Hanna Sarkkinen

Taloyhtiöiden energiaremontteja vauhditetaan lakialoitteella

Jätin tänään lakialoitteen taloyhtiöiden energiaremonttien vauhdittamiseksi. Lakialoitteen allekirjoitti 19 kansanedustajaa. Tämä on ensimmäinen lakialoitteeni ja tuntui myös hienolta, että sen taakse lähti heti edustajia monesta puolueesta. Lakialoitteessa ehdotetaan, että nykyinen kotitalousvähennys laajennetaan koskemaan taloyhtiöiden tekemiä energiatehokkuutta parantavia ja hajautettua uusiutuvaa energiantuotantoa tukevia hankkeita.

Taloyhtiöt tarvitaan mukaan kansalliseen energiaremonttiin ja kotitalousvähennys voisi olla monessa taloyhtiössä ratkaiseva kannustin, joka sysäisi ja rohkaisisi energiahankkeita liikkeelle.

Tällä hetkellä yhtiömuotoisesti asuvat taloyhtiöiden osakkaat eivät saa kotitalousvähennystä yhtiön tekemistä remonteista. Vähennyskelpoisia ovat ainoastaan oman huoneiston sisäiset remontit, joten yhtiön toteuttamat energiahankkeet ovat vähennyksen ulkopuolella. Omakotitaloissa asuvat sen sijaan voivat käyttää kotitalousvähennystä myös kotinsa energiaremonttien työnosuuden kattamiseen. Taloyhtiöissä asuvat ovat epätasa-arvoisessa asemassa suhteessa omakotiasujiin, jotka voivat käyttää kotitalousvähennystä paljon laajempaan remonttivalikoimaan. Samalla valtava potentiaali energiatehokkuuden parantamisessa ja hajautetussa ja uusiutuvassa energiantuotannossa saattaa jäädä toteutumatta.

Lakialoitteessa ehdotetaan, että asunto-osakeyhtiöiden osakkaat voisivat vähentää energiatehokkuutta parantavista tai hajautettua energiantuotantoa edistävistä asennus- ja remonttihankkeista aiheutuvia työkustannuksia enimmillään 2400 euron verran. Summa vastaa nykyistä kotitalousvähennystä, eli lakialoitteessa on kyse kotitalousvähennyksen soveltamisalan laajentamisesta.

Lakialoitteen myötä asunto-osakeyhtiöiden osakkaat voisivat vähentää verotuksessa esimerkiksi kerrostalon katolle asennettavien aurinkopaneelien tai yhtiön poistoilman talteenottojärjestelmän asentamisen kustannuksia. Uskon, että lainmuutos tekisi hankkeisiin ryhtymisen nykyistä houkuttelevammaksi. Todennäköisesti kotitalousvähennyksen laajentaminen maksaisi itsensä nopeasti takaisin lisääntyneinä työpaikkoina, energiatoimialan kehittymisenä ja tuontisähkön tarpeen laskiessa.

Taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantaminen ja talokohtainen energiantuotanto on vielä pitkälti hyödyntämätön mahdollisuus Suomessa. Kaikki yhteiskunnan toimijat on saatava mukaan matkalle kohti hiilineutraalia, fossiilisista polttoaineista vapaata yhteiskuntaa. Hajautettu energiantuotanto ja kaikkinainen energiatehokkuus on tulevaisuuden suunta myös Suomelle. Esimerkiksi Saksassa ollaan jo melko pitkällä hajautetussa energiantuotannossa.

Muita mahdollisia keinoja edistää asunto-osakeyhtiöiden energiaremontteja olisivat kotitalousvähennyksen lisäksi esimerkiksi valtiontakaus vihreän energian lainoille kotitalouksille ja taloyhtiöille sekä ARA:n myöntämä uusiutuvien energiaremonttien valtiontuki taloyhtiöille. Energiahankkeita voisi tukea myös esimerkiksi alentamalla aurinkopaneelien arvonlisäverokantaa, yhdenmukaistamalla ja helpottamalla kuntien lupakäytäntöjä ja mahdollistamalla hajautetun energiantuotannon tuntikohtaisen nettomittaroinnin sähkön pientuottajille.

Meillä on keinoja edistää hajautettua ja uusiutuvaa energiantuotantoa, mikäli tahtoa vaan löytyy. Kotitalousvähennys voisi olla yksi keino, mutta muitakin mahdollisuuksia löytyy. Tärkeintä olisi edetä kansallisesti kohti uusiutuvaa, hajautettua, tehokasta ja älykästä kotimaista energiajärjestelmää. Toivottavasti hallitus tarttuu aiheeseen päämäärätietoisesti ja lakialoite saa kunnon käsittelyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Raimo Karppinen

Verovähennys taloyhtiölle energiainvestoinnista - no miksikäs ei, jos se tosiaan lisäisi taloudellista toimeliaisuutta alalla.

Pari huomioita toteaisin kuitenkin.

Asunto-osakeyhtiön osakas omistaa osakekirjan, joka oikeuttaa hallinnoimaan siihen merkittyä huoneistoa.
Osakas ei omista kiinteistöstä yksin mitään vaan ainoastaan yhdessä muiden osakkaiden kanssa.
Tämä on tärkeä seikka, kun katsotaan rajapintaa, mikä kuuluu osakkaan ja mikä taloyhtiön kunnossapidon piiriin.
Tämän vuoksi vertailu omakotiasujan ja asoy asujan välillä ei ole relevanttia.
Omakotitalon omistaja vastaa kiinteistön koko kunnossapidosta yksin. Taloyhtiössä siitä vastaa suurimmalta osin yhtiö.

Toinen seikka on osakkaiden yhdenvertaisuuden periaate, mikä on taloyhtiössä tärkeä perusta.
Miten työtön vähentää omasta hankeosuudesta kotitalousvähennyksen, kun hänellä ei ole palkkatuloja?

Ja lopuksi näissä energiainvestointien kiihkossa tuppaa helposti unohtumaan investoinnin oma elinkaariajattelu.
Saadaan energiaa säästymään - hyvä niin, mutta samalla on hankittu lisää yhtiön kunnossapitoon kuuluvaa talotekniikka, joka vaatii kunnossapitoa ja sitten aikanaan laiteuusintaa.
Tämäkin maksaa koko ajan lisää. Tänä vuonna huoltoyhtiöt korottivat taksojaan 2 - 4 %:a.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Saksan töppäyksiä ei kannata Suomessa kopioida. - "Saksan energiavallankumous tulee todennäköisesti olemaan yksi esimerkki lisää sellaisesta vallankumouksesta, jonka lopputulos on jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus. Se on myös todiste siitä, että ympäristöjärjestöjen ja poliitikkojen suunnitelmat päästöjen vähentämiseksi eivät toimi." Kaj Luukon blogista pari totuutta.

https://planeetta.wordpress.com/2015/05/08/vihreaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset