Hanna Sarkkinen

Veromenetykset selvitettävä eduskunnalle


Tämän hallituksen aikana on nähty järkyttäviä leikkauspäätöksiä, joita on perusteltu julkisen talouden ongelmilla.

Iso tekijä Suomen julkisen talouden ongelmissa ja alijäämässä on verovaje. Verovaje tarkoittaa lainmukaisen verokertymän ja toteutuneen verokertymän erotusta.  Eduskunta tarvitsee tietoa verovajeesta, jotta siihen osataan puuttua ja tukkia veronkiertoa mahdollistavat porsaanreiät ja valvonnan puutteet. Verovajetta ei voi laskea tarkasti, mutta sitä voi ja pitää arvioida.

Jo vuonna 2012 eduskunta edellytti, että hallitus raportoi arvioidusta verovajeesta vuosittain. Hallitukset eivät kuitenkaan ole panneet toimeen tätä päätöstä, eikä raportteja ole annettu. Vuonna 2013 kyllä perustettiin työryhmä pohtimaan verovajetta eri näkökulmista, ja tarkoitus oli laatia menetelmät verovajeen arvioimiseksi. Tuloksena oli kuitenkin vain kertaluonteinen ja vajavainen arvio verovajeesta. Vuosittain tilinpäätöskertomuksen yhteydessä arvioita ei ole vieläkään annettu.

Tuon arvion mukaan arvonlisäverotuksen ja tullimaksujen aiheuttama verovaje olisi vuonna 2012 ollut noin 1,7 miljardia. Muiden veromuotojen aiheuttamaa verovajetta ei edes arvioitu. Verovaje arvioitiin siis vain noin neljänneksen osalta, eikä arvio kata aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi menetettyjä verotuloja. Kuitenkin eduskunnan kanta on, että aggressiivinen verosuunnittelu on osa verovajetta, ja pitäisi siis huomioida arvioissa.

Ongelma nousi tällä viikolla jälleen julkisuuteen, kun saimme lukea mediasta, miten kaivosyhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu on arvioitu aiheuttaneen Suomelle 50 miljoonan euron menetyksen. Tällaisen verosuunnittelun ja muiden verokertymää pienentävien toimien ja rikkomusten pitäisi olla valtion tarkassa valvonnassa. Nyt olemme aktiivisten tutkijoiden ja toimittajien työn ja tietojen varassa. Juuri siksi vuosittaista arviointia tarvittaisiin.

Raportoinnin vaatiminen saattaa kuulostaa byrokratialta, mutta veronkierto voidaan ratkaista vain, jos ongelman suuruus ja syntymekanismit tunnetaan. Kyse on suurista summista ja tärkeistä asioista. Opiskelijoilta leikataan 70 miljoonaa vaalikauden loppuun mennessä ja varhaiskasvatuksesta 130 miljoonaa joka vuosi – näiltäkin leikkauksilta voitaisiin välttyä, jos saataisiin tukittua vaikka vain osa verovuodoista. EU-maiden vuosittaisen verovajeen määräksi on arvioitu jopa noin 1 000 miljardia euroa.

Epätietoisuus verovajeen suuruudesta heikentää suomalaisten mahdollisuuksia osallistua veronkierrosta ja harmaasta taloudesta käytävään keskusteluun sekä eduskunnan kykyä puuttua ongelmaan. Jokainen maksamatta jätetty veroeuro täytyy kerätä muulla tavalla – tai heikentää palveluita, kuten nykyinen hallitus on valinnut tehdä.

Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen verovajeesta. Kysyn, miten hallitus aikoo tehdä ongelmaan puuttumiseksi ja aikooko hallitus sisällyttää arvion verovajeesta viime vuoden tilinpäätöskertomukseen. Sipilän hallituksella onkin nyt tuhannen taalan paikka jäädä historiaan ensimmäisenä hallituksena, joka tekee vuosittaisen arvion verovajeesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suurin ongelma on kortistossa olevien duunareiden pimeät ansiot.

Se vie opiskelumahdollisuudet tuhansilta tulevilta akateemisilta työttömiltä.

Juhani Kahela

Mikä on ongelma? Maamme suurin ongelma on työttömyys. Kysymys kuuluukin. Kumpi työllistää enemmän? Euro verottajalla vai pimeä euro? Itse olen jälkimmäisen kannalla. Oikea verotusaste 40 %. Sen jälkeen verotus muuttuu laillistetuksi ryöstöksi ja hidastaa varauden kasvua. Suomessa veroaste 60 ja näkyy. Todellinen valtion velka on pitkälti yli 100 miljardia ja työtä vailla 600.000.

Jos verotus halutaan tehokkaaksi, niin parhaiten se onnistuu tuloverojen nollaprosentilla palkansaajilla, eläkeläisillä ja yrityksillä. Veroja voidaan tehokkaasti kerätä alveina, kiinteistöveroina, energiaveroina jne.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Onko sinulla jotain näyttöä ja faktaa tästä "ongelmasta"?
Vai hevosmiesten tietotoimisto?

Pekka Pylkkönen

Suurimmat verovajeen aiheuttajat ovat alennetut verokannat ja yritysten maksuvaikeudet. Tai no ylivoimaisesti suurin on tietysti ammattiliittojen verovapaus. Kaksi noista kolmesta on helppo korjata.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vasemmistoliitto kulkenut vuosikymmeniä silmät kiinni, agressiivista verosuunnittelua on ollut jo pitkään mutta ei tainnut hallituksessa kiinnostaa kun Suvi-Anne Siimeskin myi 12 mrd velkakirjat Norjaan 5% nimellisarvostaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lasketaanko tuohon EU:n verovajeeseen, kun tulos verotetaan Hollannissa, Irlannissa tai Luxenburgissa yhtiön kotipaikan sijaan? Lienee verosuunnittelun yleisin muoto EU:ssa, mutta loogisesti ajatellen ei verovajetta voi syntyä...

Pekka Pylkkönen

Finnwatch esimerkiksi laskee kaikki ulkomaille menevät korkomenot verosuunnitteluksi, vaikka suuri osa niistä menee esimerkiksi Ruotsiin jota tuskin voi pitää veroparatiisina. Yrityksellä ei saisi olla korollista lainaa lainkaan. En ole vielä löytänyt pankkia joka tarjoaa lainoja ilman korkoa.

Toki täällä on yrityksiä jotka harrastavat tökeröä veronkiertoa, Mutta sitä määrää liioitellaan hävyttömästi. Se että ottaa Luxemburgista lainaa 8% korolla ei tarkoita että sitä saisi välttämättä jostain muusta maasta juuri sen halvemmalla. Riskipitoisten investointilainojen korot ovat jotain muuta kuin opintolainojen korot.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On kuvaavaa, että kansanedustaja itkee arvion puuttumista kokonaisuudesta, sen sijaan että tekisi lakialoitteen yhden osa-alueen korjaamiseksi. Tärkeää näyttäisi olevan puhuminen ja kauhistelu tekemisen sijaan. Millä ihmeellä hän kuvittelee että tuo laskettaisiin luotettavasti, kun VM ei osaa selvittää, tai edes arvioida, kulutetun sokerin määrää?! Täyttä näennäistekemistä ja ajanhukkaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Toimittajat ovat kyllä olleet ahkeria kaivaessaan näitä verovajeita.

Miltä kuullostaa:

Yle uutisoi, että ay-liike on saanut viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonaa euroa Suomen suurimmalta vapaarahoitteiselta vuokranantajalta VVO:lta verottomia vuokraosinkoja.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015112920748662_u...

Jokainen maksamatta jätetty veroeuro täytyy kerätä muulla tavalla – tai heikentää palveluita.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

On se niin kauheeta. Pitääkö lait olla erilaiset ay-järjestöjen liiketoiminnalle kuin muille, jottei työläisillä olisi minkäänlaista oikeusturvaa?

"pääosa yhtiön asunnoista on niin kutsutusti vapailla vuokramarkkinoilla, jossa vuokran taso määräytyy markkinaperusteisesti"

"Yhtiö on toki maksanut omistajilleen osinkoja. Ne ovat kuitenkin olleet merkittävästi pienemmät kuin vuosittaiset investoinnit."

– "Vastaavaa en tiedä monenkaan suomalaisen yhtiön osalta. Lisäksi osingot on määritelty yhtiön osinkopolitiikassa niin, että omistajille maksetaan osinkoja vain markkinaehtoisen asunto-omistuksen tuloksesta", VVO-yhtymä Oyj:n hallituksen puheenjohtaja, Metalliliiton (SAK) puheenjohtaja Riku Aalto muistuttaa.

http://demokraatti.fi/vuokrabisnes-nostettiin-tiku...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eeva Vallius

Kysymys oli nyt tästä verovuodosta. Osakeyhtiöt ja uonnolliset henkilöt maksavat saamastaan osingosta veron.

VVO:lla on tietysti oikeus jakaa vuokraustoiminnasta syntyvästä voitosta osinkoa omistajilleen.

Omistajana ammattiyhdistysliike on luokitellaan yleishyödylliseksi yhdistykseksi ja sen saamat osingot ovat verovapaita. Samoin verovapaasta elämästä nauttivat muut yleishyödylliset yhdistykset, säätiöt ja kymmenettuhannet järjestöt.

Alunperin vuonna 1969 perustettu VVO oli osuuskunta. VVO on täydellinen luomus aravarakentamisen kulta-ajalta, jolloin yhteiskunta sääteli kaikkea kuten rahamarkkinoita, rakentamisen hintaa ja vuokratasoa sekä antoi tukea asuntojen tuottamiseen. Riskiä ei ollut, sillä yhteiskunta turvasi jopa vuokranmaksun jos vuokralaisen rahat loppuivat.

VVO ongelmaksi tuli, ettei osuuskuntana voinut maksaa jäsenilleen osinkoja. Osuuspääoman jaettavasta ylijäämästä oli 85 % veronalaista tuloa ja 15% verovapaata tuloa.

Niinpä VVO muutettiin julkiseksi osakeyhtiöksi ja se osakeyhtiön tapaan sallii osingonmaksun omistajille. Kätevä liike, koska VVO:n omistajat eivät joudu maksamaan saamistaan osingoista veroa. Varsinainen puhallus.

Toin tämän esille siksi, että Hanna Sarkkinen oli blogissaan huolestunut verovuodosta. Tämä on yksi erinomainen esimerkki siitä.

Muun muassa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, VVO:n hallituksen jäsen vastasi kysymykseen toimiiko VVO oikein: "Ei kai tässä mitään väärää tehdä. Mutta on vihdoin viimein lopetettava hurskastelu, että VVO on yleishyödyllinen, sosiaalisten vuokra-asuntojen yhtiö."

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Vastaus Eeva Valliuksen kysymykseen on siis tiivistettynä: Ay-järjestöjen liiketoiminnalle pitää olla samat lait kuin muullekin liiketoiminnalle. Nyt näin ei ole, vaan ne saavat erityisetuuksia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #17

Jaakko Aalto

Juuri näin. Hanna Sarkkiselle sanoisin vielä, että läpinäkyvyyden parantamiseksi olisi syytä alkaa kartoittaa säätiöiden ja yleishyödyllisten järjestöjen kuten ay-liittojen varallisuuden ja sijoitustoiminnan verovapaan tulon selvittämistä.

Niissä muhii satojen miljoonien verottomat tuotot, mutta poliisi ja verottaja juoksevat tutkimassa pizzapaikkojen ja suutareiden kassanauhoja.

Olen vahvasti sitä mieltä, että Ay liikkeen omistus VVO:ssa on elinkeinotoimintaa eikä yleishyödyllistä vuokraustoimintaa, koska VVO toimii markkinaehtoisilla vuokramarkkinoilla. Elinkeinotoiminnasta saatava tuotto on veronalaista tuloa. Samoin muu sijoitusomaisuuden tuotto.

Minulle on myös epäselvää ay-liikkeen jäsenmaksun arvonlisäveron kohtelu. Kun jäsen saa ammattiyhdistysliikkeeltä jäsenmaksua vastaan palvelua niin KHO:n tulkinnan mukaan yhdistyksen olisi siten suoritettava arvonlisäveroa jäseniltään perimistään jäsen- ja liittymismaksuista. Miten mahtaa olla käytäntö ay-jäsenmaksujen alv:n osalta ?

Jokatapuksessa ay-jäsenmaksu on verotuksessa vähennyskelpoinen johon vähennyskelpoisuuteen ei ole mielestäni mitään perustetta nyt eikä ole koskaan ollutkaan. Käytännössä tämän maksun verottomuuden johdosta se on jostakin muusta pois.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #15

Kiitos Ilkka Varsio selkeästä kommentistasi. Ymmärrän tuon ja olen samaa mieltä, ettei kenenkään pitäisi verotuksella kikkailla.

Mutta me elämme kapitalismissa, markkinataloudessa, jossa pätevät liiketoiminnan lait, joita on osattava hyödyntää mikäli haluaa pärjätä.

Kaikkein pienimmistä laillisin keinoin tehtävistä verovuodoistako pitää porsaan reiät ensin tukkia? - Miksi ay-järjestöt ja eläkeyhtiöt eivät saisi omaisuutta hoitaakseen ja varallisuutta kartuttaakseen harjoittaa liiketoimintaa kapitalismin ehdoilla kapitalismissa? - Siksikö että näiden järjestöjen pitää saada menettää toimintakykynsä ja jäsentensä maksuilla koottu omaisuutensa, jotteivat pysty toimimaan jäsentensä eduksi?

Pahimmat ongelmat meillä on niiden globaalien rahankiertoon keskittyvien yritysten kanssa, joiden kimppuun on vaikeinta päästä ja jotka kasaavat omaisuutta yksityisiin käsiin, mistä se ei koskaan tule minkään kansan tai ihmisryhmän hyödyksi - ei edes uusiin investointeihin niin kuin ennen oli tapana.

Olavi A Honka Vastaus kommenttiin #19

Eikö Varsio selvästi tuonut esiin kysymyksen verovapaudesta?

"Niinpä VVO muutettiin julkiseksi osakeyhtiöksi ja se osakeyhtiön tapaan sallii osingonmaksun omistajille. Kätevä liike, koska VVO:n omistajat eivät joudu maksamaan saamistaan osingoista veroa. Varsinainen puhallus."

VVO:ta markkinoidaan yleishyödyllisenä sosiaalisten vuokra-asuntojen yhtiönä, mutta kun toiminta on 100% liiketaloudellista tähdäten maksimaalisiin voittoihin,näyttää pahasti siltä että tästä on tehty AY-liikkeiden lypsylehmä, jonka VVO:n vuokralla olijat maksavat. Verojahan tässä vain kierretään, ei kai tässä ole mitään epäselvää?

Pata kattilaa soimaa vai miten se menee....

Käyttäjän mentorprof kuva
Arto Vainio

Jos työn tekemisen ja teettämisen verotusta kevennettäisiin, valtion verotulot lisääntyisivät merkittävästi ja menot alkaisivat nopeasti vähentyä. Työttömyys ei ala vähentymään ennen kuin työn tekeminen ja teettäminen tehdään kannattavammaksi.

Myös harmaa talous vähenee, kun verotus saadaan kohtuulliseksi ja reiluksi. Meidän verrokki- ja naapurimaat vaikuttavat nykyään veroparatiiseilta, itse asiassa koko muu maailma.

Ihmettelen suuresti miksi EK ja ammattiliitot eivät löydä yhteistä säveltä ja kohdista voimaansa hallitusta ja eduskuntaa kohden. Suomalaisen työn kustannuksista kaikkein suurin komponentti on työntekijän ja -antajan verot ja niiden kaltaiset muut maksut. Hallituksen ei pidä päästä kuin koira veräjästä tässä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Myös harmaa talous vähenee, kun verotus saadaan kohtuulliseksi ja reiluksi."

Yhteisävero 20% on Suomessa edullisemmasta päästä Euroopassa ja USA:n 40% vero vaikuttaa sen rinnalla rosvoamiselta. Silti useimmat ylikansalliset yhtiöt eivät maksa mitään tai hyväntahtoisesti prosentin tai pari kun ei suunnittelu täysin rimmaa.

Käyttäjän mentorprof kuva
Arto Vainio

Verovajeesta ja verokiilasta:

Laskin kerran montako päivää pitäisi tehdä töitä, jotta voisi ostaa käteen jäävällä nettopalkalla yhden päivän suomalaisen ammattimiehen työtä. Oletetaan että ostaja ja tekijä ovat suurin piirtein saman palkkaisia ja että tekijä asianmukaisesti maksaa verot ja sotu-maksut sekä ALV:n.

Vähintään neljän päivän kaikki nettoansiot tarvitaan. Siis suomalaisen pitää tehdä neljä päivää töitä, että nettopalkallaan pystyy ostamaan yhden päivän työtä toiselta suomalaiselta meidän systeemissä.

Tätä kautta voi myös alkaa miettiä verovajetta (ihmeellinen termi), kasvavaa harmaata taloutta sekä työttömyyttä.

Suomalaisesta poliitikosta koko muu maailma Suomen ulkopuolella taitaa vaikuttaa kamalalta veroparatiisilta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tämä johtaa siihen että suomalainen opettelee hartiapankkityömaallaan kantapään kautta timpurin hommia, sen sijaan että ahkeroisi kompetenssinsa parissa ja maksaisi ammattimiehelle joka työllistyisi. Yhteiskunta haluaa erityisesti palkita amatööritimpuria ja sallii hänen rahastaa työnsä lisäarvon pienellä viiveellä verottomana. Lasketaankohan nämä mukaan verovajeeseen?

Reijo Jokela

Tähän voisin heittä oman (ei varmaan yksinoikeudella) idean. Miksi ei voitaisi säätää lakia, että kun ainoastaan palkkatulon piiriin kuuluvia tuloja saava ihminen palkkaa toisen, niin palkan saa maksaa verovapaasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos ei pörssiyhtiöt ja sijoittajat holdingyhtiössä maksa veroja niin työntekijät maksavat sitä enemmän. Valtio on holtiton rahankäyttäjä mikä näkyy vaikkapa kokoomuksen innossa ottaa turvapaikanhakijoita ja maksaa heille lähes eniten Euroopassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tulihan se sieltä! Ihmettelinkin että voiko Puheenvuorossa todella nykyäänkin olla keskustelu jossa on toistakymmentä kommenttia, eikä yhtäkään maahanmuutosta. Nyt tiedän.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen kirjoittaa: "Tämän hallituksen aikana on nähty järkyttäviä leikkauspäätöksiä, joita on perusteltu julkisen talouden ongelmilla."

On nähty. Mutta kyllä niitä nähtiin Kataisen hallituksen aikanakin, kun Vasemmistoliitto istui hallituksessa oikeistopolitiikan takuumiehenä.

Kuinka paljon verovajetta on kertynyt yritysten Kela-maksun poistosta, yhteisöveron jättialesta jo palkkojen nollasopimuksista? Vuositasolla miljardeja euroja!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö esittämäsi käytännössä tarkoita, että nykyisen veroasteen ja 100% erotus on verovajetta?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Haluatko tietää miksei niitä selvitetä? Koska selviäisi, että verokertymä on vähentynyt siksi kun veroja yritetään kerätä liikaa ja tällöin hallitus sekä eduskunta olisivat itse syyllisiä.

Suosittelen tutustumaan Lafferin käyrään:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lafferin_k%C3%A4yr%C...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset