiisitalous ei toimisikaan ilman innokkaita välikäsiä, joina usein toimivat pankit, konsultit ja lakimiehet.

On kestämätöntä, että pohjolan suurin pankki edistää aktiivisesti veronkiertoa ja siten tukee valtion veropohjan rapautumista ja epätervettä kilpailua. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun ja hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin jatkuvat julkiset vaatimukset hyvinvointipalveluiden romuttamiseksi asettuvat erikoiseen valoon, kun tiedetään että heidän pankkinsa on aktiivisesti aiheuttamassa valtion verotulojen menetystä. Olisi aiheellista kutsua Nordea eduskuntaan ja Finanssivalvontaan selittämään tekosiaan.

Suomi tarvitsee suunnanmuutoksen

EU ja kansainvälinen yhteisö on ottanut askeleita veroparatiisitalouden suitsimiseksi. Suomen tulee olla etujoukossa edistämässä verovälttelyn kitkemistä niin Suomessa, EU:ssa kuin kansainvälisessä yhteisössä. Valitettavasti Suomessa on usein suhtauduttu nuivasti EU:n aloitteisiin veronkierron kitkemiseksi vetoamalla siitä yrityksille aiheutuvaan lisäbyrokratiaan. On kuitenkin muistettava, että kansainvälisen verovälttelyn lopettaminen hyödyttäisi nimenomaan kotimaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla ei edes ole samanlaisia mahdollisuuksia piilottaa voittojaan veroparatiiseihin ja kiertää veroja kuin mitä globaaleilla suuryrityksillä on.

Harmaan talouden torjunta ja veronkierron kitkeminen on tärkeää. Jos veroeurot saataisiin kerättyä niin kuin lain mukaan kuuluu, ei yhteisiä palveluita tarvitsisi heikentää. Tämän pitäisi olla kaikkien hallitusten tavoite väristä riippumatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Suomessa pelkästään eläkerahastot saavat enemmän sijoitustuloja kuin kaikki suomalaiset yhteensä. Onkin todennäköisempää että jos veroparatiisien käyttö estettäisiin, Suomi saisi itseasiassa julkiselle sektorille nykyistä vähemmän tuloja kun julkisen sektorin sijoituksista maksettaisiin huomattavasti enemmän veroja ulkomailla.

Moraalinen kysymys toki, mutta eivät ne toimet lisää tuloja varmaan tuo.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puhtaus ja raikkaus edistää nimenomaan bisnestä. (kato muuten profiilikuvaasi).

Pekka Pylkkönen

Hyvin mahdollista kyllä.

Eikö ole hieno? Olen siinä jossain Bosnian slummissa ns. Takapuolet olalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3

Se on siis se koroke jolta julistat. No arvostan rehellisiä roistoja enemmän kuin falskeja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Olipa yllättävän älykäs piikki.

En minä mitään totuutta julista. Olen täälläkin keskustellessa monta kertaa muuttanut mieltäni.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten Vasemmistoliitto (taisi demareistakin joku tätä ehdottaa) meinaa hoitaa hallintarekisterin käytön kriminalisoinnin? Jos minä nyt menisin vaikka Ruotsiin ja ryhtyisin siellä pankin asiakkaaksi ja käyttäisin tuon pankin tarjoamaa hallintarekisteriä, niin miten toisessa EU-maassa, laillisen palvelun käyttämisestä voisi tuomita Suomessa? Ylipäätään toisessa EU-maassa tarjottavan palvelun kriminalisointi palveluiden vapaan liikkuvuuden näkökulmasta on aika vaikeaa. Varsinkin, kun palvelua on mahdollista ostaa sähköisesti.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tässä on helpoin tapa aloittaa.
"Mikä suomalaisyhtiö: 60 miljoonaa euroa tukia 2016, ei työntekijöitä, ei veroja, mahtava voittotaso"

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/tuuliwatti%20k...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Toinen olisi VVO tyyppiset veronkierrot AY liikkeiden kautta ja muutenkin AY liikkeiden verovapauden poisto.

Noissa kahdessa olisi teille puoli miljardia helposti per annum. Ei tarvitsisi leikata köyhiltä, vain rikkailta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jos Hanna Sarkkinen ehdottaisi ay-liikkeen verottomien osinkojen ja ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuuden poistamista, satojen miljoonien sijoitusten avaamisesta ja aomaisuuden avoimuudesta kuten laki muilta toimijoilta vaatii, hänet erotettaisiin Vasemmistoliitosta ja tippuisi seuraavissa vaaleissa eduskunnassa.

Ehdotuksen perustakis voisi edellyttää niiden verotulojen korvamerkisemiseksi ja perua kaikki köyhiltä, lapsipeheiltä ja opiskelijoilta tehdyt leikkaukset. Eikö tämä olisi todellista oikeudenmukaisuutta ja lähimmäisestä huolehtimista. Kyllä työssä käyvällä on varaa tulla tässä vastaan.

Tämän toteuttaminen kyllä saisi yleislakon aikaan. Se siitä työväenliikkeen solidaarisuudesta.

Vasemmistoliiton agendalla puheenjohtajaa myöten on provosoida äänestäjiä syyttämällä yhteiskunnan hyväosaisia vääryyksistä joita he ovat itse vankasti puolustamassa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Niimpä, moraali pitäisi olla ennen politiikan peluuta. Puolueesta riippumatta.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Minua kiinnostaisi tietää siitä maastapoistumisverosta, että paljonko meinaatte esimerkiksi tonnin kuussa saavaa eläkeläistä rangaista muutosta vaikkapa nyt Bulgariaan? Kertarysäyksellä vai lisäraippaverolla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veronkierron syiden kimppuun on käytävä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset