Hanna Sarkkinen

Olisivat edes tasapuolisia

Sipilän hallitus on lähtenyt arveluttavalle tielle päätöksissään rajoittaa työmarkkinoiden sopimusvapautta. Hallitus aikoo lailla sitoa työmarkkinoiden sopimusvapautta säätämällä maksimit sille, kuinka paljon sunnuntai- ja ylityöstä saa työntekijöille työehtosopimusten mukaisesti maksaa ja kuinka pitkiä lomia saa olla. Perinteisesti palkat lisineen ovat olleet vapaasti työmarkkinaosapuolten kesken sovittavissa, mutta nyt hallitus aikoo tehdä sopimusyhteiskuntaan ennenkuulumattoman teon ja rajata kollektiivista sopimusvapautta työnantajan eduksi. Perusporvarihallitus siirtää Suomen sopimusyhteiskunnasta saneluyhteiskuntaan.

Maksajiksi joutuvat erityisesti matalapalkkaiset naisvaltaiset alat, joissa on paljon sunnuntaityötä ja joiden palkasta sunnuntaityö muodostaa merkittävän osuuden. Suhteellisesti eniten kärsiviä, jo valmiiksi huonosti palkattuja ammatteja, ovat esimerkiksi lähihoitajat ja kaupan työntekijät. Lisäksi leikkuri kirpaisee esimerkiksi poliiseja ja sairaanhoitajia. Pienipalkkaisiin ihmisiin sattuu eniten myös sairaspäiväkarenssi, eikä heillä enää jatkossa ole välttämättä varaa sairastaa. Hallituksen tavoitteena oli parantaa vientiteollisuuden kilpailukykyä, mitenköhän pienipalkkaisten hoiva- ja palvelualoilla työskentelevien ihmisten kurittaminen siihen auttaa?

Johtajien palkkojen sopimusvapauteen hallitus ei kuitenkaan aio koskea. Jos hallitus aikoo todella lähteä sopimusvapauden rajoittamisen tielle, pitäisi siinä olla tasapuolinen. Sunnuntai- ja iltalisien rajoittaminen ei koske kokonaistyöajalla ja kannustinpalkkioilla olevia johtajia. Näin ollen sopimusvapauden rajoittamisen tielle lähtenyt hallitus voisi tasapuolisuuden nimissä rajoittaa yritysjohtajien pullataikinan tavoin paisuneita palkkoja ja muita palkkioita, esimerkiksi rajoittamalla ne olemaan korkeintaan kymmenkertaisia suhteessa yrityksen alimmin palkatun henkilön palkkaan. Lisäksi voitaisiin rajoittaa ylisuuria eläkkeitä asettamalla eläkekatto.

Parempi keino suurten palkkojen ja eläkkeiden kohtuullistamiseen olisi tietenkin ylimpien veroluokkien pysyvä korottaminen, erityisesti edelleen aliverotettujen suurten pääomatulojen osalta. Tähän hallituksella ei kuitenkaan näytä olevan todellista valmiutta, joten vähin mitä se voisi tehdä, olisi sopimusvapauden rajoittaminen edes tasapuolisesti.

Hallituksen päättämä sopimusvapauden rajoittaminen voi tulla vielä kalliiksi. Ostovoiman laskun ja kotimarkkinakysynnän hyytymisen lisäksi työmarkkinat menevät sekaisin pitkäksi aikaa ja suhteellisen hyvin toimiva sopimusjärjestelmä häiriintyy. Sopimusjärjestelmän sakkaamisesta aiheutuvat haitat voivat laskea kilpailukykyä huomattavan paljon. Sipilän tavoittelemaan kustannuskilpailukyvyn parantumiseen olisi päästy huomattavasti paremmin ja vähemmin vaurioin yhteisesti sovituilla monivuotisilla maltillisilla palkkasopimuksilla ja kehittämällä työpaikkojen tuottavuutta ja työhyvinvointia yhdessä henkilöstön kanssa. Modernissa, osaamiseen ja innovaatioihin perustuvassa taloudessa ei sanelemalla pötkitä pitkälle.

--

Kirjoitus julkaistu Kalevassa 17.9.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Matias Härkönen

"Parempi keino suurten palkkojen ja eläkkeiden kohtuullistamiseen olisi tietenkin ylimpien veroluokkien pysyvä korottaminen, erityisesti edelleen aliverotettujen suurten pääomatulojen osalta."

Kerrotko minulle, mikä olisi oma kattosi verotuksen suhteen? Milloin verot ja maksut ovat niin korkeita, ettei ylimääräistä työtä kannata enää edes tehdä?

Pääomatulot ovat käytönnössä tuplaverotettuja. Ensiksi yritys maksaa niistä veronsa ja sitten vasta maksetaan pääomaveroa. Jos kiristetään pääomaverotusta entisestään, niin kuka haluaa enää sijoittaa tai antaa riskipääomaa minnekään? Tällä tapetaan vain kaikki loputkin investoinnit.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miksi vasemmisto huutaa sopimusvapauden perään. Eikö sopimusvapaus ole oikeistolaisuutta parhaimmillaan, kun vielä lakko-oikeutta rajoitettaisiin niin, että sopiminen olisi todella vapaata. Eikö kunnon sosialisti haluaisi nimenomaan sitä, että demkraattisesti valittu hallitus päättää työnteon säännöistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Arvon kansanedustaja ei voi olla niin pihalla, että sotkisi asiat tietämättömyyttään. Kyllähän sen retoriikasta tunnistaa ihan puoluekantaa katsomatta mitkä lasit ovat olleet nenällä tekstiä kirjoitettaessa. Blogin otsikkoa mukaillen totean, olisit edes rehellinen.

Tiedät varsin hyvin että sekä työaikalailla että TES:n yleissitovuudella rajoitetaan sopimusvapautta. Silti kirjoitat sopimusvapautta rajoitettavan ennenkuulumattomalla tavalla. Sen suostun laittamaan tietämättömyyden piikkiin että yksisilmäisesti uskot joidenkin säännösten olevan määritelmällisesti työntekijän eduksi tai haitaksi. Sivuutat ennakkoasenteesi johdosta sen tosiasian että työnantajan eduksi oleva säännös, vaikka olisikin työntekijän haitaksi, saattaa olla työntekijöiden (kollektiivin) eduksi. Kiipeät norsunluutorniin, jossa määrittelet puolestani mitkä asiat ovat edukseni tai haitakseni. Voin taata että minulla on tuon arvion tekemiseen paremmat edellytykset.

Tarjoan tässä ilmaiseksi ehdotuksen, joka helpottaa tuohtumustasi ja jota voit lähteä ajamaan. Lisätään sopimusvapautta poistamalla TES:n yleissitovuus ja työaikalain määräykset lisistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset