Hanna Sarkkinen

Hallintarekisterin kaataminen ei riitä

Sipilän hallitus päätti kuluneella viikolla keskeyttää hallintarekisteri-hankkeen edistämisen. Päätös oli täysin oikea, koska Suomen nykyinen malli osakkeiden suorasta omistamisesta on avoimuuden kannalta paras. Omistusten avoimuutta voitaisiin Suomessa kuitenkin vielä lisätä.

Norjassa rakenteilla olevaan yleisöjulkiseen rekisteriin kootaan myös pörssin ulkopuolisten yritysten omistajat. Suomeenkin voitaisiin luoda rekisteri, johon kerätään kaikkien yritysten ja osakkeiden suorat omistaja- ja edunsaajatiedot.

Omistamisen julkisuutta koskeva keskustelu on pyörinyt reilun sadan pörssiyrityksen ympärillä. Yleisöllä on oikeus tietää, miten omistus jakautuu ja ketkä ovat edunsaajia tuhansissa muissa yrityksissä.

Norjan parlamentti päätti heinäkuussa 2015 perustaa julkisen rekisterin, johon kootaan kaikkien yritysten omistaja- ja edunsaajatiedot. Pörssiyhtiöiden osalta norjalaisilta edellytetään suoraa omistamista jo nyt. Norjassa omistusten avoimuuden lisäämistä perustellaan veronkierron torjunnalla, läpinäkyvyydellä, rahoitusmarkkinoiden paremmalla toiminnalla ja rikosten torjunnalla. Norja toivoo, että sen avoimuuteen perustuva malli leviäisi myös muualle maailmaan.

Myös EU:ssa on viime vuosina vahvistunut tavoite lisätä avoimuutta ja tukkia verovuotoja. Suomen on tehtävä kaikki sen eteen, että koko EU omaksuisi Suomen ja Norjan mallien parhaat puolet, sen sijaan että meidän hyvät järjestelmämme pyritään ajamaan alas.

Norjassa omistusrekisteri on suunniteltu rakennettavaksi verkkoon, jolloin kuka tahansa voi tarkistaa ajantasaiset omistustiedot milloin tahansa. Ajatus verkossa olevasta avoimesta tietokannasta on hyvä. Toisin kuin jotkut tahot ovat antaneet ymmärtää, avoimen omistajatietojen verkkotietokannan rakentaminen ei edellytä hallintarekisteröinnin sallimista. Verkkotietokantakin on yksinkertaisinta rakentaa suoran omistuksen oloissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Vielä tärkeämpää olisi nähdä ketkä saavat verorahoja yritystukien, maataloustukien ja sosiaalitukien muodossa. Perusteet ja saajat esiin.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

EU-tasolla on tulossa hallintarekisterijärjestelmä koko unionin alueelle niin en ymmärrä miksi tässä vaiheesa hangataan vastaan tulevaa välttämätöntä? Ruotsissa on hallintarekisteri johon on liittynyt 1% osakkeenomistajista. Me olemme luovuttaneet osakkeiden omistusrekisterin Belgiassa toimivalle yritykselle jolle olemme samalla luovuttaneet monopolin. Tästä monopolista maksamme belgiaan 30 miljoonaa euroa vuodessa. Euroclear Finlandin liikevoitto on noin 40%. Monopoli on hyvä bisnes. Hanna Sarkkinenkin ymmärtäisi tämän jos hänellä olisi osakesalkku. Osakkeenomistajien rankaiseminen on vasureiden suurinta huvia itsesäälissä rypemisen ohessa.

Sami Järvelä

Nykyinen hallintarekisteri järjestelmä 300-600 miljoonan euron vuosittaisine(Hirvonen) veronkiertoineen on huomattavan paljon kalliimpi kuin Euroclean Finlandin monopoli. Eurocleanin monopolijärjestelmästä verottaja saa verotustiedot automaattisesti ja kustannustehokkaasti. Seuraava askel voisi olla kansalaisaloite: Nykyisen hallintarekisterin käytön lopettaminen suomalaisilla osakkeilla ja kaikki suomalaisilla osakkeilla käytävä kauppa siirrettään tähän eurocleanin verotehokkaaseen ja avoimeen systeemiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset