Hanna Sarkkinen

Kotitekoista hankaluutta

Suomessa ihmetellään usein EU:sta tulevia ylitiukoilta ja typeriltä tuntuvia säännöksiä. Usein kuitenkin hieman pintaa raaputtamalla selviää, että hankaluus onkin itse aiheutettua. Suomalaiset byrokraatit ja lainsäätäjät tulkitsevat EU-säännöksiä usein ylitiukasti eikä Suomessa ole jostain syystä halua, valmiutta ja uskallusta käyttää EU-säännösten sisältämää liikkumavaraa ja tulkintajoustoa.

Viimeisin hyvä huono esimerkki suomalaisten ylitiukasta direktiivi-tulkinnasta on tänään uutisissa ollut rengaspainejupakka (Yle uutiset: Trafi lievensi vaadetta: rengaspainevahti pakolliseksi vain ensiasennusrenkaille). Trafi teki EU-säännöksistä tiukan tulkinnan ja asiasta nousi kohu. Suomessa oltiin valmiita EU:n rengaspaine-säädöksen löysempään ja järkevämpään tulkintaan vasta ministerin selvityspyynnön jälkeen ja vasta kun Ruotsi oli ennen Suomea käyttänyt järkeä ja liikkumavaraa omassa tulkinnassaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, uuden tulkinnan myötä autoilijat säästyvät paljolti lisäkustannuksilta ja turhalta vaivalta.

Vastikään sosiaalisen median hiekkalaatikolla kuohui Suomen viranomaisten pesuaineiden irtomyyntiä koskevan tiukan tulkinnan takia. Suomessa Tukes kielsi luonnontuotekauppoja myymästä ekopesuaineita asiakkaiden omiin purnukoihin vedon EU-säännöksiin pesuaineiden pakkausmerkinnöistä. Saksassa pesuaineiden irtomyynti taas on saanut jatkua entiseen malliin. Sama unioni, samat säännöt mutta eri tulkinnat.

Nämä jupakat herättävät ihmettelemään, että mikä ihme meitä suomalaisia oikein vaivaa. Miksi meidän pitää vaikeuttaa omaa elämäämme liian pitkälle menevällä pilkunviilaamisella ja liiallisella säännösuskovaisuudella. Miksi me emme käytä enemmän järkeä ja liikkumavaraa EU-säännöksiä sovellettaessa ja valvottaessa niin kuin muutkin maat? EU:ta on helppo syyttää ongelmista, mutta joskus syyllinen löytyy paljon lähempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

T Piepponen

Suomalaisten ehdoton enemmistö haluaa kärsiä. Eli ei kannata ihmetellä.

Syy:
Kollektiivinen ja historiallinen syvätrauma jota ei ole käsitelty ollenkaan.
Maa on täynnä mukaterveitä, mukajärkeviä lampaita, joilla vuosisatainen selkään ruoskinta syövyttää edelleen ajatuksia, lampaiden sitä tiedostamatta.

Te poliittiset selostajat kuulutte siihen kuvioon täydellisesti.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ylipalkatulla ja ylisuurella virkakoneistolla on huutava tarve osoittaa olevansa tärkeä yhteiskunnalle.
Niin tärkeä , ettei heitä voisi harventaa esim 30 %, ja säästää täten veronmaksajien rahoja.

Toisaalta onhan niinkin,että puolueitten uskolliset puurtajat pitää palkita. Palkintovirkoja kun on vain liian paljon.

Harras toiveeni on edes joskus nähdä ent. virkamiesten perustama menestyvä yritys. Jaa'a.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Nämä jupakat herättävät ihmettelemään, että mikä ihme meitä suomalaisia oikein vaivaa. Miksi meidän pitää vaikeuttaa omaa elämäämme liian pitkälle menevällä pilkunviilaamisella ja liiallisella säännösuskovaisuudella".

Hyviä kysymyksiä. Niihin kannattaa lisätä vielä se dekkareista tuttu kysymys - kuka hyötyy?

Olisiko niin, että lain voimalla saataisiin myytyä rengaspainevahteja, joita ei muuten ostettaisi, kun ei tarvittaisi? Voitaisiinko näille härpäkkeille laittaa kovempi hinta, kun ostajalla ei olisi mahdollisuutta jättää ostamatta? Voisivatko kaupan ketjut pitää pesuaineiden irtomyyntiä omalta kannaltaan ei-toivottuna kilpailuna? Voisiko tästä ylimääräisestä sääntelystä koitua jotakin etua niitä ajaville virkahenkilöille?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Suomihan on vähiten korruptoitunut maa, mitä nyt vaan vähäsen sellaista " maan tapaa".

Risto Koivula

On Suomen täysin oma "tulkinta", että esimerkiksi tekniset direktiivit rakentamisessa ja liikenteessä menisivät lainsäädännön yli.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vasemmistoliitto on kääntänyt takkinsa EU:hun suhtautumisessa ja on meppi Merja Kyllösen mukaan täysin rinnoin EU-rintamassa. Tätä menoa vasurien pojat ja tytöt liputtavat viimeiseen hengenvetoon Naton puolesta.

Toimituksen poiminnat