Hanna Sarkkinen

Energiatehokkuutta taloyhtiöihin

Ensimmäinen lakialoitteeni oli eilen lähetekeskustelussa eduskunnassa.  Aloite koskee taloyhtiöiden energiaremontteja. Tällä hetkellä asunto-osakeyhtiöiden osakkaat, eli kerros- ja rivitaloasujat voivat käyttää kotitalousvähennystä vain asuntojen sisällä tapahtuviin remontteihin, kun taas omakotitaloasujat voivat käyttää kotitalousvähennystä myös energiatehokkuutta parantaviin remontteihin.

Lakialoitteessani ehdotetaan, että asunto-osakeyhtiöiden osakkaat voisivat vähentää verotuksessa energiatehokkuutta parantavista tai hajautettua energiantuotantoa edistävistä asennus- ja remonttihankkeista aiheutuvia työkustannuksia enimmillään 2400 euron verran. Summa vastaa nykyistä kotitalousvähennystä, eli lakialoitteessa on kyse kotitalousvähennyksen soveltamisalan laajentamisesta.

Lakialoitteen myötä asunto-osakeyhtiöiden osakkaat voisivat vähentää verotuksessa esimerkiksi kerrostalon katolle asennettavien aurinkopaneelien tai yhtiön poistoilman talteenottojärjestelmän asentamisen kustannuksia. Uskon, että lainmuutos tekisi hankkeisiin ryhtymisen nykyistä houkuttelevammaksi.

Säästö syntyy pienistä puroista

Energiatehokkuus on yksi tärkeimmistä ratkaisuista ilmastokriisiin. Ympäristön kannalta parasta energiaa on se, jota ei tarvitse tuottaa ollenkaan. Energian säästö kuitenkin syntyy pienistä puroista, ja sen takia siitä on vaikea saada aikaan kiihkeitä poliittisia väittelyitä, kuten vaikkapa tuulivoimasta tai kivihiilestä. Siksi tarvitaan juuri tämän lakialoitteen kaltaisia pieniä uudistuksia, jotka yhdessä parantavat koko Suomen energiatehokkuutta.

Energiatehokkuuden parantamisessa piilee myös uusia työpaikkoja. Cleantech-yritysten suurin kasvupotentiaali on juuri energiatehokkuutta parantavissa toimissa. Todennäköisesti kotitalousvähennyksen laajentaminen maksaisi itsensä nopeasti takaisin lisääntyneinä työpaikkoina, energiatoimialan kehittymisenä ja tuontisähkön tarpeen laskiessa.

Kaikki keinot käyttöön

Energiantuotannon tulevaisuus on yhä enemmän hajautetussa tuotannossa. Asukkaat, taloyhtiöt, maatilat, kylät ja yritykset tuottavat tulevaisuudessa itse kasvavan osan tarvitsemastaan energiasta erityisesti biopolttoaineilla, aurinkoenergialla ja pientuulivoimalla ja myyvät mahdollista ylijäämäsähköä muille kuluttajille. Hajautettu ja pientuotantoon enemmän nojautuva energiajärjestelmä ei ehkä ole suurten sähköyhtiöiden toivelistalla, mutta se tukee energiantuotannon kotimaisuutta, huoltovarmuutta ja ympäristöystävällisyyttä sekä vaihtotasetta. Yhteiskuntapolitiikalla pitää tukea tätä siirtymää kohti hajautetumpaa energiantuotantojärjestelmää.

Muita mahdollisia keinoja edistää asunto-osakeyhtiöiden energiaremontteja olisivat kotitalousvähennyksen lisäksi esimerkiksi valtiontakaus vihreän energian lainoille kotitalouksille ja taloyhtiöille sekä ARA:n myöntämä uusiutuvien energiaremonttien valtiontuki taloyhtiöille. Energiahankkeita voisi tukea myös esimerkiksi alentamalla aurinkopaneelien arvonlisäverokantaa, yhdenmukaistamalla ja helpottamalla kuntien lupakäytäntöjä ja mahdollistamalla hajautetun energiantuotannon tuntikohtaisen nettomittaroinnin sähkön pientuottajille.

Meillä on keinoja edistää hajautettua ja uusiutuvaa energiantuotantoa ja energiatehokkuutta, mikäli tahtoa vaan löytyy. Tärkeintä olisi edetä kansallisesti kohti uusiutuvaa, hajautettua, tehokasta ja älykästä kotimaista energiajärjestelmää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Korjaa jos olen väärässä mutta taloyhtiöt eivät voi vähentää alvia. Eli 24% ja lisäksi työhön ja materiaaleihin sisältyvät verot, yhteensä mutuna 40% remonttiin käytetyistä rahoista menee veroina.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ihan mielenkiintoinen ehdotus. Mielelläni näkisin kustannusvaikutusarvion tälle. Kotitalousvähennyshän lasketaan siten, että veronmaksua voidaan suoraan pienentää mainittu 2400 e.

Jos kohteena olisi esimerkiksi 100 asunnon talonyhtiö, tarkoittaisi ehdotus sitä, että yhtiö voisi maksattaa neljännesmiljoonan euron remontin kokonaisuudessaan veronmaksajilla.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ei ehdotuksessa muuta vikaa, kuin että veroja piti kerätä taloustilanteessa lisää eikä vähentää. Jos siis on omakotitaloja suosittu suhteessa kerrostaloihin, pitäisi epäreilu tilanne siis korjata ottamalla omakotiasujilta vähennysoikeus pois. Mutta myönnetään: kaikki puolueet elävät nykyisin populismista. Joten veikkaan tämänkin populistialoitteen menevän läpi, ja taas on leikkaustarvetta onnistuttu vähentämisen sijasta kasvattamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Asunto-osakeyhtiö on tavallaan osakeyhtiö, jonka tehtävänä on omistaa ja hallita kiinteistöä rakennuksineen. Sopisiko esitys myös muille osakeyhtiöille ?

Mielenkiintoinen esitys kuitenkin.

Tehdään remppa, joka maksatetaan osin muilla ja korjataan verovapaat voitot asunnon arvonnoususta myynnin yhteydessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset