Kohti hyväntekeväisyysyhteiskuntaa?

Pääministeri Alexander Stubb piti eilen eräänlaisen linjapuheen Snellman-säätiön seminaarissa. Hänen pääviestinsä oli konsensuksen heittäminen roskakoriin. Laajalla yhteisymmärryksellä ei siis kannata edes pyrkiä hakemaan päätöksiä Kokoomuksen mielestä. Poliittisia linjauksia ei yritetä naamioida ”me”-sanan taakse, ja vastakkainasettelun aika on palannut Kokoomuksen retoriikkaan.

Olen sitä mieltä, että politiikassa pitääkin esittää vaihtoehdot rehellisesti. Erilaisten poliittisten puolueiden ei sovi olla samaa mössöä. Vaikka yhteistyötä voidaan ja pitää tehdä, Vasemmistoliiton näkemykset eroavat luonnollisesti Kokoomuksen vastaavista. Me vasemmalla haluamme jälleenrakentaa hyvinvointivaltiota,  kun Kokoomuksessa Stubb haluaa purkaa tätä ”holhoamista”. Vaikka esimerkiksi hallintoa sopii purkaa ja sääntelyssä joitain ylilyöntejäkin valitettavasti on, esimerkiksi neuvolajärjestelmä ja peruskoulu ovat tätä käytännön ”holhoamista”. Ja jos paljon parjattu sääntely olisi ollut kunnossa Euroopan finanssikentillä muutama vuosi takaperin, olisi finanssi- ja eurokriisistä selvitty huomattavasti pienemmillä iskuilla.

Stubb kehuu erityisesti hyväntekeväisyyttä, jota sinällään kukaan ei vastusta. Mutta jos esimerkiksi lastensairaalan tyyppiset hankkeet rakennettaisiin vain keräystuotoilla ja samalla rapautettaisiin veropohja (kuten muun muassa Kokoomusta lähellä oleva Elinkeinoelämän keskusliitto on esittänyt), kuinka ns. epäseksikkäät palvelut palvelut kustannettaisiin jatkossa? Kuka maksaisi ylipainoisten, työttömien diabeetikkojen sydän- ja verisuonitautien erikoissairaanhoidon ja päihde- ja mielenterveysongelmaisten palvelut? Löytyisikö sitä varten firmoilta joulukorttirahoja? Vaikka lastensairaala on ehdottoman tärkeä ja kannatettava hanke ja keräys lastensairaalan puolesta kunnioitettava ponnistus, olisi rahoitus silti pitänyt löytää verovaroista. Jos tällaisia hankkeita rahoitetaan yksityisesti, päätösvalta siirtyy ns. hyväntekijöille.

Stubbin tiistain puhe osoitti taas kerran, että kevään vaaleissa tehdään iso valinta. Silloin joko mennään kohti hyväntekeväisyyteen perustuvaa yhteiskuntaa tai jälleenrakennetaan hyvinvointivaltio.

HannaSarkkinen
Vasemmistoliitto Oulu

Sosiaali- ja terveysministeri, kansanedustaja ja Oulun kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu