Hanna Sarkkinen

Suomelle maksetaan lainanotosta

Eilisen uutisen mukaan Suomen valtio saa rahoitusmarkkinoilta lainaa nyt miinuskorolla, eli sijoittajat maksavat siitä, että ne saavat lainata Suomelle rahaa.

Absurdilta tuntuvan tilanteen takana on EKP:n rahanpumppaustalkoot sekä maailman talouden tilanne. Markkinat pitävät Suomea luotettavana lainoitettavana, onhan Suomi kuitenkin yksi Euroopan vähiten velkaantuneista valtioista ja kansainvälisten mittareiden mukaan yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Suomen julkisen sektorin talous on tutkijoiden mukaan vakaammalla pohjalla kuin julkisuudessa on väitetty. Tilastojen mukaan vuoden 2013 lopussa Suomen julkisyhteisöjen nettorahoitusvarat suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat EU-maiden suurimmat.

Viime keväänä eräs kansainvälinen yksityinen luottoluokitusyhtiö alensi Suomen luottoluokitusta yhdellä asteella. Silloin peloteltiin, että nyt lähtevät Suomen korot nousuun. Eivät lähteneet, korot ovat nyt historiallisen matalalla eikä suurta nousua ole näköpiirissä. Yleisestikin olisi hyvä suhtautua varauksella luottoluokitusyhtiöiden arvioihin, sillä ne osoittivat vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin yhteydessä täydellisen kyvyttömyytensä arvioida rahoitumarkkinoiden todellisia riskejä.

EKP:n viimeinkin aloittamana määrällinen keventäminen eli rahan pumppaaminen markkinoille on hyvä asia siinä mielessä, että se laskee euron kurssia ja näin parantaa euroalueen vientinäkymiä. Myös yritysten ja valtioiden lainoituksen pitäisi helpottua. Ongelmana ja uhkana taas on se, jos pumpattava raha päätyy reaalitalouden investointien sijaan lähinnä rahoitusmarkkinoiden spekulaatioihin ja finanssikuplien kasvattamiseen. Eli uhkana on uusien kuplien syntyminen ja kuplillahan on tapana puhjeta ennemmin tai myöhemmin. Kysymys kuuluu siis, päätyykö raha sinne minne pitää, eli reaalitalouden tuottaviin ja työtä luoviin investointeihin vai spekulaatioon ja finassipeleihin?

Julkisen sektorin investoinnit ovat varmin keino ohjata rahaa tuottaviin ja tarpeellisiin investointeihin. Nyt kun Suomi saa lainaa miinuskorolla pitäisi valtion sijoittaa tuottaviin ja tarpeellisiin ja tulevaisuuden tuotantokapasiteettiä ylösrakentaviin investointikohteisiin. Lainarahan ollessa historiallisen halpaa pitäisi investoida kuljetus- ja tieinfrastruktuuriin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen, osaamiseen ja koulutukseen sekä korjata joka tapauksessa korjausta odottavat homekoulut. Valtio voisi myös harkita omistusten laajentamista eri teollisuudenaloilla ja sijoittamista kotimaisiin yrityksiin. Järkevillä investoinneilla synnytetään työtä, luodaan pohjaa tulevalle taloudelliselle menestykselle ja luodaan talouteen positiivinen kierre. Investointien myötä ihmiset saavat työtä ja hyvä leviää muuallekin yhteiskuntaan ja luo uutta työtä. Järkevä velanotto myös vähentää valtion menoja kun työllisyys paranee, lisää tuloja kun verotulot kasvavat ja siten pienentää suhteellista velkaantuneisuusastetta ja julkisen sektorin kokoa suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Olisikin suorastaan idioottimaista ja vastuutonta talouspolitiikkaa leikata tässä taloustilanteessa. Myös muiden euromaiden ja erityisesti Saksan soisi luopuvan ylikireästä talouspolitiikasta joka tappaa Euroopan talouden. Leikkaamalla hidastetaan entisestään talouden pyöriä, aiheutetaan inhimillistä kärsimystä ja aiheutetaan tulevaisuuden menopaineita ihmisten hyvinvoinnin heiketessä. On muistettava, että viime laman leikkauksista maksetaan inhmillistä velkaa vieläkin. Suomen tämän hetken suurin ongelma ei ole valtionvelka vaan työttömyys. Työttömyys on inhimillinen ongelma ja myös valtion talouden suuri ongelma. Rakenteellisiakin uudistuksia tarvitaan, mutta nyt on kiireellisintä ratkaista kysyntälama ja työttömyyskriisi. Laittamalla työllisyys kuntoon ja talouden pyörät pyörimään kohenee myös valtion talous.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen lainakorot ovat alhaalla siksi, että Suomessa ei ole harjoitettu vasemmistoliiton ajamaa talouspolitiikkaa. Noudattamalla vasureiden "elvytysohjeita" saisimme kyllä nopeassa vauhdissa korkotason mukavaan nousuun.

Elias Söderlund

Kyllä noudattamalla kokoomuslaista niukkuus politiikkaa saa sitä rahaa taas luodakseen seuraavia kuplia nämähän rahat eivät paljoa reaalitalouteen putoa tihkuteoria ei ole näyttäny toimivan eri tavalla kun jotkut uskovat.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Kylläpä oikeiston poliittinen muisti on lyhyt: edellinen porvarihallitus (Vanhanen II) on vastuussa Suomen historian suurimmasta velkaelvytyksestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi olla, mutta se ei ole riittänyt vasemmistoliitolle, vaan he olisivat halunneet enemmän. Suomen historian suurinkin velkaelvytys on eurooppalaisesta horisontista katsottuna ollut vielä hyvin kohtuullista.

ulf fallenius

Suomen tie muut rakennushankkeet työllistäisi vaan taas kerran ulkomaalaisia työntekijöitä niin hyöty velkaan nähden tosi huono.

Elias Söderlund

Miksi sama järjetelmä joka on tuonut meille nämä ongelmat toisi jonkun toisen lopputuloksen en pysty ymmärtämään miten talous asioissa toimitaan toivossa ja uskossa."Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia." Albert Einstein

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset